Szép lakás

Szobanövények a lakásban

A kertes házban lakók másképpen élik át a nyarat, de a telet is, lakásuk kertkapcsolati lehetőségei miatt. Kü­lönösen szép a kerti zöld a lakás nappalijának foteljéből szemlélve, ám télen más világ tárul elénk.

Lakása napos felében mindenki­nek szokása elhelyezni néhány zöl­dellő növényt. Kellemes nyári emlé­keket idézhetünk, ha az egyik világos sarokba egyszerű padot teszünk. A nagy cserépben sorakozó muskát­lik színes kordont vonnak a szoba és a külvilág közé. Ünnepélyes alkal­makkor mirtuszfácskát is vihetünk a szobába. Ha kevés időnk van, olyan palán­tát vegyünk, amely gyorsan kihajt, és ültessük porcelántálba. A műanyag cserépben virágzó jácint már unal­mas. Sokkal érdekesebb, ha többed­magával pompázik egy régi cse­répben.

Virágok, szobanövények

De ne felejtsük, egyetlen szál virág is lehet mutatós. Meglepő hatást kelt a cserépbe ültetett dohánylevél, fodros káposztafej vagy liliom. Mivel a szobanövényeket többet látjuk, mint a kerti virágokat, érdemes né­hány különleges fajtát felkutatni. A szép törpefa vagy orchidea na­gyon elegáns, de jó, ha tudjuk, hogy a törpefa a szabadban érzi jól magát. A téli hónapokban virágzó cymidium talán a leglátványosabb orchidea­fajta; legjobb helye a délre vagy nyu­gatra néző ablakban van.

A virágos konyhában gyógy- és fű­szernövényeket nevelhetünk: a roz­maringbokor friss hajtásait a sült húsokra tehetjük.

A lakótérhez kapcsolt télikertek világa új fejezetet nyit lakásunkon belüli életünkben. A télikertek fő funkciójukat tulajdonképpen a ne­vükben hordozzák: bennük télen is nyár van, vagy nyár lehet, ha úgy fűtjük, mint a lakásunkat.

A szép télikert akkor töltheti be igazán a szerepét, ha funkcionálisan és a látvány vonatkozásában egyaránt egyesül a lakás fő helyiségével, leg­többször a nappalival. A télikertbe fő rendeltetése miatt is érdemes sok fénytűrő növényt telepíteni. Nem mindegyik növény bírja a téli és nyári változó fény- és hőhatást, ezért úgy kell őket összeválogatni, hogy megfeleljenek a terhelő tényezőknek, szépek legyenek, és illatuk a lakás minőségét pozitívan befolyá­solja.

Szokás a télikertbe cserepes, tek­nős vagy nagyobb hordós növénye­ket telepíteni, a mediterrán hangu­lat elérésére. A virágokat, vagyis a növényeket lehet egy helyre csopor­tosítani, és tövüket nagyobb kaviccsal vagy kővel körberakva egy kis darab természetet varázsolhatunk otthonunkba.