Természetes kövek

Sérült ablakpárkányok javítása

A kő nagyon nemes és drága anyag. Annak ellenére, hogy „kőkemény” kifejezésünk is az ellenállóságára utal, nem terhelhetjük határok nélkül. A legérzékenyebbek a fényesre polírozott felületek. Ezeken könnyen meglátszanak a karcolások, és ködös foltot hagynak rajtuk a savas anyagok. Az ilyen kisebb sérüléseket elég könnyen eltüntethetjük polírozással.

Előfordul azonban, hogy nagyobb részek hiányoznak az anyagból. A kitört darabok, lepattant részek, lyukak miatt lehet, hogy már ki kellene cserélni az elemet. A költséges és körülményes cseréről azonban mindenki szívesen lemondana.

A segítséget poliészter alapú javítóanyagok jelenthetik. Az ilyen anyagok pasztaszerű, kenhető állagúak és több színben, többek között fehérben és átlátszóban is kaphatóak. Néhány gyártó a gyakori kőfajtákhoz is készít színeket. A megszáradt javítókittet vághatjuk, csiszolhatjuk, és még polírozhatjuk is. Tulajdonképpen több-kevesebb energia befektetésével minden kőfajtát javíthatunk. Az egyenletes szövetű mészköveket és márványokat viszonylag könnyebben kezelhetjük. A kvarctartalmú homokköveket vagy a kemény, nagykristályos kőzeteket nehezebb javítani.

A kittekkel való javítás kicsit mindig kísérletezés. A szakemberek sem tudnak mindent rutinból megoldani. Lehetőleg mindig készítsünk, egy próbakenetet Hagyjuk megszáradni és vizsgáljuk meg, hogyan viselkedik. Sok gyártó kifejezetten előírja, hogy így járjunk el, főleg, ha színezéket is keverünk az anyaghoz.

1. lépés

1. lépés

Egy carrarai márvány ablakkönyöklő lepattant darabját egy kis türelemmel bárki pótolni tudja.

2. lépés

2. lépés

A szükséges szerszámokat és anyagokat beszerezhetjük építőanyag áruházakban, de egy közeli kőfaragó üzemben is, ahol még egy-két jó tanácsot is kaphatunk.

3. lépés

3. lépés

A kezelendő felületnek alapvetően száraznak, portól és zsíros szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A javítandó rész környékét ezzel szemben ajánlatos impregnálószerrel vagy viasszal kezelni, hogy a javítókitt itt ne tapadjon meg és könnyebben el tudjuk távolítania felesleget. Ennél a trükknél óvatosan kell eljárnunk, nehogy a kitört részbe is jusson az impregnálószerből vagy viaszból. Esetleg ragasztószalaggal is lefedhetjük a problémás részt.

4. lépés

A kittek sűrűbb, kenhető állagúak. A folyékony készítményeket inkább ragasztáshoz használják. Az átlátszó anyagokat szélesebb körben felhasználhatjuk. Ezeket színben könnyen igazíthatjuk minden kőfajtához. Az előre pigmentált anyagok a járatosabb kőfajtákhoz készülnek.

4. lépés

Használjunk mindig kétkomponenses műgyantabázisú anyagokat. A műgyantát különböző kiszerelésű dobozokban árulják. A hozzá tartozó edző általában tubusos kiszerelésű és átlátszó, hogy ne változtassa meg a gyanta színét. Fontos, hogy az edzőt mindig az előírt mennyiségben adagoljuk. A gyanta feldolgozásához jól használhatóak a karosszérialakatosok által is használt ún. japán spatulák. A művészspatulák használata pedig egészen aprólékos felhordást tesz lehetővé.

5. lépés

5. lépés

A szín pontos beállításához kenjünk a színezett anyagból próbacsíkot a javítandó rész mellé ragasztott átlátszó szalagra. Ha megvan a megfelelő szín, adjuk hozzá az edzőt, és keverjük jól össze. A műgyanta gyorsan reakcióba lép az edzővel és hamar feldolgozható keménységű lesz. Ügyeljünk a megfelelő keverési arányra. A gyártók mindig feltüntetik a csomagoláson a kívánt összetételt. A meleg gyorsítja, míg a hideg jelentősen lassítja a kötést.

Jó tanács

Jók a tapasztalatok a művészi olajfestékekkel és gouache festékekkel, amelyekből rengeteg színtónus létezik. Nem alkalmasak azonban erre a célra az akril alapú vízfestékek és akvarellfestékek. Jó eredményt érhetünk el még lecsiszolt kőpor hozzáadásával is.

Így környezetbarát

A rossz helyre került, még ki nem keményedett gyantát acetonnal is eltávolíthatjuk. A hulladékot ne dobjuk a házi szemétbe, és ne engedjük a lefolyóba. A törlőrongyoknak és egyéb hulladékoknak a veszélyes hulladékban a helyük

6. lépés

6. lépés

Egy sima spatulával vagy művészspatulával nyomkodjuk a keveréket a mélyedésbe, és a fölösleget óvatosan húzzuk le. A felvitt kitt kissé domborodjon ki, hogy később lecsiszolhassuk. Ne húzzuk le többször, mert akkor inkább mélyedés keletkezik, amelyet később újra ki kell majd töltenünk.

7. lépés

7. lépés

Ha a kitt már megkötött, azonnal kezdhetjük a csiszolást. Használjunk csiszolófát és fokozatosan növeljük a csiszolópapír finomságát. A csiszolóiszapot rendszeresen öblítsük ki a papír pórusaiból. Ne csiszoljunk fölöslegesen nagy felületen, mert máshol csak a felület fényét tesszük tönkre, amelyet később majd helyre kell állítanunk.

Súrlófényben jól láthatjuk, hogy haladunk a munkával. Ha készen vagyunk a felesleges kitt lecsiszolásával, jöhet a polírozás. A munkában nagy segítséget jelent egy kézi polírozógép. Polírozópasztával vagy viasszal dolgozzuk át az egész felületet.