Színek a környezetünkben

A belső terek színdinamikai tervezésének szempontjai

Egy belső tér színdinamikai tervezésénél számos szempontot kell figyelembe venni attól függően, hogy újonnan épített létesítmény­ről van szó, vagy egy rekonstrukciós épület helyiségeinek belső térkialakításáról. Mindkét esetben azonban fontos a terek adott­ságainak pontos kategorizálása és további rendeltetésének meg­határozása.

A terek tájolása, alapterülete, belmagassága, a természetes fény beáramlását adó felületek nagysága, ezekhez képest a mes­terséges világítás funkcióhoz való tervezése, a pontos munkavég­zés eszközei, a munkavégzést végzők életkora, mind-mind a szín­dinamikai tervezés fontos evidenciái.

Mindenekelőtt az adottságokból kell kiindulnunk

A megfelelő padozat, a rekonstrukció előtt történő színfeltárás, színfelmérés során a festékrétegekből vett mintákból kialakított színharmóniák vagy színpre­ferenciák adnak támpontokat a belső tér összhangjának további megtervezé­séhez. A legnagyobb felületeken megjelenő színekhez kell igazítanunk a térben megjelenő összes többi szín kiválasztását és annak a világosságát és telítettsé­gét. A határolófelületek, vagyis a padozat, a mennyezet és az oldalfalak után a függönyök, a szőnyegek, a bútorok kárpitjai és a faanyagok színeit határozzuk meg.

A kiegészítő dekoratív elemek is igen fontosak. Ezek lehetnek képek a fa­lon, azok paszparturái, keretei, plasztikák térbe vagy a fal elé helyezve, egy váza vagy más műtárgy. Ezek helyi megvilágítása is átgondolást igényel. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a térben megjelenő valamilyen építészeti elem vagy a falak esetleges architektonikus megjelenését, amelyeket olykor hangsúlyozva, olykor a környezetbe belesimultan ajánlott kezelnünk.

A színezetek és színharmóniák kialakításánál a színingerek számszerű meghatározása új lehetőségeket teremt a színváloga­tás számára. Ma mára spektrométeres színmérésen alapuló, szá­mításokkal létrehozott színharmóniák nagymértékben gazdagítják az eddig ismeretes színhagyományokat. Az új technikai eszközök új lehetőségeket és ezzel új szemléletmódot hívtak életre a kreatív gondolkodás és az alkotói munka kifejezéseinek.

A színek megnövekedett választéka, mennyisége, alkalmazási területei és minőségre való törekvése mind-mind a különlegesebb építési anyagok megjelenését jelenti, ami egyre nagyobb kihívást jelent a tervezők számára. A színdinamikai tervezés tudatos szín­válogatás, ami aprólékos kutató, kísérletező, elemző, tanulmányo­zó munkafolyamatokból áll. A színtársítások hangulati kiegyensú­lyozottságát ne veszítsük szem elől, miközben biztosítani kívánjuk a helyiség kényelmét, egyszerűségét, benne az erő, energia, jó­kedv, öröm, vidámság, ugyanakkora nyugalom, a csend, az elmélyültség meglétét.

Természetes gyapjúTermészetes gyapjú

Természetes állati mirigyváladékból készült anyagok (anyagkollázs)Természetes állati mirigyváladékból készült anyagok (anyagkollázs)

Mesterséges szintetikus textilek (anyagkollázs)Mesterséges szintetikus textilek (anyagkollázs)

Belső terek burkolására ajánlott különböző meleg anyagok (anyagkollázs)Belső terek burkolására ajánlott különböző meleg anyagok (anyagkollázs)


A tavasz színhasználatának ajánlatai

A tavasz színhasználatának ajánlataiA tavaszra jellemző alapszín a sárga, a lágytól az élénkig terjedő tónusokban.

 • Textilek: az évszak hangulatához jól illik a chintz, a finom lenvászon, a ripsz, a velúr és a selyemszövet, valamint minden olyan textil, amelynek felülete tiszta, sima vagy nagyon finom struktúrájú, és szép, puha vonalú drapériává formál­ható.
 • Padlószőnyeg és padlóburkolat: legyen matt fényű, finom, selymes felületű, sűrű gyöngyvelúr padlóburkolat, amely a fény hatására változik anélkül, hogy az összhatás felborulna. A padló, a parketta, a PVC-burkolat, a kőburkolat vagy a csempe felülete is legyen finom szerkezetű, matt, esetleg selymes fényű.
 • Falburkolat: a tapéta, a textilburkolat vagy a falfesték úgyszintén sima, finom szerkezetű, matt vagy selymes fényű felületet alkosson. Jól illik hozzá a szolid, apró minta. Nagy mintáknál feltétlenül figyeljünk rá, hogy az összes árnyalat a tavaszi palettáról származzon.
 • Faanyagok: az optimális sárgás tavaszi alapszín, vagy a világos, sötétesbarna árnyalatokat a cseresznyefa, a kőris és a fenyőfélék biztosítják. A természetes színű, finom, világos, kosárfonású felület is jól illik a tavaszi lakás hangulatához.
 • Fémek: sárgaréz és minden olyan fém, amely aranyossárgán csillog, megfele­lően meleg színárnyalatú a tavaszhoz.
 • Kő: márványból, kemény mészkőből és gránitból széles választék áll ren­delkezésre a tavaszi paletta színeiből. A legszebbek ezek közül a szolidan erezett vagy finoman szemcsés mintázatúak. Megfelelő színárnyalatú lehet a spanyolterrakotta, a travertinmészkő, a juramárvány és a solnhofipala is.

A nyár színhasználatának ajánlatai

A nyár színhasználatának ajánlataiAz alapszín, a kék árnyalatinak hangulata hűvös-elegáns, a paletta a szolidtól az élénkig terjed.

 • Textilek: az olyan szövetek, mint a selyem, a moaré, a szatén, a chintz, esetleg nagyon finom vászon illenek a nyárhoz leginkább. A sima felületen jól érvénye­sülnek a visszafogott nyári színek.
 • Padlószőnyeg és padlóburkolat: itt se feledkezzünk meg arról, hogy a felület finom, kevésbé struktúráit legyen, mint amilyen a bolyhos velúr, a csillogó láng­velúr vagy a robusztus, süppedős velúr. A fapadló, parketta, PVC-burkolat vagy kövezet selymesen, mattra polírozva, illetve rétegelve a legszebb.
 • Falburkolat: a legszebb a finom szerkezetű tapéta vagy a textilbevonat, illetve a sima, esetleg selymes mattra lakkozott falfestés. Mintákat illetően ajánlott a kellő visszafogottság, a kicsi kockák, a virágminták vagy szolid szegődísz a falakon csak hangsúlyozzák a nyárias atmoszférát a lakásban. Ha nagy mintá­kat választunk, figyeljünk arra, hogy csak a nyári színskála pasztellárnyalatait használjuk.
 • Faanyagok: legjobban a világossárga, fehér vagy olívazöldes beütésű faanyag jellemző a nyárra. A nem igazán ideillő árnyalatokat fehér vagy világosszürke lazúrral megfelelőképpen változtathatjuk. Jól beleillenek a nyári hangulatba a vörösesbarna színű fák, mint amilyen például a teakfa vagy a vörösesre pácolt mahagóni.
 • Fém: minden illik a nyári lakás hangulatához, ami ezüstös színű, króm, alu­mínium, az ezüstötvözettől a tiszta ezüstig, de a sötétebb, kissé elfeketedett rézvörös árnyalatok is illenek a nyári színskála sok árnyalatához.
 • Kő: a márvány és a gránit minden hűvös árnyalata alkalmas, leginkább azon­ban e kőfélék finoman erezett vagy szemcsézett felületű fajtái a megfelelőek. A nyárra jellemző vaníliasárga és szürke árnyalatok megtalálhatók a kagylós mészkövek, a travertin mészkövek és a juramárványok között is.

Az ősz színhasználatának ajánlatai

Az ősz színhasználatának ajánlataiHa felidézzük eddigi ismereteinket, akkor emlékezünk, hogy az évszakelv alap­ján az ősz alapszíne a vörös. A színképben meghatározók az őszi lomb élénk tónusai, a termés és a föld telt, meleg árnyalatai.

 • Textilek: ideális minden olyan anyag, amelynek szerkezete elnagyoltan lágy vagy barokkos pompájú. A berendezés stílusától függően idetartoznak a rusz­tikus anyagok, a durva csalánszövet, a gabardin, a karton, a tweed, a kord, de a brokát vagy a bársony is. Egyaránt ideális a puha, bársonyosan selymes és a durva szerkezetű, kétféle színű padlószőnyeg, de a természetes szálból készült szőnyegek is, mint például a szizál vagy a kókusz, jól illenek a rusztikus stílusú őszi szobába. A fapadló, a parketta, a kövezet vagy a kerámiapadló felülete le­gyen természetes, barátságos, érdes vagy matt.
 • Falburkolat: meghatározó jellegű a kifejező szerkezetű tapéta vagy szövetbe­vonat, a durván vakolt vagy nyomkodott fal, de akár faburkolat is biztosíthatja az őszi hangulat keretét. A mintázat is lehet erőteljes vagy nagy mintázatú. Fénylő falfelület csak a barokkos eleganciával berendezett lakásban helyénvaló. A barát­ságos őszi hangulathoz a matt vagy a selymes fényű felületek illenek a leginkább.
 • Faanyag: jellegzetesen ősz hangulatú faanyagok a tiszafa, a cseresznye, a diópaliszander, a vörösre pácolt mahagóni, a teakfa vagy a natúr tölgy. Itt is jobb a természetes, mint a politúrozott felület. A sötét, natúr színű, fonott ülőgarni­túra is jól illik az őszhöz.
 • Fém: a matt fényű vagy érdesített felületű sárgaréz vagy bronz tökéletesen harmonizál az őszi színekkel.
 • Kő: az összes földszínű, meleg vagy vöröses árnyalatú márvány és grá­nit mellett alkalmazhatjuk a rusztikus padlóburkolatoknál a rózsaszínes travertin mészkövet, sőt az olasz terrakottát vagy téglát is. Az „őszi” köveknél a természetes erezet vagy a szemcsézettség lehet erőteljes és eleven.

A tél színhasználatának ajánlatai

A tél színhasználatának ajánlataiAz utolsó évszaknak szintén a kék az alapszíne (tiszta fehér és fekete kontrasz­tokkal, ami hűvös, kissé tárgyilagos légkört teremt).

 • Textil: a színek kifejezőereje olyan világos és egyértelmű, hogy majdnem min­den textília alkalmazható, a chintztől kezdve az atlaszselyemtől, a moarén, a selymen, a szaténen át egészen a vászonig, a farmer-, a kord- és a ripszanyagokig.
 • Padlószőnyeg és padlóburkolat: éppúgy elképzelhető a nagy, hatásos mintá­zat, a nyers vakolat, az érdesített falfelület, mint a sima, lakkozott, magas fényű felület.
 • Faanyagok: a tiszta téli hangulathoz nem nagyon illenek a természetes szín­árnyalatú fafelületek, leginkább a mély, olívabeütésű vagy nagyon sötét, vöröses árnyalatok használhatók. Biztos megoldás a fehérrel vagy szürkével lazúrozott, de a habosított színű, mindenekelőtt a színesre lakkozott faanyagok alkalmazá­sa. Felületük a selymes fényűtől a magas fényűig terjedhet.
 • Fém: a hűvösen csillogó fémek, mint az ezüst, a króm, az alumínium, jól ille­nek a téli hangulathoz.
 • Kő: a legszebbek a természetes kövek hideg, erőteljes árnyalatai, a koromfe­kete gránit vagy a hófehér márvány, a kék, a kékeszöld vagy az ezüstösen szürke gránit.