Építkezés

Faburkolat készítése a hobbipincébe (példa lambériázáshoz)

Olcsó lambériával még a hideg pincét is hangulatos barkács- vagy hobbiszobává lehet vará­zsolni. Az azonban sehol sincs előírva, hogy a deszkákat csak függőlegesen vagy vízszintesen lehet feltenni. Az átlósan felsze­relt lambéria, amelyet még szí­nesre is lazúrozhatunk, a faburko­latot messze kiemeli a szokványos deszkázatok közül.

A bemutatott példát tekintsük kedvcsinálónak saját kompozícióinkhoz

A fa falburkolatot tetőlécekből készített tartószerkezet tartja, amelyre speciális kapcsokkal, „láthatatlanul” erősítjük fel a lambé­riadeszkákat. Függőlegesen elhelyezett deszkákhoz vízszintes tartólécekre van szükség, a vízszintesen futó deszkákat viszont függőleges lécekre szereljük. Az átlós deszkák tartólécei szintén víz­szintesek.

A tartóléceket keretdűbelekkel erő­sítjük fel a falra. A dűbelek távolsága kereken 50 cm. A lécek egymástól szin­tén 50 cm távolságra legyenek. A lécek alá egyes helyeken esetleg alátéteket kell tenni, hogy a faburkolat felülete később pontosan sík legyen. Ellenőr­zésre használjuk a szintezőlécet.

A lambériát (csaphornyos deszká­kat) felhasználás előtt akklimatizálódás céljából legalább egy-két napig tartsuk abban a helyiségben, ahol fel fogjuk használni. Ezután vágjuk méret­re az anyagot. Fontos, hogy a deszkát hátulról munkáljuk meg. Így elérhető, hogy a vágott élek nem szakadnak ki. A nyers fát a felszerelés előtt viasszal vagy lazúrral kezeljük.

Most már kezdhetjük a szerelést

Függőlegesen elhelyezett deszkáknál az egyik sarokban, vízszintes deszkázat esetén a padlónál kezdjük a munkát. A csap a sarok vagy a padló felé néz­zen. Az első deszkát vízmértékkel ál­lítjuk be, majd kis szegekkel vagy csavarokkal rögzítjük. Ha valamelyik falat átlósan elhelyezett deszkákkal kívánjuk borítani, a munkát ezzel a fal­lal kezdjük. A csatlakozó függőleges vagy vízszintes deszkák gondoskodnak a tiszta lezárásról.

A deszkák rögzítéséhez használt kapcsoknak pontosan illeszkedniük kell a lambériák horonyfalainak vastag­ságához. A szegezéshez praktikus a mágneses szegtartó (alkalmas vasrudacska) használata. Egyes kapcsokat tűzőgépei is be lehet erősíteni, ezzel időt takarítunk meg.

Faburkolat

Lépések:

 1. A lambériát felszerelés előtt egy-két napig tároljuk az adott helyiségben, hogy akklimatizálódni tudjon
 2. Függőleges deszkázat: vízszintes lécezés. Vízszintesen futó deszkák: függőleges lécek
 3. Ha a deszkákat átlósan helyezzük el, a fal szélén egy függőleges tartólécet kell elhelyezni
 4. A lambériadeszkákat szerelés előtt viaszoljuk vagy lazúrozzuk (átlátszó vagy színes lazúrral)
 5. Szegezzük fel az első deszkaelemet. A deszkát úgy helyezzük el, hogy a szeget a lábazati léc eltakarja
 6. Az összes többi deszkát „láthatatlanul”, speciális kapcsokkal szereljük fel
 7. A színesre lazúrozott lambériaelemek érdekes hangulatot adnak a deszkaburkolatnak
 8. Először az átlós irányú deszkákat szereljük fel. így szép lesz a másik oldalhoz való átmenet
 9. A merőlegesen levágott lambériadeszkákat egészen a mennyezetig fel lehet tolni
 10. A deszkák felerősítésekor a deszkát ütőfa használa­tával beütjük az előzőleg beszereli deszka hornyába, elhelyezzük a lambériakapcsokat, odaszegezzük
 11. A faburkolat alsó, egyenetlen szegélyét lábazati léc takarja el
 12. Ha árnyékfugát akarunk kialakítani, a mennyezet alá tegyünk egy lécet, amelyet azután később leveszünk

Az egyes deszkák felerősítését azonos „ritmusban” végezzük: a deszkát ütőfá­val beütjük az előzőleg beszerelt desz­ka hornyába, elhelyezzük a lambéria­kapcsokat, majd odaszegezzük. A bur­kolatnak rendszeresen ismétlődő, a többitől eltérő színűre lazúrozott desz­kákkal érdekes hangulatot adhatunk.

Ha a deszkák függőlegesek, a mennye­zethez való csatlakozás általában sem­milyen gondot nem okoz. A deszkának a mennyezet felé eső végét pontosan merőlegesre vágjuk és szorosan neki­toljuk a mennyezetnek. Alul a burkolat nyugodtan „rojtos” maradhat, mert ide egy lábazati léc kerül majd, amely min­dent eltakar. Jól mutat a mennyezet alatti „árnyékfuga”. Ez nagyon egysze­rűen elkészíthető, ha a mennyezet alá ideiglenesen egy vízszintes lécet te­szünk, a deszkákat ennek szorítjuk neki, majd kivesszük a lécet.