Színek a környezetünkben

Mark Twain háza (viktoriánus stílus)

Samuel L. Clemens, írói nevén Mark Twain, 1873-ban telket vásárolt magának a Nook Farmként ismert birtokon, a connecticuti Hartford külterületén. Az 1874-ben elkészült épületet Edward Tuckerman Potter (1831-1904) New York-i építész tervezte. Arcu­lata számos korabeli amerikai viktoriánus házéhoz ha­sonlóan eklektikus. Az Anna királynő-stílus mintás téglafelületei váltakoznak a Stick-stílusra jellemző meredek nyeregtetőkkel, veran­dákkal, mívesen faragott balusztrádos tornácokkal.

Mark Twain vöröstéglás háza

Fent: Mark Twain vöröstéglás házának mintázatát cinóbervörös és fekete festés emeli ki. Cinóbervörös a festett ácsmunka és a tetőcserepek némelyike is; ez utóbbiak kontrasztját a finom rombuszmintát alkotó palaszürke cserepek biztosítják.

A fontosabb helyiségeket és berendezésüket 1881-ben a belsőépítészek nagy tekintélyű szervezete, az Associated Artists újította fel, melynek tagja volt többek között Louis Comfort Tiffany, Lockwood de Forest, Candace Thurber Wheeler és Sámuel Colman.

A könyvtár fal- és mennyezettapétájának mértani mintázata sablonnal készült

Fent: A könyvtár fal- és mennyezettapétájának mértani mintázata sablonnal készült: türkizkék alapon arany színű. Az aranyozás ismétlődik a párkányzaton és számos képkereten is.

Munkáikat a színek (vörösek, rózsaszínek, arany és ezüst, kékek, zöldek, valamint a polírozott fabútorok meleg tónusai) harmonikus, kifinomult alkalmazása jel­lemzi. Ezeket az árnyalatokat, illetve a fontosabb helyi­ségek vakolatán, tapétáin és lambériázott lábazatain látható sablonmintákat és motívumokat többnyire keleti előképek ihlették.

A Mark Twain-ház enteriőrjében a 19. Század végén divatos afrikai, közép-keleti, indiai, kínai, japán és ame­rikai indián színek, formák ötvöződnek az építészet, az iparművészet és az ornamentika hagyományos európai formanyelvével.

„Minden enteriőr csúf ehhez a tökéletes ízlésre valló, álomszép színekben pompázó földszinthez képest.” (Mark Twain, író)

Az étkező falai

Fent: Az étkező falait 1881-ben domborított, sablonnal festett, vörös és arany liliommintás tapétával borították. A Viktória-­korban a vöröset tartották az aranykeretes festmények legalkalmasabb háttérszínének. A bordó plüssbársony drapéria az étkezőt a könyvtártól elválasztó portiére-ek egyike.

Valószínűleg Tiffany tervezte az előtér falának ezüst sablonmintáját

Fent: Valószínűleg Tiffany tervezte az előtér falának ezüst sablonmintáját, az amerikai indián textíliákat idéző, rézvörösre festett falat és mennyezetet. A széket vörös virágmintás damaszttal kárpitozták.

A társalgó falai

Fent: A társalgó falait lazacszínű alapon kelet-indiai stílusú, ezüst sablonminták, motívumok osztják mezőkre. Lockwood de Forest tervezte, aki alaposan ismerte Egyiptom, Szíria és India hagyományos művészetét.

Vendégszoba

Fent: Az egyik vendégszobában a falakat, ajtókat, ajtó- és ablakkereteket, szegélyeket egységesen fényes élénk kékre festették. Az arannyal festett csillagok (kedvelt amerikai motívumok) és stilizált klasszikus levélmintás bordűrök színe megismétlődik a párkányzaton. A mahagóniágyak (1800 k.) Vörös rojtos, halványsárga baldachinját függönyanyagból varrták.