Vakolat

Szilikongyanta vakolatok összetételük és felhasználása

A vakolatok választás során a legfontosbb hogy olyan vakolatot válasszunk amely hosszú időtálósággal rendelkezik, nem repedezik meg, egy hatékony védőréteget képez a homlokzat külső felületén. Különösen hasznos, ha olyan összetevőket tartalmaz, aminek következtében javítja a falszerkezet hőtechnikai tulajdonásait. A kerámiagömböket tartalmaző hőszigetelő bevonat egy rendkívűl hasznos plusz funkcióval rendelkezik.

A szilikátvakolatokhoz hasonlóan a szilikongyanta vakolatok sincsenek szabályozva DIN szabványban sem követelményeket, sem összetételt és feldol­gozást tekintve. Ez az oka annak, hogy a piacon nagyon különböző minőségű termékeket kínálnak, és a szilikongyanta vakolatok különböző arányú diszperzió- és szilikongyanta-tartalommal rendel­keznek.

Ha azonban a diszperzió aránya nagyobb, mint a szilikongyantáé, már nem tekinthetjük a terméket szilikongyanta vakolatnak. Abban az esetben már szilikongyantával modifikált műgyanta vakolatról beszélhetünk. A szilikongyanták mellett szilikonolajokat is használnak, bár ezekről bizonyí­tott, hogy magasabb szennyeződéshez és gyakoribb gombásodáshoz, ill. algásodáshoz vezetnek.

A szilikongyanta “felépítése”

Kémiailag a szilikongyanta vakolatokat a tisztán szervetlen és tisztán szerves vakolatok közé kell besorolni. A szilikongyanta vakolatok előállítása során felhasznált szilikongyanták nagy moleku­lasúlyú térbeli hálót képező vegyületek. A térbeli háló, akárcsak a kvarcnál, szilíciumból és oxigénből képződik. Ugyanakkor eltérően a kvarc szerkezeté­től, a szilikongyantákban minden negyedik oxigén­atom helyett egy szerves alkilcsoport található (pl. metil- vagy fenilcsoport), ennek következtében a szilikongyanta vakolatok tulajdonságaikat tekintve a szervetlen és szerves kötésű vakolatok közötti ideális átmenetnek tekinthetők, páraáteresztő képességük az ásványi vakolatokéhoz, víztaszító képességük pedig a műgyanta vakolatokéhoz hasonlítható.

A szilikongyanta vakolatok rendelkeznek az ásványi, szilikát- vagy műgyanta vakolatokkal összehasonlítva összességében a legjobb fizikai tulajdonságokkal, és az utóbbi években jelentő­ségük egyre jobban megnőtt.

Összetételük, felhasználásuk

Összetételüket te­kintve a szilikongyanta vakolatok egy kötőanyag keverékből (szilikongyanta emulzió és műgyanta diszperzió), pigmentekből (titán-dioxid, szervetlen színanyagok), töltőanyagokból (karbonátok, szili­kátok, szulfátok), segédanyagokból (sűrítőanyagok, habmentesítők, diszpergálóanyagok, hidrofobizáló anyagok, filmrétegképzést segítő anyagok) és struk­túrahomokból (karbonátok, szilikátok) állnak. A szilikongyanta-tartalom hatására igen jó a víztaszító képesség, a diszperzió felelős az alapfelületre való tapadásért (adhézió) és az egyes összetevők egymás közötti összetartásáért (kohézió).