Színek a környezetünkben

Színek és anyagok, fényvisszaverési tulajdonságok

Különböző anyagok, felületek, színek másként nyelik el, illetve ve­rik vissza a fényt, ezért figyelembe kell venni a környezet fényvisszaverését. Belső térben, amíg a világos fal a fény 60-80%-át veri vissza, addig a sötét csak 10-15%-át. A barnára pácolt fafelület a fény 10%-át, míg a fényes fémfelületek a 60-70%-át képesek visszaverni. A színeket vizsgálva fényvisszaverés szempontjából legerősebb a fehér és a világossárga, 80-90%, míg a leggyengébb a fekete, a sötétszürke, a sötétlila, amelynek fényvisszaverése 5-10%-os. Néhány példa az anyagokról és a hozzájuk tartozó fénytani ada­tok a táblázatban található.

A színek megjelenése különböző megvilágítások esetén

Nézzük át a táblázat segítségével, hogy a mesterséges fények mi­lyen hatással vannak a színekre, és meleg, illetve hideg fény hatá­sára milyen változásokat tapasztalhatunk.

A fényvisszaverődés %-os értékben 1A fényvisszaverődés %-os értékben 2A fényvisszaverődés %-os értékben

Színek megjelenése különböző megvilágítások esetén:

Színek megjelenése különböző megvilágítások eseténKülönböző fafajták kérgének struktúrája és színe

Különböző fafajták kérgének struktúrája és színe 1Különböző fafajták kérgének struktúrája és színe 2

Színes fények a vízben

A medence vizének megvilágítása az elmúlt ideig nem volt lénye­ges szempont sem a magán-, sem a közösségi medencéknél. Leg­több esetben csupán a funkcionális szempontoknak kellett meg­felelniük, ami azt jelenti, hogy a környezeti fények biztosították az esti fürdőzést. Amennyiben a medencétől várt igényünk több, mint a sportolás (játék, hangulat, dísz], ajánlott medencevíz-világítást beépítenünk. A fotókon jól látható, hogy a színes fény a vízben tö­retlenül halad.

A korszerű száloptikai rendszer lehet oldalvilágító és végpont-világítású. Mivel a száloptikás rendszerrel tetszés szerint színezhetjük a medencét, egy színke­réken található színeknek megfelelően, amelyet az izzó elé helyeznek, célszerű minél világosabb burkolatot választani, hiszen megfelelő tisztán tartás mellett a vizet úgyis kéknek fogjuk látni nappali fénynél. Ez a rendszer normál fehér fényként is használható.

Színes fénnyel megvilágított csapokból kifolyó vízSzínes fénnyel megvilágított csapokból kifolyó víz

Száloptikával megvilágított víz