Fürdőmedence

Allergiák és irritációk a medencében

A fürdőmedence használói között alkalman­ként allergiás tünetek és irritációk jelent­keznek.

Irritáció

Klórpattanás

Az előforduló esetek közül a legrosszabb a klórpattanás. Ezt az érintkezés hatására kialakuló pattanást a klórozott szén­hidrogének idézik elő. A bőrrel való közvetlen érintkezés, a szájon át való bevitel vagy a belélegzés igen súlyos rohamokkal járó meg­betegedést idézhet elő.

Tünetei:

  • csomók, ciszták, fisztulás bőratka, mitesszerek;
  • a betegség a belső szerveket és a köz­ponti idegrendszert is megtámadhatja.

Javaslat: Kerüljük a klórtermékek belégzését és azok bőrrel való érintkezését (porvédő álarc, kesztyű, bizonyos esetekben légzés­védő maszk).

Speciálisan a fürdőmedencék kezelőire jel­lemző, hogy a szennyeződés összegeződik. E cikksorozat szerzője egyetlen esetről tud, amikor egy medencekezelő klórpattanásban (kiter­jedt mitesszerképződés) megbetegedett.

Klórallergia

Itt érintkezés útján kialakuló allergiáról van szó. Az ember érintkezésbe kerül az allergiát kiváltó anyaggal, az allergiás reakció kialakulásának ez a feltétele.

A reakciók többfélék lehetnek:

  • a bőr kipirulása és viszketése,
  • a légutak ingerlése,
  • kiütések,
  • nátha.

A diagnózis felállításához vizsgálatokat kell végezni, ez lehet bőrpróba – laboratóriumi teszt – a kórelőzmények rekonstruálása és provokációs próbák Ha ténylegesen megál­lapítják a klórallergiát, akkor az allergia iránt érzékeny személy nem tehet mást, mint azt, hogy ezután kerüli a klórt. Azt eddig még nem vizsgálták, hogy a klórallergia igazolt megléte esetén mennyiben segít a helyzeten a sóelektrolízisre való átállás. E cikksorozat szerző­je hajlik arra a véleményre, hogy nem segít.

A gyanított klórallergiás esetekben azonban az összes reakció pozitív eredményt adott. Lehetséges, hogy a fürdőmedencét hasz­nálók körében fellépő irritációkat a klór-kész­termékekben lévő kémiai adalékok okozták. Az ózon-bróm alkalmazásával végzett fertőt­lenítésre való áttérés alternatívaként mindig rendelkezésre áll.

Vörös, gyulladt szemek

Ezeket a túl kicsi pH-érték és/vagy a klóraminok túl nagy aránya okozhatja.

A klóraminokat, amint azt már láttuk, klór­sokkal (lökésszerű klórozással) és a friss víz bevezetésének növelésével lehet felszámol­ni. A pH-értéket a már ismert módon szintén korrigálni kell.