Természetes kövek

Fugák és fugázóanyagok

A fuga kialakítása függ a burkolat anyagától és a fugázómasszától. A fugaképnek egyenletesnek és párhuzamosnak kell lennie.

Burkolat

Előzőek alól kivételt képez a szabálytalan, sokszögű lapokból készített burkolat.

Habarcsfugák

A habarcsfugáknak min. 4 mm szélesnek kell lenniük, de jobb az 5-6 mm-es szélesség, hogy alaposan ki lehessen tölteni a rést. A túl keskeny fugáknál gyakran csak a felszínhez közeli részt sikerül kitölteni. Fugázáshoz csak tisztán cementhabarcsok jöhetnek szóba. Habarcsot elsősorban mély és széles, kültéri fugákban alkalmaznak.

Az adalékanyagok szemcseméretének kisebbnek kell lennie, mint a fuga szélességi mérete. Minél durvább a szemcse, annál érdesebb lesz a fuga. Szép végered­ményt kaphatunk, ha nagyon fi­nom (inkább 0-0.4 mm-es, de max. 0,8 mm-es) szemcseméretű kvarchomokot alkalmazunk. A ke­verési arány általában 1 : 3 legyen, azaz 1 térfogatrész trasszcementre 3 rész homok jusson. Nagyon finom homok esetén ajánlott az 1: 2 arány. Nagy fugáknál ajánlott két fázisban fugázni: először dur­va fugázóanyaggal kitölteni a rés nagy részét, majd felülre egy fino­mabb réteget készíteni.

Kis fúgaszélesség

Belső térben optikai okokból 2 mm-nél kisebb fugaszélesség­gel is készítenek természetes kő­burkolatot. Az ilyen kialakítás csak nagyjából 1 cm vastagságú, vagy fózolt elképzésű lapoknál elfogadható. A túl keskeny fugákat nem lehet jól kitölteni fugázóanyaggal, a keletkező üregek feletti fugázat pedig idővel kipattogzik.

Zsákos fugázóanyag

A zsákos fugázóanyagokat pontosan a gyártó előírása szerint kell bekeverni. Az ilyen fugázóanyagok meglehetősen drágák, de széles színpalettájuknak köszönhetően és főként a falburkolatoknál jelentőségük nem elhanyagolható. A padlóburkolatnál hosszú távon a szürke szín (cement) a legmegfelelőbb választás. Természetesen ügyelni kell a mészkővel és márvánnyal való összeférhetőség re, mert ezeknél a köveknél a széleken elszíneződést okozhatunk a fugázóanyaggal.

Padlófűtés esetén vagy a szabadban flexibilis fugázóanyagot használjunk. Az ilyen anyagok elviselik a felmelegedés és lehűlés következtében keletkező feszültségeket. A más épületszerkezetekhez való csatlakozásokat tartósan rugalmas fugázóanyaggal kell megoldani. Ügyelni kell arra, hogy a kitt speciálisan a természetes kőanyagokhoz való legyen.

Kreatív ötlet- új életre kelnek a kövek

Kreatív ötlet- új életre kelnek a kövek

Téglák közti fuga javítása>>