Vízszigetelés tudástár

Bevonat szigetelés típusok

Vízszigetelés kapcsán mindenképpen szót kell, hogy fordítsunk a bevonat szigetelésekre, melyek gyakorlatilag több rétegben, körülbelül 24 mm vastagságban felhordott, vízszigetelő tulajdonsággal bíró anyagok. Lehetnek műanyag, bitumen, vagy a kettő kombinációjából álló termékek.

Nézzük most ezeket kicsit részletesebben!

  • A poliészter vagy poliuretán alapú műanyagok gyakorlatilag folyékony fóliákként képeznek bevonatot.
  • A bitumenalapú bevonatok közül a legnépszerűbbek a modifikált bitumenes változatok, melyekről korábbi cikkünkben már részletesen szóltunk.
  • A poliuretán habok egyidejűleg látnak el hő-, és hangszigetelési feladatokat, viszont nem UV állóak.

Hogy ezek a szigetelések még hatékonyabban tegyenek eleget a feléjük támasztott követelményeknek, kifejezetten az éleknél poliészterfátyolt, illetve filcbetétet is szoktak alkalmazni a szakemberek.

Bevonatszigetelések
Bevonat szigetelések

Természetesen az építkezés terén mindig akadnak olyan egyedi helyzetek, amelyek speciális megoldásokat tesznek szükségessé. Ilyen esetekben a következő lehetőségek közül szoktak választani a feladattal megbízott profik:

  • Fémlemez szigetelések: Az ólom, réz, horgonyzott acél, vagy alumínium lemezeket általában akkor használják, ha a jelen levő vegyi hatások miatt egyéb alapanyagok nem javasoltak. Főként tehát ipari létesítményeknél esik a választás a fémlemez szigetelésekre.
  • Habarcsszigetelések: Utólagos szigetelésnél és ragasztott kerámiaburkolatok alatti szigetelésre alkalmazzák a szakemberek ezt a típust. Előnyük, hogy a cementet, töltőanyagokat, és speciális, vízzárást megvalósító adalékokat tartalmazó szigetelések nem gyúlékonyak, sőt, nedves felületre is felvihetőek, viszont a fagyra nagyon érzékenyen reagálnak. Több rétegben kell felhordani őket.
  • Tömegbeton szigetelések: Kifejezetten az előzőekben felsoroltak kizárásakor, például pilléreken szokták használni ezt a fajta szigetelést. A beton alapvetően tömör anyag, ezt a jellemzőjét alakítják különféle adalékokkal, így vízzáró tulajdonságokkal is bírni fog a szigetelés típus. Alépítményeknél is kiválóan használható.