Parkettázás

A mérés és jelölés segédeszközei a parkettázáshoz

A távolságméréshez – a mérendő távolság függvényében – összehajtható mérővesszőt, mérőszalagot, esetleg vonalzót használha­tunk. Ezek a méretek pontos felvitelére (távol­ságok, vastagságok stb.), meghatározására alkalmasak.

  • Mérővessző. Csuklósan összehajt­ható, 18-20 cm-es tagokból álló eszköz, hossza 1-2 m, anyaga fa vagy műanyag. A mérő­eszközzel végérintős méréseket lehet végezni, azaz a mérés során mindig a mérőeszköz végét illesztjük a kiindulási ponthoz.
  • Mérőszalag. 2, 3, 5, 10, 20 m hosszú, tekercsbe csavarható szalag. Anyaga fém vagy műanyag. A méretosztások milliméte­res, centiméteres nagyságúak lehetnek.
  • Tolómérő. A pontosabb mérések­hez használjuk. Mérőlécből és mérőpofából áll. Anyaga fém vagy műanyag. Az eszközzel szélesség és hosszúság, külső átmérő, belső lyukátmérő, lyukmélység mérhető.
  • Ceruza (ácsceruza). A parketta és fapadló elemein a vágási vonalak előrajzolásához használjuk. Az ácsceruza lapos kereszt­metszetű, nagyméretű ceruza. A hegyét ék alakúra kell faragni. Az építőipar számos területén alkalmazzuk.
  • Zsinór. A padlóburkolat kitűzé­séhez használjuk. Az egyenes vonal mellé rendezhető szerkezeti elemek elhelyezéséhez nyújt segítséget.
  • Derékszög. Fából vagy fémből készülő 90°-os vonalzó. Derékszög jelölé­seket általában különböző illesztések, leszabások elkészítéséhez és azok ellenőrzéséhez használunk.
  • Szögmérő. Segítségével a szüksé­ges szög nagysága mérhető fel (és ellenőriz­hető). A szögmérő állítható szárai közé rajzol­ható a beállított szög nagysága. Napjainkban már használhatunk korszerű digitális szög­mérőket is.
  • Vízmérték. Alapvetően az egye­nesek és síkok vízszintes és függőleges kitű­zésére alkalmazott eszköz. A fapadlóknál a faelemek beállításához és a kész szerke­zet ellenőrzésére használjuk. A vízmérték­ben találhatunk egy enyhén íves üvegcsö­vet, melyet általában alkohollal töltenek meg úgy, hogy egy buborék maradjon benne. Az íves kialakítás miatt a közepén elhelyez­kedő buborék a vízszintes irányt mutatja. A buborékot tartalmazó üvegcsövet (libellát) fa-, műanyag vagy fémtokba foglalják. A leg­több vízmértékben egy függőleges és egy víz­szintes libella található. A 2-3 m hosszú vízmértékeket libellás öleslécnek nevezzünk.
  • Körzők. Az esetlegesen előforduló íves vágási vonalak előrajzolásához használ­juk. (Például a parkettaelemek csövek körüli leszabásához.) Adott távolságok másolására is alkalmazzuk. Kisebb körök, ívek felrajzolásá­hoz körsablon is használható.

A szakszerű és pontos mérések és jelölések alapvető feltétele, hogy az alkalmazott esz­közök mindig megfelelő állapotban legyenek. Az elhasználódott vagy sérült eszközökkel pontatlanok lesznek a mérések és jelölések, ez pedig a padlóburkolat helytelen kialakítá­sához vezethet.