Vízszigetelés tudástár

Népszerűek a modifikált bitumenes szigetelő lemezek

Esetükben műanyaggal módosított bitumenről van szó, ami azért rendkívül előnyös kombináció, mert a hagyományos bitumenes lemezeknél jobb rugalmassággal, és magasabb élettartammal rendelkeznek ezek a gyártmányok.

Lássuk, milyen fajtáit különítik el a szakemberek!

  • Az SBS modifikációs bitumenes lemezek magas, akár 110 fokos hőállósággal, 40 fokos hideghajlíthatósággal, és rendkívül jó nyújthatósággal rendelkeznek.Egyetlen hátrányuk talán annyi, hogy nem UV állók.
  • Az APP modivikációs bitumenes lemezek az előzőeknél mégjobb hideghajlíthatósággal ( 10 fok ), és akár 150 fokig terjedő hőállósággal állnak rendelkezésre. Az UV sugárzásnak ellenállnak, és bár nagyon jól terhelhető lemeznek számítanak, de azt érdemes tudni róluk, hogy ennek következtében az alakváltozás veszélyével számolni kell.
  • Az EPM modifikációs bitumenes lemezek az APP és az SBS minden kedvező tulajdonságát magukban egyesítik, és gyakorlatilag bármilyen bitumenes lemezfajtával összeépíthetőek, ami az előző kettőre nem jellemző.

Mire használhatóak a páratechnikai lemezek?

Bitumenes-szigetelő-lemezek
Bitumenes-hőszigetelő-lemezek

A víz és nedvesség elleni védelemben elhanyagolhatatlan szerep jut annak a kétféle páratechnikai lemez típusnak, amelyek a piaci kínálatban jelenleg kapható. Ezek a következők:

  • A párazáról lemez alumíniumfólia betéten keresztül teszi lehetővé, hogy a pára bejusson a vízszigetlés rétegei közé. Jellemző felhasználási területe a födémszerkezet.
  • A páranyomást kiegyenlító lemez a pára elosztására és elvezetésére használatos. Jellemző rájuk a száraz fektetés és a pontonként történő ragasztás. Az üvegfátyol betét mellett kavics vagy polisztirolgyöngy hintés biztosítja a pára elvezetését, valamint a megfelelő szellőzést.

Öntapadós vízszigetelő lemezek- gyors, hőhatás nélküli szigetelés

Az ezekhez felhasznált bitument kaucsukkal módosítják, hordozóanyagként pedig műanyag vagy fémfóliát, üvegfátyolt, üvegszövetet, műanyag fátyolt használnak. A két oldali tapadás lehetővé teszi az egyszerű megmunkálhatóságot, használata pedig kifejezetten előnyös lehet olyan helyeken, ahol a hagyományos lángolvasztásos technológia nem megoldható.

Hogyan szállíthatóak, tárolhatóak a bitumenes lemezek?

Az átkötött tekercsekben szállítható és tárolható bitumenes lemezeket semmiképpen nem szabad elfektetni, hiszen ez deformálódásukhoz, sérülésükhöz vezethet. Fedett, zárt, napsugárzástól és hőtől védett helyen ajánlott tárolni a tekercseket.

Műanyag szigetelőlemezek-időtálló, és környezetkímélő

Már a hazai piacon is beszerezhetőek ezek a változatok, melyek időjárásálló jellemzőkkel gondoskodnak a tartósságról. Az anyagvastagság növelésével és az összetétel alakításával nem csak a szigetelési funkciók javíthatóak, hanem a környezetre káros klór, és egyes oldószerek használat is kiküszöbölhető.