Tetőtér beépítés

Készparketta fektetése

A készparkettákat könnyű akár meglévő bur­kolaton, akár megfelelően előkészített aljzaton elhelyezni. A fektetés aljzata lehet úsztatott be­tonaljzat, forgácslap, szőnyegpadló vagy PVC padló is. Az aljzatra elsőként egy vékony köztes réteg kerül, amely készülhet filcből, pa­rafából, kartonpapírból és műanyaghabból is. Ez a réteg lépéshang-szigetelésként és teher­elosztó rétegként is funkcionál. A készparket­tát erre a rétegre fektetjük anélkül, hogy az aljzathoz rögzítenénk.

1-2. lépés

A parkettapanel hornyát ragasztózzuk be, egy fadarabon át kalapáccsal ütögessük a helyére (illesszük a szomszédos panelhez), majd a kinyomódott ragasztóanyagot töröljük le nedves ronggyal.

3. lépés

A négyzetes elemekkel kezdjük úgy a munkát, hogy két szomszédos fal mentén egy-egy sort végigfektetünk. A falak tövében tartsunk kb. 15 mm távolságot, amit faékekkel rögzítsünk is.

Készparketta lépések

4. lépés

Ezután ne egy teljes második sort rakjunk le, hanem piramis alakban haladjunk. A szélső elemek méretre vágása egyszerű feladat, de ügyeljünk a faltól mért 15 mm-es távolság meg­tartására.

5. lépés

A ragasztó megkötése után távolítsuk el az ékeket és rögzítsük a szegélyléceket. A sze­gélylécek beszabásához használjunk gérládát vagy gérvágó fűrészt, hogy pontos legyen a szögbe vágás. Az ajtónál kisebb tágulási héza­got hagyjunk, de az legyen nagyon pontos, mert azt nem fedjük szegélyléccel. A rést szín­ben illő, tartósan rugalmas kittel tömíthetjük. A célra alkalmas anyag a sokféle színben kap­ható szilikon tömítőpaszta. A szegélyléceket ne a parkettához, hanem a falhoz rögzítsük. A rög­zítést végezhetjük szegeléssel, tiplis csavarozással, ragasztással és bizonyos szegélypro­filokhoz kapható falra csavarozható rögzítőelem­mel is, amelyre aztán rápattintható a szegélyléc.

Készparketta utolsó lépések

Ha padlófűtésen szeretnénk készparketta burkolatot készíteni, kérjük szakember segít­ségét a parketta kiválasztásához, és akkor a következőket tartsuk szem előtt.

Íme:

  • betonaljzatra ragaszthatjuk és úsztatva is fektethetjük a készparkettát. Minden eset­ben tartsuk be a gyártó útmutatásait;
  • padlófűtésnél a parketta és a beton közé ne tegyünk fóliát vagy szigetelőfilcet;
  • az előremenő fűtési hőmérséklet ne legyen 50 °C-nál nagyobb;
  • a csőkígyó közei max. 15 cm-esek legye­nek, hogy a parkettát egyenletesen melegít­se, és ne keletkezhessenek repedések a tá­gulási különbségek miatt; a helyiség relatív páratartalmát ne engedjük 50 % alá csökkenni;
  • fontos, hogy a felhasznált parketta megfele­lően száraz legyen (max. 7-8 %-os ned­vességtartalom), hogy később ne száradjon össze.

Jó tanács

Fektetésnél nehezedjünk a már lerakott darabokra, hogy a kalapácsütésektől ne mozduljanak el.

Vigyázat! A falak közé befeszülő parketta felpúposodhat és kellemetlen hanghidat is képez a padló és a fal között.