Allergiamentes otthon

Hogyan alakítsuk ki az ideális allergénmentes hálószobát? 10 TIPP

A hálószoba szentély, ahol kipihenhetjük magunkat távol a hétköznapi nehézsé­gektől. Sok ember azonban ahelyett, hogy kipihenten ébredne reggel, fárad­tan bújik ki az ágyból eldugult orral, szo­rító mellkassal, viszkető bőrrel vagy fájó, vörös szemekkel.

Poratkák a hálószobában

Az alvás alatt termelt hő és pára, va­lamint a rengeteg elhullajtott bőrpikkely ideális szaporodó hellyé teszi ágyunkat a poratkák számára. Ahányszor csak meg­fordulunk álmunkban, felkavarjuk és be­lélegezzük az atkaürüléket, és ha érzéke­nyek vagyunk az atkaallergénre, az éjsza­ka folyamán súlyosbodhatnak a tünete­ink. Ugyanígy, az atkaallergénnel való kontaktus az ágyban fokozhatja az ekcé­ma viszketését és kiütéseit.

Poratkák kiszorítása

Azért nem kilátástalan a helyzet, mint a mellékelt pontok is mutatják, megvilágítva, hogy hogyan is szoríthatnánk ki a poratkát a hálószobánk­ból. Első lépésként azonban kérjük meg orvosunkat, hogy vizsgálja ki atkaérzé­kenységünket – csak akkor érdemes megpróbálni lecsökkenteni az atkaallergének számát otthonunkban, ha a teszt pozitív. Emellett lehet, hogy allergi­ánk oka nem csak az atka, így ha meg is tesszük ezeket a lépéseket, nem biztos, hogy állapotunk teljesen megváltozik.

Több hónapig….

Az sem biztos, hogy minden ajánlott változtatást végre kell hajtanunk. Lehet, hogy egy vagy kettő is elég – különösen az atkavédő huzatok használata az ágy­tartozékokra és matracokra. Ám fontos, hogy több hónapig kitartóan tegyük, mielőtt felmérhetnénk, hogy valóban be­következett-e javulás.

Bútorok

 • Minél kevesebb bútort helyezzünk el a hálószobában.
 • Egyszerű, sima vonalú bútorokat válasszunk, minél kevesebb díszítéssel! Így könnyebb és hatékonyabb lesz a takarítás.
 • Figyeljünk oda, hogy a ruhák és ágyneműk tárolóinak, ajtaja és fiókja szorosan záródja­nak, különben a beszivárgó porban megte­lepszenek az atkák!
 • Olyan bútorokat válasszunk, melyek könnyen mozgathatóak, így alatta és mögötte is ki tudunk takarítani!

Ágyneműk

 • Húzzunk atkavédő huzatot a matracokra, párnákra és paplanokra!
 • Használjunk elektromos takarót, ha van, ez kiszárítja az ágyat, és nem tudnak olyan könnyen megtelepedni az atkák és penész­gombák! Hálószoba penészmentesítési ötlettár >>
 • Takarók helyett használjunk paplant, amit be lehet húzni atkavédő huzattal! A gyapjú és irha lepedőalátétek a matrac atkavédő huzatán belülre kerüljenek, de jobb, ha ke­rüljük használatukat, mert nehéz őket mosni és szárítani.

Falak és díszítésük

 • Egyszerű, sima falakat válasszunk, képlé­cek, díszes fallábazatok, bordűrök nélkül, hogy elkerüljük a porlerakódást!
 • Lemosható festéket vagy tapétát válasszunk – a dombornyomású mintázatok megfogják a port!
 • Kerüljük a zsúfoltságot a falakon és a párká­nyokon, hogy hatékonyabb legyen a takarítás!
 • Üveges szekrényekben állítsuk ki dísztár­gyainkat, vagy készüljünk fel rá, hogy hetente nedves ruhával letörölgetjük őket!

Sötétítők

 • Használjunk feltekerhető rolót vagy sötétítőt, mivel ezeken kevésbé ül meg a por, mint a reluxákon vagy a függönyökön! A függőleges reluxák vagy szalagfüggönyök jobbak, mint a vízszintesek.
 • Ha nem akarunk sötétítőket, használjunk pamut- vagy muszlinfüggönyöket! Ezek az anyagok általában magas hőmérsékleten is moshatók.

Ablakok

 • Csökkentsük a levegő nedvességtartalmát ablaknyitással felkelés után, s ha lehet, éjsza­kára is!
 • Ha virágpor allergiánk van, tartsuk zárva az ablakot kora reggel és este – ezekben az időszakokban szokott legmagasabb lenni a pollensűrűség! Nyissunk ablakot!
 • Húzzuk el a függönyöket ragyogó, napos időben – a nagy meleg elpusztítja az atkákat.

Fűtés

 • Az alapfűtést tartsuk bekapcsolva a ven­dégszobában vagy a használaton kívüli szobák­ban is, hogy megakadályozzuk a páralecsapó­dást az ablakokon, illetve a külső falakon!
 • Fontoljuk meg egy páratartalom-mérő be­szerzését! Ha vissza akarjuk szorítani az atká­kat, tartsuk a levegő páratartalmát állandóan ötven százalék alatt!
 • Ha légfűtéses rendszert használunk, gon­dolkodjunk el a szellőzőnyílás letakarásán úgy, hogy megfogja a port, de keresztülen­gedje a levegőt!

Padló

 • A padlószőnyegeket cseréljük kemény felületű padlóra, azaz PVC-re, linóleumra vagy parkettára, amin nem tenyészik a porat­ka! A kemény felületet könnyebb tisztán tar­tani is, mint a szőnyegpadlót.
 • Gyapjúszőnyegek helyett inkább mosó­gépben mosható pamutszőnyegeket használ­junk!
 • A parketták réseit tömítsük el, hogy az ott összegyűlő por ne szállhasson fel!
 • Ha ragaszkodunk a szőnyeghez, válasszunk szoros szövésűt, rövid bolyhokkal!

Változtatások

Szükséges

 • A matracokat, párnákat és papla­nokat húzzuk be atkavédő huzat­tal!
 • Győződjünk meg róla, hogy a szoba jól szellőzik!
 • Ne engedjük be a szobába az ál­latokat!
 • Cseréljük le a padlószőnyeget kemény felületű padlóra!
 • Tetszés szerint a függönyöket cseréljük sötétítőkre!
 • Az atkavédő huzatok felhúzása előtt cseréljük le régi matracain­kat, párnáinkat és paplanjainkat!
 • Távolítsuk el a textilbútorokat, vagy legalábbis csökkentsük a számukat!

Takarítási idők

Naponta

 • Porszívózzuk fel a padlót és a szőnyegeket!
 • Egy nedves (nem vizes) ruhával töröljük le a bútorok felületét!
 • Ha allergiások vagyunk, ágyazás­kor, takarításkor és poroláskor viseljünk pormaszkot!

Hetente

 • Mossuk ki az ágyneműt magas hőfokon! Ekcémában szenvedők ne használjanak bioaktív mosó­szereket!
 • A védőhuzatokat töröljük le ned­ves (nem vizes) ruhával!
 • Porszívózzunk fel az ágy alatt, hogy eltávolítsuk a poratkákat és atkaallergéneket!
 • Töröljük le a magasabb bútorok tetejét is!
 • Porszívózzuk vagy töröljük le a szegélyléceket és képsíneket!

Három – hathavonta

 • Mossuk ki a függönyöket 56 °C – on vagy magasabb hőmérsék­leten!
 • Mossunk ki minden párnát, pap­lant és takarót (hacsak nem hasz­nálunk atkavédő huzatot)! Ügyel­jünk rá, hogy az ágynemű rende­sen megszáradjon, nehogy megin­duljon a penészesedés!

Ágyneműk és ágyak – Tanácsok allergiásoknak

A legfontosabb változtatások a háló­szobában egyrészt azoknak a fizikai korlátoknak a felállítása, amelyek meg­akadályozzák, hogy kapcsolatba kerül­jünk a már meglévő allergénekkel, más­részt mindenféle atka- és porgyűjtő ki­iktatása.

Ágyfajták

A fa- és vasbordás ágyalapok jobb lég­áramlást biztosítanak a matrac körül, mint a tömör, díványtípusúak. Ügyeljünk rá, hogy az ágyneműtartókban tárolt ru­hákat és ágyneműket légáteresztő műanyag zsákokban tartsuk, hogy az ágy­ról ne potyoghasson rájuk az atka és a por!

Kerüljük a baldachinos, függönyös ágyakat, de legalább a nehéz függönyö­ket cseréljük le könnyű muszlin- vagy pa­mutfüggönyökre, melyeket magas hőmérsékleten is moshatunk, hogy el­pusztítsa az atkákat! A rácsokat hetente törölgessük le nedves ruhával vagy por­szívózzuk le! Kerüljük a párnázott fejtám­lákat, amelyekben előszeretettel telep­szenek meg az atkák!

Atkavédő huzat

A védőhuzatok bizonyítottan védelmet nyújtanak az atkák ellen. Az egyik huzat a matracot borítja be teljesen, arra jön a lepedő, a többi huzat a párnákra és a paplanokra való az ágynemű alá. Nincs értelme csak a matracot behúzni, szük­séges a párnákat és a paplant is. Legjobb, ha a huzatot eleve új matracra, párnára és paplanra húzzuk, hogy elkerüljük az azonnali szennyeződést.

Ágynemű-párna

A védőhuzatok megóvnak attól, hogy kapcsolatba kerüljünk az ágyban le­rakódott atkaallergénekkel. Néhány atka persze megmarad az ágyhuzaton az ál­landóan elhullajtott bőrpikkelyeken, ezek száma azonban kevés és minden héten eltávolíthatjuk az ágynemű lecserélése­kor. Ugyanekkor a védőhuzatot is le kell törölni egy nedves (nem vizes) ruhával, hogy minden atkát és bőrpikkelyt eltávolítsunk. A védőhuzatokat évente kétszer, vagy a gyártó utasításainak megfelelően, mossuk ki!

A régimódi huzatok műanyagból ké­szültek. Bár hatékonyan távol tartják az atkát és az atkaallergéneket, ám nem vízáteresztők, így reggelre átizzadva éb­redünk.

Porózus huzatok

Ezzel szemben a modern huzatok puha, mikroporózus anyagból készülnek, amely mind a vizet, mind a levegőt áten­gedi – hogy mennyire jól, az a márkától függ. Tartósság szempontjából azok a huzatok, melyekre a gyártó legalább tíz év garanciát vállal, jobban megérik, mint az olcsóbb fajták, melyeket gyakrabban kell cserélni.

Kaphatók pamut ágyhuzatok is, me­lyeket atkaölővel itattak át. Nem tudunk azonban sokat az ebben használt vegy­szer hosszú távú hatásáról az emberre, ráadásul a huzat nem véd az atkaallergénektől.

A matrac védelme

Ha kedvező a hőmérséklet és a páratar­talom, három hónap alatt egy új matrac­ban majdnem ugyanannyi atka fog hem­zsegni, mint abban, amelyet már évek óta használnak. Egy becslés szerint akár kétmillió atka is megél egy kétszemélyes matracban. A legtöbb atka a matrac legkülső rétegeiben él, és néhányan ab­ban a téves hitben porszívózzák a matra­cot, hogy eltávolítják a poratkákat.

Való­jában ezek az apró lények megkapasz­kodnak a matrac anyagában, és még ide­ális esetben is csak nagyon kicsi hányadát távolítjuk el az élő atkákat porszívózással. Hatásosabb módszer egy atkaölő szer (akracida) használata a matracon, párnákon és paplanokon. Ezek azonban nem járják át elég mélyen a matracot, hogy elpusztítsák a belsejében lévő atká­kat is, így nem olyan hatásosak, mint a szőnyegek esetében. Ráadásul legalább háromhavonta meg kell ismételni a ke­zelést.

A folyékony nitrogén, ami meg­fagyasztja az atkákat, a szárazgőz-tisztítás és a hőkezelés szintén alkalmazható módszerek. Nem szüksé­gesek azonban, ha atkavédőhuzatot használunk.

Párnák és kiegészítők

Újkorától számított egy éven belül egy párna súlya egytizedével megnő a ben­ne lerakódott atkák, atkaürülékek és a bőrpikkelyek következtében. Régeb­ben azt tanácsolták, hogy a toll-, illetve pehelypaplanokat és párnákat cseréljük le a „nem allergén” vagy „hypoallergén” címkével ellátott szintetikus párnákra és paplanokra. Ellentmondá­sos eredményre jutottak azonban azt kutatva, hogy melyik fajta párnabelső a jobb az allergiás betegeknek. Akár szi­vacs-, akár tollpárnát használunk, na­gyon fontos, hogy mindenképpen von­juk be védőhuzattal.

Az ágytakarókat legjobb elkerülni, mert az atkák ezekbe is belefészkelik magukat, kivéve, ha készek vagyunk he­tente mosni őket. Egy másik lehetőség forró, napos éghajlaton, hogy hetente egy-két órára kiakasztjuk a napra, így a nap elpusztítja az atkákat.

Ágyneműk

Minden lepedőt, párna- és paplanhuza­tot, illetve takarót hetente ki kell mosni legalább 56 °C-on vagy magasabb hőmérsékleten, hogy elpusztítsa az atká­kat. Az alacsonyabb hőmérsékletet kibír­ják az atkák, bár az atkaallergéneket és elpusztult atkákat kimossa. Néhányan úgy kerülik meg ezt a problémát, hogy atkaölő adalékot tesznek az alacsonyabb hőfokú mosóvízhez.

Ezek közül a vegy­szerek közül a benzil-benzoát a legeny­hébb és legtöbbet tanulmányozott, te­hát valószínűleg ezt a legtanácsosabb használni. Ha azonban nem akarjuk, hogy bőrünk közvetlen kapcsolatban legyen atkaölőkkel, talán az a leghelyesebb, ha elpusztítja az atkákat; de legalább kap­csoljuk többszöri alapos öblítésre a mo­sógépet, ha ilyen terméket használunk. Azt is megtehetjük, hogy az ágyneműt néhány óráig fagyasztjuk – háztartási mélyhűtőben -, ami elpusztítja az atká­kat, így elég alacsonyabb hőmérsékleten mosni.

A hagyományos, külön ráhúzható atkavédő huzat mellett kapható már olyan párna is, amelyet eleve ilyen huzat­tal készítettek. Ez a párna higiénikus is, mivel ez a huzat a baktériumoktól is véd. A jövőben más termékek, például papla­nok, is forgalomba kerülnek ugyanebből az anyagból.

Tanácsok védőhuzat vásárlásához

 • Figyeljünk oda, hogy a gyártó garantál­ja-e a teljes poratka védelmet!
 • A huzatoknak teljesen be kell boríta­nia a matracot, párnát és paplant
 • A vízáteresztő huzatok könnyedén át­engedik a vízpárát, míg a nem áteresztő fajtákban (mint a polivinil-kiond) kényelmetlen az alvás
 • A tartósság érdekében dupla varrású szegélyek és jó minőségű zipzárak szükségesek.
 • Csak magas hőmérsékletű programon mosható huzatokat vásároljunk!
 • Olyan huzatokat válasszunk, amit nem bevontak, hanem inkább rétegeltek poliuretánnal és politetrafluoretánnal