Penészmentesítés tudástár

Penészgomba mérések anyagmintákon

A lakás egyes helyiségeinek penészgomba szennyezettségéről számos vizsgálattal meggyőződhetünk. Mint már előző írásainkban olvashatták, a levegő, a háztartási por mind információkat szolgáltatnak a koncentrációról, valamint a jelen levő egyes gombafajtákról. Ha azonban a megjelenő gombák fellelhetőségének helyi meghatározása is fontos, akkor ajánlott az anyagpróbákkal történő vizsgálat a penészmentesítés előtt. Erről szolgálunk cikkünkben hasznos tudnivalókkal.

Penészgomba vizsgálat
Penészgomba vizsgálat

Miért hasznos?

A penészgomba által veszélyeztetett olyan anyagok, mint a tapéta, a fa, a vakolat, egyes szigetelőanyagok, vagy akár az érintett virágföld, sokat el tudnak mondani arról, milyen jellegű gombafajtával állunk szemben, az mennyire toxikus jellegű, vagy milyen hatással van az emberi szervezetre.

Hogyan történik?

A szennyezett anyagokon levő minták átlátszó műanyag ragasztófóliára kerülnek, majd mikroszkópos vizsgálat követi a mintavételt. Az úgynevezett kopírozott minta esetében a szennyezett felültre táptalajt nyomnak a szakemberek, s így a már szintén szennyezett talajon történik tenyésztés a továbbiakban.

Megbízható?

Hasonlóan a többi vizsgálathoz, az adatokat itt is érdemes tájékoztató jellegűen felfogni. Hasznos tisztában lenni azzal, hogy egy minimális szintű gombaspóra jelenléte még nem azonos egyértelműen az ingatlan penészgomba szennyezettségével.

Az előzőekben részletezett penészgomba vizsgálatok eredményei kiegészíthetőek az anyagokról vett minták elemzésével, de kizárólag erre hagyatkozni nem célszerű. Következő cikkünkben igyekszünk elkalauzolni a laboratóriumi vizsgálatok témakörében, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó spóraszám mérés rejtelmeiben.

Megtudhattuk, hogy a penészgomba jelenléte valójában még nem biztos, hogy allergiás megbetegedést is okoz, ennek ellenére azonban penész gyanúja esetén érdemes a vizsgálatot elvégeztetni. Most lássuk, hogy az egyes mintacsoportok milyen egyéb szempontokból juttatják információkhoz a szakembereket, valamint a lakóingatlan használóit!

Penész laborvizsgálat
Penész laborvizsgálat

Hasznos információkhoz juthat!

A penésszel érintett anyagok esetében, főként, ha burkolatról van szó, fontos információ lehet, hogy a gombabenövések behatoltak-e például a falba, vagy kizárólag a tapétát, padlószőnyeget érintik. Emellett hasznos tudni, hogy aktív gombatámadásról van-e szó, vagy már kiszáradt telepről, esetleg kell-e számolni spórákkal, melyek az allergia fő okozóinak számítanak. Ha beazonosítható olyan gombafaj, mely egyértelmű egészségügyi kockázatot jelent, arról is szólni kell a kiértékelésben.

Mennyire megbízhatóak a vizsgálatok?

Mivel a levegőben, valamint a háztartási porban a koncentráció akár eltérő is lehet, így a beltéri levegőmérések nem biztos, hogy valós képet képesek adni az ingatlan penészgomba terheltségéről. Mivel a külső levegő koncentrációja nagy hatást gyakorol a beltérben mért értékekre, így nem mindegy, mikor kerül sor a mintavételre.

Általánosságban tehát elmondható a penészgomba jelenlétről, hogy a levegőből, porból, anyagokról történő mintavételnél, a koncentráció ilyen formájú mérésénél a szakértő szemek, valamint az ingatlan használatára vonatkozó ismeretek sokkal hasznosabbnak bizonyulnak, mint egy több tényezőtől függő, és korántsem maximálisan megbízható eredményekkel járó vizsgálat. A továbbiakban segítséget igyekszünk nyújtani ahhoz, hogy a penészgomba károkat miként lehet hatékonyan megszüntetni.