Házak és lakások felújítása

Útmutató a könnyű kültéri házjavításokhoz [Infógrafikával!]

A meleg, kedvező időjárás azt jelenti, hogy eljött az ideje a grillezésnek, vízisínek, csónakázásnak, úszásnak, piknikezésnek és utazásnak. Tudod, hogy miért a forró nyári időjárás a tökéletes a ház körüli munkálatokhoz, főleg a kültériekhez? Mert olyan munkákat tudsz kivitelezni, amiket fizikailag lehetetlen havas, esős és hideg időben. Még ha le is tudnád festeni a házat novemberben, mennyire találnád szórakoztatónak a feladatot, miközben kezeid hozzáfagynak az ecsethez?

A valódi válasz az, hogy a nyárnak és meleg időjárásnak olyan csodálatos hatása van, hogy az ilyen pocsék munkákat is mókává varázsolja. A szünetekben pedig kortyolgathatsz limonádét a karosszékedben vagy pihenhetsz a függőágyban. És a munka maga is sokkal nagyobb (igen, ki merem mondani) szórakozást nyújt, amikor a nap süti a válladat, miközben a kéményt javítod, vagy az autóbeállót mosod.

Szóval ragadd meg ezt a csodás pillanatot és fejezz be néhány feladatot most!

Tető- és kémény javítások

Egy ház időjárás függő természetét gyakran azonosítják a „ház burkolatával”. Amikor levelet küldesz, sosem csak lehajtod a fedelét. Megnyalod a ragasztót és határozottan leragasztod. Persze azt szeretnéd, hogy házad burkolata is hasonló legyen: jól szigetelt. A tető- és kéményjavításokat a legjobb meleg, száraz időben elvégezni és így az elkövetkezendő hónapokban jól tapadó burkolatot biztosítanak majd.

Az egyetlen alkalom, amikor biztonságban vagy a tetőn, az a csontszáraz idő. A zsindelyen bármiféle nedvesség megcsúszáshoz vagy leeséshez vezethet, ezzel komoly sérülést vagy akár halált okozva.

A tolólétrád megfelelő pozicionálása után tedd a következőket:

 • Határozd meg a problémát: Első körben ellenőrizd a padlást a vízcsepegés jeleiért. Ilyen jel lehet például a feketepenész, rohadó fa vagy sérült szigetelés. Majd másszunk a tetőre a tolólétra segítségével.
 • Szellőző gumiharang: A szellőzőnyílások gumiharang részei idővel megrepednek. A gumi javítása nem tanácsos. Helyette vásárolj egy új harangot és cseréld ki az egészet.
 • Tetőátvezetés: A tetőátvezetés megakadályozza a víz beszivárgását a tető és a kémény között. A gyors megoldás az, hogy tegyél újat a régi alá. A tartós megoldás pedig az, hogy leszeded a régi burkolatot és egy újat teszel a helyére. Akárhogy is, ezt a bonyolult munkát jobb, ha profira bízod.
 • Szeglyukak: A tető az egyetlen olyan része a háznak, ahol a fuga nem megfelelő választás. A megoldás az, hogy vágj ki egy darabot a fém szegélylemezből és ragaszd oda tetőcementtel, mint például a Henry Rubberized Wet Patch, és szegeccsel.

Egyszerű létra-pozicionálási trükk: A tűzoltó módszer

A tolólétra felállításánál a létra és a föld között 75 fokos szög beállítására van szükség. Mivel a legtöbb ember nem hord magánál óriási szögmérőket, van erre egy egyszerű trükk, amit a National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) úgy hív, hogy „A tűzoltó módszer”.

 • Támaszd a falnak a létrát és helyezd a lábujjaidat a létra alsó függőleges korlátjának.
 • Állj egyenesen. Ne hajolj előre!
 • A kezedet nyújtsd ki 90 fokos szögben és fogd meg a létra korlátját hátulról. A korlátok a függőleges részek, a lépcsők pedig a vízszintesek.
 • Ha ezt nem tudod megcsinálni, akkor állítsd addig a létrát, ameddig tudod.

Házjavítás 1

Húzd ki a létrát nagyjából egy méterrel a tetővonal fölé, így egyszerűen eléred majd, amikor le szeretnél jönni. A tökéletes szög elérésének kulcsa az, hogy teljesen kinyújtod a karodat, de ne nyújtsd túl. Helyette a létrát állítsd, hogy elérd a megfelelő szöget.

Mindig győződj meg róla, hogy minden állítás után a zárak megfelelően zárnak. Állj egyenesen a létra legalsó lépcsőfokával szemben.

Lécek és szegélyek ellenőrzése és cseréje

A tolólétrával a helyén keress rohadó vagy megrepedt léceket és szegélyeket. A fa léceket javítsd ki akár a régi cseréjével vagy tömítéssel. A széles, mély repedéseket töltsd fel faragasztóval. A sérült, öreg vinil burkolatokat teljesen cseréld ki.

Távolítsd el a repedt vagy rohadó szegélyt és cseréld ki teljes egészében. Nagyszerű trükk, ha fa helyett PVC lemezeket használsz. Mivel a PVC, ami a műanyag egy fajtája, sosem rohad el. Szögelheted és festheted is, mint a valódi fát.

Kültéri festés javítása

Amikor utoljára festetted le a házat, akkor félretettél némi festéket, igaz? Ez az okos húzás azt jelenti, hogy ki tudod javítani a megrepedt, levált festékréteget. Mivel a ház festése az utolsó védelmi vonalat képviseli az elemekkel szemben, mindenképpen javításra szorul.

Házjavítás 2

5 kültéri javítási tipp és trükk:

 • Csak az árnyékban lévő és hideg felületet fesd le. Meleg felületen történő festés a festék túl gyors száradásához vezet.
 • A szivacsecsetek borzalmasak nagy felületek festésére, viszont tökéletesek kisebb javítások kivitelezéséhez. Amikor befejezted a festést, dobd ki őket.
 • Rázva, nem keverve: az a festék, ami 6 hónapnál régebbi, nem keveredik össze megfelelően a keverőrúd vagy a fúróalapú keverő segítségével. Vidd vissza a festékeket abba a boltba, ahol vetted őket és ott mechanikusan felrázzák őket. Minden bolt megteszi ezt a saját festékeivel.
 • Ha úgy döntöttél, hogy a festékkeverőt vagy a fúrót használod, akkor az egyik egyszerű trükk, amivel elkerülheted a fröcsögést, hogy ütsz egy lyukat a doboz tetejére, alulról elhelyezed a keverő rudat és rákalapálod a fedőt a dobozra. Így használhatod a keverőt fröcsögés nélkül.

Egy nagyszerű trükk arra, hogyan készítsd el a saját fúró vezérelt festékkeverődet az, hogy szétvágsz egy műanyag ruhaakasztót úgy, hogy a hosszú alsó rész (ahol a ruhák lógnak) egy „J” betűt formázzon. Fogd be az akasztót a fúróba és használd úgy, mint egy bolti keverőt.

Házjavítás 3

Az ereszcsatorna és az esőelvezető tisztítása

Tavaly ősszel és télen kitakarítottad az ereszből a leveket és törmeléket. Jó neked, de ennél többet kell tenned.

Még ha a nagyobb törmeléket sikerült is kitakarítanod, addig kell folytatnod, amíg az eresz nem csillog-villog.  A kompozit zsindelyek szemcséi összegyűlnek az ereszcsatornák alján. Néhány szezon után ezek a rétegek felhalmozódnak és nehézzé válik a kikaparásuk.

 • Ereszcsatornák:A tolólétra segítségével eléred az ereszcsatornákat. Kezd az eresz legmagasabb pontján (az esővíz elvezetőtől a legtávolabb). Egy locsolófejjel ellátott tömlővel mosd a darabokat és törmeléket az elvezető felé. Addig haladj a létrával, amíg el nem érsz az elvezetőig. A lehető legtöbb törmeléket távolítsd el kézzel mielőtt a többinek nekiesnél a tömlővel.
 • Levezető csatornák:Távolítsd el a házról az esőcsatornákat vezeték nélküli fúróval vagy kézi csavarhúzóval. Fektesd a gyepre őket és tisztítsd meg belülről a locsolócsővel. Amikor megszáradtak, helyezd vissza őket.

Ablakaid teljes körű takarítása

Úgy gondolod, az ablakaid tiszták? Akkor várd meg, míg a reggeli napsütés megvilágítja és látni fogod az ablakmosó és a papírtörlő nyomait, amikkel csak elmaszatoltad a koszt.

 Itt van egy hét lépéses folyamat az ablakaid alapos megtisztítására:

 1. Használj vékony szívócsövet a bolti porszívón, hogy eltávolítsd minden törmeléket az ablakrésekből.
 2. Szerezz be egy, az egyik oldalán rongy résszel ellátott lehúzót.
 3. Töltsd meg egy vödröt meleg vízzel és adj hozzá egy kis mosogatószert.
 4. Vékonyan szappanozd be az ablakot a lehúzó erre alkalmas felével.
 5. Majd használd a lehúzó részt, hogy „S” mozdulatokkal lehúzd a szappant.
 6. Minden egyes húzás után töröld le a lehúzót egy tiszta ronggyal (ne papírtörlővel).
 7. Ha befejezted, ugyan azzal a ruhával töröld fel a lecsöpögött szappanos vizet.

Forrás:
protektor-festek.hu/utmutato-a-konnyu-kulteri-hazjavitasokhoz-infografika/