Magasépítészet

Műanyag- és fémajtók

Műanyag ajtók

A fa ajtók mellett egyre elterjedtebbek a műanyag ajtók is (bár közel sem olyan gyakoriak, mint a műanyag ablakok). Sokrétű tulajdonságuknak köszönhetően elsősorban külső ajtók készülnek műanyagból. Szerkezeti felépítésük sok te­kintetben hasonlít a műanyag ablakokhoz. Egyes gyártóknál az ablakok és ajtók keretelemeinek anyaga, keresztmetszete, szelvénymérete, a tok-szárny kapcsolat, a tömítések mind azonosak. Természetesen ez „csak” a kétoldali tokszárak és a szemöldökrész kialakítására igaz, a küszöb itt is eltérő kialakítású (3.29. ábra).

3.29. ábra. Műanyag teraszajtó (küszöbrészlet)

3.29. ábra. Műanyag teraszajtó (küszöbrészlet)

A padlónál legtöbbször alumínium profilú küszöböt építenek be, amelyhez kétszeres ütközés­sel és rugalmas tömítéses zárással kapcsolódik a műanyag szárny. A szárny műanyag és hőszigetelő üveg kitöltéssel egy­aránt készülhet. A szárnykeret a tokhoz hasonlóan szintén fém merevítőkkel van erősítve.

Fémajtók

Fém- (acél- és alumínium-) ajtókat általában nagy for­galmú épületekben, ipari épületekben, illetve alárendel­tebb épületrészekben (melléképületekben, alagsorokban, pincékben) alkalmaznak. Az alacsonyabb igényű terekben a falnyílások lezárásán és az átjárás biztosításán kívül nincs különleges követelmény a fémajtókkal szemben. Karbantar­tásuk egyszerű, nem vetemednek, ellenállnak a különböző mechanikai hatásoknak.

Acélajtók

A hagyományos acélajtók tokszerkezete melegen henge­relt vagy húzott L, T, Z vagy egyéb különleges szelvényből készül (3.30. ábra). A tok-szárny kapcsolat lehet egyszeres, kétszeres vagy a többszörös ütköztetésű. A tokszerkezetet falkarmok, illetve csuklós falkarmok segítségével rögzítik a falba. A korszerű acélprofilok hőhídmentesített szerkeze­tek (3.31. ábra). Vékonyabb válaszfalaknál az ajtótok sajtolt lemezből is készülhet, ehhez a tokhoz pedig fa ajtólapok is kapcsolódhatnak.

3.30. ábra. Idomacél ajtó

3.30. ábra. Idomacél ajtó

3.31. ábra. Acélprofilú ajtó

3.31. ábra. Acélprofilú ajtó

Aalumínium ajtók

A korszerű alumínium ajtók jellemzően a nagy forgal­mú középületek szerkezetei. Az üreges, rúdsajtolt, eloxált alumínium keretszelvények kettős tömített ütközéssel csat­lakoznak egymáshoz. A tok falszerkezetbe építése szárnyas lemezekkel történik. Az üvegezést rugalmas profilok köz­vetítésével a szelvényekbe csavarozott üvegszorító fémpro­filokkal rögzítik.