Allergiamentes otthon

Ruhák és ruhaápolás – Tanácsok allergiásoknak

A szintetikus anyagok és festékek feltalá­lása – melyek nagy része petrolkémiai eredetű – forradalmasította a ruhakészí­tést. A ma kapható divatos, jó minőségű és megfizethető ruhák választéka a mo­dern élet velejárója, amit jószerével ter­mészetesnek veszünk.

Anyagválaszték

Három csoportba sorolhatjuk az anya­gokat: vannak természetes, szintetikus és természetes-szintetikus keverékek. Az allergiás betegeknek ezek mindegyike okozhat gondot.

Természetes anyagok

Csak azért, mert egy anyag „természetes” alapanya­gú, nem szükségszerű, hogy „biztonsá­gos” is legyen a bőrallergiában szenve­dőknek. A gyapjú jó példája az olyan ter­mészetes anyagoknak, melyek heves irritációt válthatnak ki egyeseknél. Ennek oka, úgy tűnik, a gyapjúszálak irritáló ha­tása. Sokunk számára ismerős a viszke­tés, akár allergiások vagyunk, akár nem, amit gyakran kivált a közvetlenül a bőrön viselt gyapjú. Ez a hatás az ekcémás vagy bőrgyulladásos betegeknél általában még súlyosabb.

Gyapjú

Általánosan elterjedt tévképzet, hogy a gyapjúban jelenlevő lanolin okozza a viszketést, a különlegesen finomított, igen jó minőségű lanolin esetében, melyet szá­mos bőrápoló termékben és készít­ményben használnak a száraz bőr keze­lésére, így tehát még akkor is biztonság­gal használhatjuk a kiváló minőségű la­nolint tartalmazó bőrápoló termékeket, ha a lanolinallergén miatt vagyunk érzé­kenyek a gyapjúra. Kérjük ki a gyógyszerész tanácsát, hogy melyek a megfelelő készítmények.

A pamut, a selyem és a bőr olyan természetes anyagok, melyek általában nem váltanak ki allergiás reakciót, s így gondot sem okoznak. Sok, ekcémás megbetegedésben szenvedő úgy tapasz­talja, hogy a pamut alapanyagú ruhák és ágyneműk jóval kellemesebb közérzetet biztosítanak, mint a gyapjúból vagy szin­tetikus alapanyagokból készültek. Ennek talán az, az oka, hogy a pamut kevesebb izzadást és bőrirritációt vált ki. Vannak olyan kereskedők, akik kifejezetten fehérítetlen és kezeletlen pamutruházatra és ágyneműre szakosodtak.

Szintetikus anyagok és szintetikus­-természetes anyagok keverékei

Az egyik leggyakoribb szintetikus anyag a poliészter, ami egyes műanyagok és ragasztók alapanyaga is. Vannak olyan ruhák és ágyneműk, melyek kizárólag poliészterből készülnek, de a poliész­terszálakat pamuttal is lehet keverni. Gyakran használnak ilyen keveréket ru­hák, ágyneműk, szőnyegek készítésére, valamint paplanok és ágytakarók bélelé­sére.

Az emberek különböző mérték­ben viselik el a szintetikus anyagokat, il­letve a szintetikus-természetes anyagke­verékeket. Néhányan például a poliész­terszálak egyes festékeire érzékenyek. A „könnyen kezelhető”, „gyűrődés­mentes”, illetve „vasalást nem igényel” címkével ellátott pamut vagy pamutke­verék termékek formaldehiddel kezeltek, egy olyan vegyszerrel, ami néhány embernél bőrirritációt vált ki.

Szegesek, gombok, zipzárak, patentok

Még ha mindenre odafigyelve, sikerült is elkerülni olyan ruhák vagy ágynemű vá­sárlását, amelyre érzékenyek lehetünk, olyan hétköznapi dolog, mint egy dur­vább elvarrás vagy ruhaszél is irritálhat­ja az ekcémás beteget és reakciót vált­hat ki. Ugyanígy lehet kiváltó ok egy szabadon álló fém patent, gomb vagy zipzár a ruhánkon vagy az ágyneműn. Kedveltek a patentok a kisgyermekek ruháin, ügyelni kell azonban arra, hogy úgy helyezzük el őket, hogy ne kerülje­nek közvetlen kapcsolatba a kisbaba bőrével.

A ruhák mosása és szárítása

A színes pamutruhákat és ágyneműket első használat előtt ki kell mosni, hogy eltávolítsunk minden lehetséges irritáló anyagot, például festékszemcséket. Sok­féle mosószer van forgalomban érzé­keny bőrűek számára.

Szárítás

Legjobb, ha a ruhákat nem szárítjuk a lakásban. Ez nagymértékben megnöve­li a levegő páratartalmát és elősegíti a poratkák szaporodását és a penészesedést. Ha nem tudjuk a lakáson kívül megoldani a szárítást, válasszunk olyan helyiséget, amelyikben kevés kárpitozott bútor van, az ablakot tartsuk nyitva, a többi helyiségbe vezető ajtót pedig szi­gorúan zárva. Jobb, ha a ruhákat a sza­badban szárítjuk, vagy szárítógépben, amely a szabadba szellőzik. Vannak, akik a szárítógépekben használt kondicionáló illatanyagára érzékenyek.

Folteltávolítók

A folteltávolító termé­kek rendszerint triklór-etánt tartal­maznak, olyan oldószert, amely sokféle készítményben megtalálható, például né­hány lefestő folyadékban is. Ez az erős szagú oldószer gyorsan elpárolog, és a légúti allergiában szenvedőknél tüsszö­gést, illetve szorító érzést válthat ki a mellkasban.

Ruhák és cipők tárolása

Ne hagyjunk, elöl ruhákat a hálószobá­ban, mert beporosodnak, és ne tegyük el ruháinkat és cipőinket nedvesen! Meg­könnyíti a légáramlást és visszaszorítja az atkák számát és a penészesedést, ha ru­háinkat nem polcokon, hanem inkább vállfán tároljuk.

A textil ruhatárolókat alaposan kell szellőztetni és – a szoba porosságától függően – körülbelül havonta ki kell mosni. A beépített szekrények ajtóit tartsuk szorosan zárva! Kerüljük a nyitott ruhasíneket és polcokat! A használaton kívüli ruhákat meg kell szárítani, és légáteresztő műanyag tárolókba kell el­pakolni, különösen, ha az ágynemű­tartókban vagy az ágy alatt kívánjuk rak­tározni őket.

A vegytisztítás gőzei

A vegytisztított termékekből felszaba­duló gőzök komolyan súlyosbíthatják a légúti allergiában szenvedő betegek tüneteit, például a tüsszögést, sőt még asztmás rohamot is kiválthatnak. Amellett, hogy irritálják a légutakat, zárt térben mérgezőek is lehetnek. Szellőztessük a vegytisztított ruhákat a szabadban, vagy olyan helyiségben, amelynek ablakát nyitva hagyjuk, a töb­bi szobához vezető ajtót azonban zár­va, egészen addig, amíg teljesen meg nem szűnik a vegytisztítás szaga!

Természetes molyirtók

A molylabdacsok, illetve molyirtó spray-k által kibocsátott erős gázok ir­ritálhatják az asztmás és náthás megbetegedésben szenvedők légútjainak nyál­kahártyáját. E termékek előállításához olyan erős vegyi anyagokat használnak, mint a paradiklór-benzol és a naftalin.

A különböző növényeknek jóval enyhébb és kellemesebb az illata, és a legtöbb allergiás beteg jól viseli őket. Kerüljük azonban azokat, amelyek ked­vezőtlen reakciót váltanak ki. Próbál­kozhatunk kis zacskókban cédrus (Cedrus) forgácsok, szárított levendula­virág (Levendula), szárított rozmaring (Rosmarinus) és abruta istenfa (Artemisia abrotanum) felakasztásával a ru­hásszekrényben, illetve elhelyezésével a ruhák között.

Ha ezek a természetes anyagok nem riasztják el hatékonyan a molyokat, az egyetlen lehetőség a molylabdacsok elke­rülésére, hogy minden használat után ki­mossuk és alaposan megszárítjuk a ru­hánkat, használaton kívül pedig mindig jól záródó műanyag zsákokban tároljuk.