Természetes kövek

Készhabarcsok és ragasztók

Készre kevert anyagok

Rendkívül fontos, hogy a kőburkolatok ragasztásához, fugázásához csak a célnak megfelelő speciális termékeket használjunk. A készre kevert anyagokat a gyártók 25, 30 és 40 kg-os papírzsákokban kínálják. Ilyen készítmények szinte minden célra kaphatóak és van kifejezetten kőmunkákhoz alkalmas, trasszcementes keverék is. Vízzel és egy kézi keverővel különböző konzisztenciájúra keverhetjük az anyagot.

Amióta a kő feldolgozóipar csempeformátumban is kínál természetes köveket, egyre nagyobb jelentőséget kap a ragasztás. A gyakorlatban leggyakrabban vékonyágyas ragasztást alkalmaznak.

Jó tanács

Minden esetben vegyük figyelembe az adott ragasztó bedolgozási idejét. A márványragasztók különösen gyorsan szilárdulnak (kb. egy óra). Ha a ragasztó már kezd kötni, akkor már nem szabad felhasználni, mert elveszíti ragasztóhatását. Vegyük figyelembe a bekeverésnél, hogy a bedolgozási idő alatt mennyi anyagot tudunk bedolgozni. Inkább mindig kicsit kevesebb vizet adjunk a keverékhez; később még utántölthetjük a szükséges mennyiséget.

Vízáteresztő habarcs és kőfugázó

Vízáteresztő habarcs és kőfugázó

Díszburkolat fugázó és ragasztóhabarcs

Díszburkolat fugázó és ragasztóhabarcs

Speciális ragasztó

Rendkívül fontos, hogy a kínált termékek közül mindig a megfelelőt válasszuk. Majdnem minden gyártó készít kifejezetten természetes kövekhez való ragasztót. Mészkő és márvány esetén feltétlenül ilyen speciális ragasztót használjunk. Márványhoz jobb fehér alapszínű ragasztót választani, mert a sötétebb anyagok átsejlenek a gyakran áttetsző kőzeten.

Kültérre

A kültéri munkákhoz (erkélyek, teraszok) vagy padlófűtéshez ún. flexibilis ragasztót kell alkalmazni. Az ilyen ragasztókhoz műanyagokat kevernek, így azok elviselik az aljzat hőmozgásait.