Egészséges otthon

Egészségbarát hálószobák kialakításának 9 titka [TIPP]

Élete egyharmadát – még a legnagyobb méretű otthonokban is – többségünk egyetlen szobában tölti. Alszunk és álmodunk, regeneráljuk testünket és lelkünket. Békésen be­szélgetve és szerelmeskedve spirituális és ősi önmagunkat egyaránt megérintjük. Testi és lelki egészségünk függ attól, ami itt történik.

A hálószoba jelentőségét fölismerve számos tervező nagy, választékos tereket hoz létre, amelyek az érzékek kedvébe járnak, és minden szeszélyt kielégítenek. A fő háló­szoba önmagába zárt oázissá válhat kis konyhával, kifinomult szórakoztató központtal és masszázskáddal. Az alvóhelyünknek azonban nem kell fejedelminek lenni azért, hogy gyógyító legyen. Sőt a fantázia és a szerelmi kaland inspirálására szánt túláradó díszítés ellentétes az egészséges tervezés alapelveivel.

A regenerálódás és pihenés a központban

Regenerálódásunk és meghitt kapcsolatunk helye ideális esetben elszigetelt a csalá­di élet zajától és zűrzavarától. A nyitott alaprajzú otthonokban, amilyen például a mű­teremlakás, a padlásszoba vagy a tatami szoba, ahol nincs kifejezetten alvásra kijelölt tér, használjunk eltolható paravánokat, magas fikuszokat vagy más vizuális támpontot, hogy megkönnyítsük a nappali és az éjszakai tevékenységek közötti átmenetet.

Ha a há­lószobában otthoni iroda vagy televízió található, ezeket az elterelő dolgokat minél in­kább el kell rejteni. Sok esetben a megvilágítás, a színek, tükrök és díszítő részletek se­gítenek meghúzni a határokat az ébrenlét és az alvás világai között.

A mély ellazuláshoz szükséges megszabadulni a gátlásoktól. A keleti filozófiák sok alapelve foglalkozik a hálószoba biztonságának jelentőségével és az ottani védelemér­zettel. A Vasztu-sásztra például óv attól, hogy az ágyat egy gerenda alá helyezzük. A feng shui azt ajánlja, hogy a fő hálószobát a bejárati ajtótól a lehető legtávolabb he­lyezzük el.

A biztonságérzés növelésére a feng shui bölcsessége azt is tanácsolja, hogy nyolcszögletű elrendezésben helyezzük el a bútorokat, az ágy kerüljön az egyik sarok­ba. Sok kultúra hagyományai szerint elősegíti a nyugodalmas alvást, ha talizmánt (ami­lyen például az amerikai indiánok álomfogója) helyezünk el az ágyfejnél. A lélekhez szó­ló szimbólumok segítenek az aggodalmak oldásában.

Hálószoba

Fent. A friss virágok és a műtárgyak a hálószoba fizikai megjelenését a pihenés és az intimitás különleges menedékévé tehetik. Míg a csupasz padlót könnyebb takarítani, a tiszta gyapjú szőnyeg meleget és hangszigetelést nyújt a szintetikus adalékanyagok allergiakiváltó hatása nélkül.

Egyszerű kényelmesség…

Az ágy megtévesztő lehet. A faliszőnyeggel övezett, pihe-puha matrac, halomba rakott párnákkal és bársonnyal luxust és romantikát sugall, Ez a típusú mesebeli ágy valószínű­leg mégis inkább rémálmokat kavar, semmint kellemes álmokat inspirál.

A legegészségesebb ágy nem bonyolult valami. Egy kemény matraccal alátámasztja a gerincet anélkül, hogy kényelmetlenül nyomó pontokat hozna létre. Egy lapos vagy nyakpárnával követi a nyak természetes görbületét. Egy állítható hát- vagy ék alakú pár­na kényelmes testhelyzetet teremt az esti olvasáshoz. Az inkább a látványosságot, sem­mint a funkcionalitást szolgáló, vaskos takarókat és függönyöket célszerű kerülni, mivel hajlamosak összeszedni a port, és kitűnő menedéket nyújtanak a mikroszkopikus poratkáknak. Az igazán nyugodalmas alváshoz talán nem is szükséges más, mint az ott­hon egy nyugodt, félreeső részén elhelyezett, jól megválasztott futon-ágy vagy állítha­tó, féloldalas támlájú kanapé.

Alvást előidéző melatonin

A tobozmirigynek szüksége van bizonyos időtartamú sötétségre, hogy serkentse az alvást előidéző melatonin termelését. Ha a szobába bevilágítanak az utcai lámpák, hasz­náljunk fényzáró redőnyöket. Fordítsunk különös figyelmet a hálószobában használt megvilágítás típusaira is. A felülről jövő, éles fények nem segítik az alvást vagy a roman­tikát. Fontoljuk meg a következő kiegészítéseket: fényerő-szabályozó kapcsolók fölsze­relése a meglévő szerelvényekhez, asztali lámpák beállítása a közvetett megvilágításhoz, és kis könyvlámpák használata az ágyban olvasáskor. A színes ernyőjű lámpák gyógyha­tású fényt vetnek. Az álmatlanság enyhítésére kékes fény vetüljön ránk.

Noha nem látjuk vagy halljuk, az elektromos eszközök által kibocsátott áram majd­nem olyan zavaró lehet, mint a fény vagy a zaj. Az igazán nyugodalmas alvóhelyek ter­vezése azt is jelentheti, hogy eltávolítunk néhány természetesnek vett kényelmi tárgyat. Válasszunk elkülönített részt a tévénézéshez, és ne a fejünk mellett tartsuk az elektro­mos órákat és rádiókat.

Ami az elektromágneses hullámokat illeti, óvakodjunk a fémru­gós ágyaktól, a rugók ugyanis idővel némi elektromos töltésre tesznek szert. Használ­junk faléces vagy szőtt jutával alátámasztott ágyakat, és a lehető legtávolabb tegyük őket az elektromos berendezésektől. Ha a készülékek a szomszéd szobában vannak, ne helyezzük az ágyakat az azzal határos fal mellé.

Hová tegyük az ágyat?

A legpihentetőbb alvás érdekében tegyük az ágyat olyan helyre, ahol teljesen biztonságban érezzük magunkat. A feng shui ősi hagyományai a következő vezérelveket ajánlják.

Ajánlások:

 • Tegyük távol az alvóterületeket a ház főbejáratától.
 • Úgy helyezzük el az ágyat, hogy a láb ne nézzen közvetlen szembe az ajtóval vagy egy tükörrel.
 • Az ágyban ülve könnyűszerrel lássunk rá az ajtóra.
 • Gondoskodjunk arról, hogy az ágy egyik oldala a falhoz érjen.
 • A fejtámlát helyezzük kicsit távolabb a faltól.
 • Legyünk tudatában, milyen irányok támogatják az egészségünket és az életünket, és használjuk föl ezeket az ágy elhelyezésekor.

Féloldalas támlájú kanapé

Fent. Egy fából készült, állítható, féloldalas támlájú kanapé alkalmas az ülésre vagy az alvásra. Válasszunk műszálmentes pamutvásznat a párnákhoz és a szőnyegekhez.

Természetesen puha…

Az ágy a legintimebb bútordarab. Az ágynemű testünk minden részével érintkezik, át­ölel bennünket az érzéki élvezetkor és az alváskor. Miközben kerülni akarjuk a süppe­dős matracokat és párnákat, amelyek nem támasztják alá a gerincet és a nyakat, meleg­re és puhaságra van szükségünk.

Sajnos, a ma árusított legtöbb ágynemű nem egészséges. A tartós vasalású lepedő­ket formaldehiddel és más mérgező vegyszerekkel kezelik. A poliészterkeverékekből gyártott ágytakarók olyan gőzöket bocsátanak ki, amelyek megzavarják a légzést, meg­szakítják az alvást, és csökkentik a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Még a pamut ágynemű sem biztonságos, ha a készítéséhez termesztett növényeket rovarirtó szerekkel kezelték.

Természetes anyagok a kényelemért

A szintetikus anyagok helyett válasszunk organikusan termesztett, 100 százalékos gyapotból (pamut) készült textileket. Az „organikus” szó azt jelenti, hogy a rostot ro­varirtó szerek, műtrágya nélkül termesztették, és nem kezelték kémiai fehérítőkkel, fes­tékekkel vagy felület kikészítő anyagokkal. A legerősebb, legpuhább és legfényűzőbb gyapotok Egyiptomból, a Nílus folyó medencéjéből és Pimából, az Egyesült Államok délnyugati részéből származnak. Attól függetlenül, milyen gyapotot választunk, keressük a lehető legnagyobb szálszámot. A nagyobb szálszám szorosabb szövést és puhább, tar­tósabb szövetet eredményez.

Selyem

Nemcsak fényűzők, de szintén természetes anyagból készülnek a tiszta selyem ágy­neműk, és a tiszta gyapjúból készült lepedők. A toll puha, vegyszermentes töltőanyag a párnákban és a paplanokban, de gondot okozhat az allergiában szenvedőknek.

Mosószerek kiválasztása

Még ha nem is tudjuk lecserélni minden ágyneműnket 100 százalékosan tiszta, orga­nikusan termesztett növényi szálakból készültekre, egészségesebb, pihentetőbb lesz az alvóhelyünk, ha olyan mosószert választunk, amely nem tartalmaz illatanyagokat, fosz­fátokat vagy más gyári készítésű vegyi anyagot. A kereskedelmi mosószerek jó része nem bomlik le biológiai úton. Szennyezik a környezetet, irritálják a bőrt, és zavarják a légzést. Az egyszerű szódabikarbóna vagy a kezeletlen szappan biztonságosabb folyóink és patakjaink számára, és testünknek sem ártanak annyira.

A gyűrött lepedőn zaklatott alvás ígérkezik. Ezt megelőzhetjük, ha az ágy méretéhez pontosan illeszkedő lepedőt választunk.

Az egészséges alvóhelyek a természetes szöveteknél és a vegyszermentes tisztításnál kezdődnek. A por és az allergiát súlyosbító poratkák elterjedését megakadályozandó alaposan szellőztessük ki és fürdessük napfényben az ágyneműt.

Mosási ötletek

 • Használjunk egy csésze bóraxot, sima szódabikarbónát vagy tiszta szappandarabból leszelt forgácsokat a ruhák mosásához.
 • A színek fakulását megakadályozhatjuk, ha néhány csepp ecetet adunk a mosóvízhez.
 • A fehér színek élénkítéséhez öntsünk be egy plusz csészényi bóraxot vagy egy csésze élelmiszer minőségű hidrogén-peroxidot.
 • A foltos vászonneműt kezeljük sóval és ecettel, akasszuk ki a napra fehéredni.
 • A párnahuzatok vasalásához levendulával természetesen illatosított vizet használjunk.

Heverő

Fent. A heverő hívogató lakóterületté duplázza meg a hálószobát.

Leszámolás a poratkákkal

 • Tartsuk távol a rendetlenséget és a csecsebecséket a hálószobától.
 • Tartsuk pormentesen a felületeket.
 • Kerüljük a kárpitozott bútorokat, használjunk faszékeket.
 • Válasszunk egyszerű, könnyen tisztítható ablaksötétítőket.
 • Tartózkodjunk a padlószőnyegtől.
 • A padlót gyakran töröljük föl nedves felmosóval.
 • Használjunk légszűrős porszívót.
 • Az ágyneműt mossuk gyakran forró vízben.
 • Helyezzük a matracot rácsos faalapra, vagy használjunk futont.
 • A matracot göngyöljük fel, hajtogassuk vagy forgassuk gyakran, és szellőztes­sük a szabadban.
 • Tartsuk alacsony szinten a nedvességet. Távolítsuk el a nedvességforrásokat, és használjunk páramentesítő készüléket.
 • Cseréljük a fűtő-, hűtő és légtisztító berendezések szűrőit.

Pormentesen…

A hálóterületeken fontos a gyakori takarítás, mivel az ágynemű különösen ki van téve a poratka fertőzéseknek. Ezek a testünkről természetes úton lehámló, elhalt bőrrel táp­lálkozó mikroszkopikus élőlények a lepedőkben, a takarókban, a párnákban és a sző­nyegben szaporodnak. Az ürülékük sok, a porhoz kapcsolódó légzőszervi kellemetlen­ségért felelős. A penészmentes környezet is nagyon fontos. A hálószoba végleges penészmentesítéséről itt olvashat>>

Poratkák

A poratkákat lehetetlen lenne teljesen eltávolítani a lakásból, de a megelőző intéz­kedések hozzájárulnak a számuk csökkentéséhez. Mivel nem lehet fölemelni és kimos­ni, a padlószőnyeget legjobb kerülni. Ha úgy érezzük, több szőnyegre van szükségünk a hideg padló szigetelésére vagy a zaj tompítására, porszívózzuk gyakran a szobát lég­szűrővel szerelt készülékkel.

Az allergiakeltő anyagoknak átjárhatatlan huzatok megakadályozzák, hogy az atkák megfertőzzék a párnákat és a matracokat. Ezek a huzatok azonban általában poliésztert és más szintetikus termékeket tartalmaznak, amelyek bőrirritációkat és más gondokat okozhatnak. Egészségesebb megoldás, ha egyszerűen gyakorta mossuk az ágyneműt forró vízben, és a lehető legtöbbször szellőztetjük a friss levegőn. Végül, de nem utol­só sorban: csökkentsük minimálisra a porfogó rendetlenséget, a személyes holmikat tá­roljuk szekrényekben, vitrinekben és fiókokban.

Tükör a hálóban

Fent. Egy stratégiai fontosságú helyre tett tükör kellemes látvány a hálószobában. Az egyszerű vonalak és a tompított színek a rend és a nyugalom érzetét keltik.

Rendezetten…

Sok családnál a hálószoba egyúttal az öltöző- és a pipereszoba. Gyakran összegyűlhet­nek itt öv- és cipőkupacok, zsebből előkerülő aprópénz és válogatott limlomok, ame­lyek megfogják a port, látványuk megakadályozza a lazítást, és szétrombolják a roman­tikát. Az elegendő tárolóhely kialakítása fontos lépés a szorongás csökkentésére és a nyugalom érzésének elősegítésére.

Népszerű megoldás, hogy a holmikat az ágy vagy leterített asztalok alatt lévő kosa­rakban tárolják, Noha ezek a megoldások eltüntetik a szem elől a felfordulást, a tárgyak továbbra is bűntudatot ébresztenek, és egész biztos megnehezítik a bútorok alatti por­szívózást és portörlést. Jobb megoldás, ha a legszükségesebb holmik kivételével min­dent eltávolítunk, és a tárgyainkat, ruháinkat zárható ajtajú szekrényekben, szekreterek­ben, fiókos szekrényekben és vitrinekben tároljuk.

Egy faláda az ágy lábánál, egy tároló­pad az ablak alatt és egy fiókos asztal segít megakadályozni, hogy akaratlanul előtérbe tolakodjanak a figyelemelterelő dolgok. Egy kereskedelmi rendezőszekrény rendkívül hasznos lehet, de ellenőrizzük, hogy a polcok ne műanyagból, farostlemezből vagy mé­regkibocsátó szintetikus anyagokból készüljenek.

Szekrénytakarítás

 • Ürítsük ki teljesen a szekrényt.
 • Mossuk le az alját, a falakat és a polcokat. A friss illat kedvéért tegyünk citromlét a mosóvízbe.
 • Dobjuk ki a meghajlott és eltört ruhaakasztókat.
 • Próbáljunk fel minden ruhát. Dobjunk ki mindent, ami nem illik ránk.
 • Gondolkodjunk el az egyes holmik fontosságán. Szabaduljunk meg mindentől, amit valószínűleg sosem használunk.
 • Osszuk szét a ruhákat évszakok szerint: nyár, tél és tavasz/ősz.
 • Tegyük félre a kellékeket és a vegyes dolgokat, amelyek nem illenek egyik kategóriába sem.
 • Szereljünk polcokat és tároló rekeszeket a szekrénybe. A kártevőknek ellenálló cédrus segít a ruházat frissen tartásában. Állítsunk be emeletes rudakat az ingek, zakók és más rövid holmik számára.
 • Akasszunk cipőpolcot a szekrényajtó hátoldalára.
 • Gondoskodjunk fiókokról vagy rekeszekről az övek és a nyakkendők számára.
 • Minden holmi számára válasszunk megfelelő akasztót.
 • Az idénynek nem megfelelő ruházatot tároljuk félreeső helyen.
 • A ruhákat rendeltetésük szerint csoportosítsuk; akasszuk egy helyre a munkaruházatot, hogy könnyen hozzáférhessünk.
 • Hajtogassuk össze és tároljuk polcokon a vaskos pulóvereket.
 • Az alkalmi ruhákat tároljuk cipzáras zsákokban.
 • A kiselejtezett ruhákat adjuk jótékonysági szervezeteknek.

Szekrény

Fent. A szekrény rendbe tétele segíti az elme fölszabadítását, és megnyitja az életet az új lehetőségek előtt. A jól tervezett polcok fiókok és ruhaállványok egyetlen falat rendezett tárolóterületté alakíthatnak át.

Érzéki…

A limlomok nélküli, a rendetlenségtől megszabadított, egészséges hálószoba megnyitja az utat az igaz szerelem és a zavartalan ál­mok előtt. A színek és a gyertyafény, a friss virágok, a gyógyító il­latok és a megnyugtató csend az érzékekhez beszél.

Lágy és pihentető színeket válasszunk

A halványzöld enyhíti a szorongást, stimulálja az immunrendszert, és hozzájárul a harmó­niához, a bizakodáshoz és a derűhöz. A kobaltkék csökkenti a vérnyomást és a pulzust, valamint előmozdítja az alvást. A lila megnyugtató és spirituális, míg a mályva és a rózsaszín szerelmet és romantikát sugall.

Az illatok rég elfeledett emlékeket idéznek föl, megérintik az érzelmeket, és inspirálják az álmokat. Töltsük meg a szobát gyó­gyító életenergiával és friss, természetes illatokkal: tegyünk az ablakpárkányra virágzó hagymás növényeket tartalmazó kis edénykéket. Ha valamilyen allergia megakadályozza, hogy növé­nyeket vigyünk az alvóhelyre, használjunk szárított gyógynövénye­ket, természetesen illatosított gyertyákat vagy masszázsolajokat és krémeket. Próbáljuk ki és figyeljük meg alaposan, hogyan hat­nak az aromák a testünkre és a hangulatunkra. A bennünk vissz­hangot keltő, érzékeinkre ható részletek kiválasztásával megérint­jük a tudatalattit, ahol minden gyógyulás kezdődik.

Ha elkerülhetetlen a szőnyeg…

Az egészségtudatos tervezők kerülik a padlószőnyeget, mivel a vastag rostok befogják a port, a poratkákat és a szennyező anyagokat. Ráadásul a szintetikus szőnyeg, a szőnyeg-­töltelékanyag és a szőnyegragasztó olyan vegyszergőzöket bocsátanak ki, amelyek sokféle egészségügyi problémát okozhatnak. Az ágy elé terített szőnyeg melegének és puhaságának azonban nehéz lehet ellenállni.

Az egészséges szőnyeg használat érdekében kövessük az alábbi irányelveket:

 • Válasszunk tiszta gyapjúból vagy más természetes anyagból készült szőnyeget.
 • Kérjünk a kereskedőnktől olyan szőnyeget, amely igazoltan csekély mennyiségű illékony szerves vegyületet bocsát ki.
 • Győződjünk meg arról, hogy a szőnyeg töltelékanyaga is igazoltan alacsony kibocsátású.
 • Ragasztóanyagok nélkül tegyük fel a szőnyeget.
 • Kérjük meg a kereskedőt, hogy göngyölje ki a szőnyeget, és fölrakás előtt egy vagy két napig szellőztesse.
 • Enyhe időben vegyük meg a szőnyeget. A fölrakás idején tartsuk nyitva az ablakokat, és több napig ne is csukjuk be őket.
 • Ha rendkívül érzékenyek vagyunk a ki párolgásokra, akkor a szőnyeg fölrakása után tervezzünk be többnapos távollétet az otthonunktól.
 • Legalább hetente egyszer porszívózzuk ki a szőnyegeket légszűrővel felszerelt készülékkel.
 • Kerüljük azokat a szőnyegtisztítókat, amelyek szintetikus vegyi anyagokat tartalmaznak.
 • Évente egyszer kezeljük a szőnyeget az illékony szerves anyag kibocsátását csökkentő szőnyegszigetelő oldattal.

Gyógyító fény áramlik át a szobán

Fent. Gyógyító fény áramlik át a szobán, amelyet tiszta, fehér pamutdrapéria borít.

Gyógyító illatok

Aromájuk kellemes hatásán túl a virágokból, gyümölcsökből, füvekből, levelekből, gyökerekből és fagyantákból származó olajok – egyes kutatók szerint – fokozhatják testi és érzelmi jól-létünket. A holisztikus gyógyítók gyakran alkalmaznak aromaterápiát olyan betegségek enyhítésére, amilyen például a szorongás, a depresszió és a légzőszervi problémák. A növényi olajokat be lehet lélegezni, bőrbe lehet őket masszírozni vagy fürdővízhez lehet adni. A legjobb hatás elérése érdekében feltétlenül tiszta növényi illóolajokat használjunk, amelyek könnyen illók és aromásak.

 • Cédrus: gyorsítja a gyógyulást és fokozza spirituális kapcsolatunkat.
 • Eukaliptusz: megszünteti a vértolulást, és javítja a koncentrációt.
 • Borókabogyó: csendesíti az érzelmeket, fokozza a gyógyulást, és táplálja a szerelem és az oltalmazás érzését.
 • Levendula: pihentető állapotba hozza a testet és a lelket, mély nyugalmat vált ki.
 • Narancs: helyreállítja az erőt, felvidítja a lelket.
 • Pacsuli: serkenti az érzékeket, és regenerálja a fáradt izmokat.
 • Borsmenta: megtisztítja az elmét, stimulál és felfrissít.
 • Fenyő: a relaxáció mély érzetét idézi elő, tisztít, és elősegíti a gyógyulást.
 • Rozmaring: tisztít, gyógyít, megnyugtatja a fájó izmokat, és szerető oltalmazásra késztet.
 • Zsálya: szabályozza a központi idegrendszert, enyhíti az éjszakai izzadást, csillapítja a torokfájást, és elősegíti a gyógyulást és az oltalmazást.
 • Szantálfa: fokozza a szexualitást, a gyógyulást és a spiritualitást.
 • Kakukkfű: serkenti a szerelmet, enyhíti az álmatlanságot, és csillapítja a légúti fertőzéseket.
 • Verbéna: csökkenti a vérnyomást, és csillapítja a stresszt.
 • Ilang-ilang: lángra lobbantja a szenvedélyt és a vágyat, fokozza az örömöt, és megteremti a romantikához szükséges atmoszférát.