Építkezés

Érdes felületű falak kivitelezése

A fűrészporos tapéta alternatívá­ja az érdes vakolat. Ha az alap tökéletesen sík (előre gyártott falak, pórusbeton), a strukturált vakolat felhordása előtt csak egy vékony tapaszolásra van szükség, nehogy a falazat fugái kirajzolódjanak a fedőrétegen. A strukturált vakolatok közé tartozik többek között a dörzsölt, a hengerezett és az antikolt vakolat.

A struktúra vakolatokat két csoportba osztjuk:

 • A műgyanta vakolatokat használat­kész állapotban, vödrökben árusítják.
 • A zsákokban kapható ásványi va­kolatokat a helyszínen kell víz hozzá­adásával megkeverni. Az ásványi vako­latok olcsóbbak, mint a műgyanta vakolatok.

A jól sikerült strukturált vakolatú felület előfeltétele a tökéletesen sík alap. A falazatban lévő sérült helyeket és réseket tapaszoljuk ki. Erre jön egy sima vakolatréteg, amely legalább olyan vastag legyen, hogy a falazat fugáinak hálózata ne üssön át rajta. Ha fehér vakolatot hordunk fel sötét falra, cél­szerű, ha előtte fehéren pigmentált alapozót alkalmazunk. A választott vakolattól függően arra is szükség lehet, hogy az erősen nedvszívó alapot (pl. pórusbeton, gipszlap) mélyalapo­zóval kezeljük (nézzük meg a gyártó előírásait).

Mindenre gondoljunk!

Anyagszükséglet

Műgyanta vagy ásványi vakolat, fólia és ragasztószalag a csatlakozó felü­letek leragasztásához.

Szükséges szerszámok

Kád, fúrógép keverőfeltéttel, simító, dörzsdeszka. Szükség esetén: struktúrhenger, ecset, szivacs, spatulya, fogazott spatulya.

Időszükséglet

Falak strukturálása érdes vakolattal: 0,3 óra/m2.

A friss vakolatot a simítóval, alulról felfelé (azaz mindig a kész felület felé), egyetlen kézmozdulattal húzzuk fel, majd azonnal egyenletesen elosztjuk és elősimítjuk. A használatra kész műgyanta vakolatot alkalmazás előtt alaposan keverjük meg; az ásványi vakolatot a csomagoláson lévő utasí­tásnak megfelelően, tiszta edényben keverjük meg. A vakolatot mindig a simítóval, egyetlen kézmozdulattal húzzuk fel, majd azonnal elősimítjuk. Nagyobb falfelületekhez szerezzünk segítőtársat.

A munkával mindig felül­ről lefelé haladunk. A dörzsölt vakolat felületi struktúrá­ját a szemcsézet határozza meg. Van­nak finom (a legnagyobb szemcsék mé­rete 1,5 mm), középdurva (2-3 mm) és durvaszemcsés (4-5 mm) vakola­tok. A kívánt (vízszintes vagy függő­leges) struktúra erőteljes, körkörös mozdulatokkal hozható létre. OA szabadon strukturálható dísz­vakolatokhoz sokféle struktúrhengert lehet kapni.

Az antikolt vakolatok, díszvakola­tok, mestervakolatok és a sokféle más néven kínált masszák a fantázia szárnyalásának tág teret adnak. Lapáttal, ecsettel, szivaccsal vagy akár puszta kézzel bármi elkészíthető.

Felület

Lépések:

 1. A jól sikerült strukturált vakolatú felület előfeltétele a tökéletesen sík alap
 2. Normál falazatra az érdes vakolat előtt egy alapvakolat-réteget kell felhordani
 3. A műgyanta vakolatokat használatkész állapotban, vödrökben árusítják. Felhordás előtt ezeket jól meg kell keverni
 4. Az ásványi vakolatokat a helyszínen keverjük meg. Először vizet öntünk a keverőedénybe…
 5. …majd hozzáöntjük a száraz vakolatport és az anyagot egy nagy teljesítményű…
 6. …fúrógéppel keverjük meg. A vakolat zsákján megadott használhatósági időt tartsuk be
 7. Az érdes vakolatot a simítóval húzzuk fel, és azonnal elősimítjuk
 8. A felületnek egyetlen lendülettel adjuk meg a kívánt struktúrát
 9. Nagyobb falfelületeken legalább ketten dolgozzunk. A munkát felülről kezdjük
 10. A részleteket gondosan dolgozzuk ki, hogy a vakolat mindenhol azonos struktúrájú legyen

Felületek strukturálása

Felületek strukturálása

A struktúrvakolatokban rejlő dekorá­ciós lehetőségek éppoly sokrétűek, mint készítőjük fantáziája. Néhány kedvcsináló példa (felülről lefelé): dörzsölt vakolat, hengerezett vakolat, vakolókanállal készített dekoráció, fogazott spatulyával előállított felület, ecsetelt mintázat.