Építkezés

Falak tapétázásának lépései (képekkel)

A belsőépítészeti munkák egyik befejező szakasza a falak tapé­tázása. Ekkorra a mennyezet és a padló már legyen kész. Ellenkező esetben nagy a fal­borítás sérülésének veszélye.

A falak tapétázása nemcsak arra való, hogy a helyiség látványát tetszetősebbé tegye, hanem nyugtató vagy éppen élénkítő hatása is van. Fontos ezért, hogy a tapéta kivá­lasztásánál gondosan járjunk el. Ha kezdő tapétázók vagyunk, fűrész­poros tapétát válasszunk! Ne a legol­csóbbat vegyük azonban meg, mert az munka közben nagyon könnyen sza­kad. A fűrészporos tapéta legnagyobb előnye, hogy a kisebb tapétázási hibá­kat átragasztással el lehet takarni. Ha pedig az eredeti színárnyalat kifakult, egyszerűen újra elő kell venni a festő­hengert.

A munka az anyag megvásárlásával kezdődik. Határozzuk meg a tapétázni szándékozott felület méretét, és ahhoz adjunk hozzá a 10-20 %-ot a szabási hulladék miatt. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy egy 10,05 m hosszúságú tekercs csak 2,40 m magasságú helyi­ségekben ad ki négy sávot. A hulladék ebben az esetben gyakorlatilag nulla, ha az ablakok közötti és az ajtók fölöt­ti részeket figyelmen kívül hagyjuk.

Ha viszont a helyiség 2,60 m magas, akkor egy tekercs csak három sávra elegendő és sok hulladék marad. A fűrészporos tapétát sokkal hosszabb (akár 33,50 m-es) tekercsekben hozzák forgalomba, ezért itt a hulladék is nagyon kevés. Ez a tetőtér tapétázásánál is fontos, mert itt a ferde falak miatt a szükségletet nagyon nehéz előre meghatározni.

TapétázásLépések:

 1. A szaküzletekben vagy az építőanyag-kereskedé­sekben segítenek, hogy melyik tapétához milyen ragasztót kell használni
 2. A ragasztót hideg vízben keverjük meg. A duzzadási idő elteltével erősen keverjük át
 3. Előkészület: a kapcsolók és dugaljak takaróelemeit vegyük le, a betéteket ragasszuk le
 4. Tekerjük szét a tapétát a tapétázó asztalon és vágjunk le 4-5 sávot
 5. A tapétázó ecsettel (falecset) bőségesen hordjuk fel a tapétaragasztót
 6. Ezután hajtogassuk össze a tapétasávot úgy, hogy egy rövidebb és egy hosszabb vége legyen
 7. Az első sáv felragasztása előtt húzzunk a falra egy függőleges vonalat
 8. Ezután fordítsuk meg a megpuhított tapétanyalábot
 9. Hajtsuk vissza az első sáv rövid végét és a ceruzavonal mentén igazítsuk el a falon
 10. A tapéta első részét kefével vagy nyomóhengerrel ráncmentesen simítsuk el

Először a ragasztót keverjük meg, azután vágjuk méretre a tapétát

A tapétázási munkákhoz készülődve mindenekelőtt ragasszuk le a dugaljakat és világítási kapcsolók betéteit: előzőleg kapcsoljuk le a biztosítót! A gipszkartonnal burkolt falakat tapé­tázás előtt alapozni kell, nehogy a tapéták majdani lehúzásakor a karton­felület megsérüljön.

Ezután hideg vízben keverjük meg a ragasztót. Tartsuk be a csomagoláson közölt előírásokat, és türelmesen vár­juk ki a duzzadási időt (ez általában 30 perc). Egyébként a ragasztó fajtája a választott tapétától függ (nézzük meg a tapétához csomagolt tájékoztatót). Miközben a friss ragasztóra várunk, mérjük meg a helyiség magasságát, majd 10 cm biztonsági ráhagyással vág­juk le az első tapétasávokat. A tapétát a tapétázóasztalon tekerjük szét, úgy, hogy hátoldala legyen felfelé.

Vigyázat! Egyes mintás tapétáknál arra is vigyáz­ni kell, hogy a mintaelemek (a „rapport”) folyamatossága biztosítva legyen. Például a mintázat hossza az első ismétlődésig 70 cm. Ebben az esetben egy 2,50 m magas helyiséghez is 2,80 m hosszú tapétasávot kell levágni.

Azt is nézzük meg, hogy a mintázat a szom­szédos sávon is ugyanabban a magas­ságban helyezkedik-e el vagy azt fél osz­tással el kell tolni? Esetleg a második sávot fejtetőre állítva kell elhelyezni? A ragasztót még egyszer erőteljesen keverjük meg, majd egyenletesen ken­jük be a tapéta hátoldalát. A szélekre és sarkokra is kellő mennyiségű ragasz­tó kerüljön. Ellenfényben azonnal kiderül, hogy hol hiányzik még a ra­gasztó. A ragasztó felhordása után haj­togassuk össze a tapétasávot, hogy egy rövidebb és egy hosszabb vége legyen. A tapétát puhulás céljából mintegy 10-15 percre tegyük félre. Fontos, hogy egyszerre legfeljebb négy-öt sávot kenjünk be ragasztóval.

TapétázásLépések:

 1. Hajtogassuk ki a sáv másik végét is és ezt a részt is nyomjuk rá a falra
 2. A tapéta felső részét nyomjuk be a sarokba, majd a hajtás mentén vágjuk le
 3. Ha a falon nincs lábazati léc, akkor a tapéta néhány cm-rel a padló felett végződik
 4. Ha lábazat is van, a tapétát nyomjuk be a sarokba. A felesleges részt vágjuk le
 5. A kapcsolók és dugaljak helyét először végig­tapétázzuk, azonban a nyílást közvetlenül ezután vágjuk ki
 6. Ha a tapéta ráncos lett, az egész sávot húzzuk le, és a ragasztást kezdjük elölről
 7. A fűrészporos tapéta csíkjait átlapolás nélkül illesztjük egymás mellé

A tapétanyalábot most fordítsuk meg, hogy az először beragasztózott tapéta kerüljön felülre: ezt fogjuk elő­ször felragasztani. Előbb azonban tájé­kozódás céljából húzzunk a falra egy függőleges vonalat. Másszunk fel a létrára és hajtsuk fel az első tapétasáv rövidebbik oldalát. A tapéta hosszanti oldalát a falon lévő jelzővonalhoz iga­zítsuk hozzá. A sáv felső széle mintegy 5 cm-nyivel a mennyezetre is forduljon rá. Ezután óvatosan széthajtogatjuk a tapéta alsó részét, felragasztjuk a falra és a kefével vagy a hengerrel a szélek felé haladva az egész sávot elsimítjuk. Ha ez a simítás nem jól sikerült volna vagy a tapéta ferdén került a falra, akkor az egész sávot húzzuk le és a fel­ragasztást kezdjük előröl. A falon való utólagos helyreráncigálás ritkán vezet eredményre, a tapéta elszakad vagy ráncos lesz.

Következő lépés: A mennyezetnél és a padlónál lévő, túlnyúló darabokat az olló hátoldalával benyomkodjuk a sarokba, majd a hajtás vonala mentén vágjuk le. A leragasztott kapcsoló- és dugaljdobozokat először teljesen beta­pétázzuk, majd minél hamarabb kivág­juk a tapétában a megfelelő nyílásokat.

A következő tapétasávokat mindig az előzőleg felragasztott sávhoz igazít­juk hozzá. A fűrészporos tapétákat egymáshoz illesztve, vagyis átfedés nélkül ragasztjuk. Mintás tapétáknál ügyeljünk a minta menetére. Egy kis gyakorlattal egy-egy sávot néhány perc alatt fel lehet erősíteni. Idővel már a sarkokon és éleken átmenő tapéták elhelyezése, valamint az ablakoknál és ajtóknál előforduló kisebb darabok beillesztése sem okoz gondot.

TapétázásLépések:

 1. Mintás tapétáknál ügyeljünk arra, hogy a minták futása illeszkedjen a szomszédos sávhoz
 2. A tapéták mellé csomagolt tájékoztató jelképei be­mutatják, hogyan kell a mintás tapétákat ragasztani
 3. A mintás tapétákat bordűrökkel még jobban fel lehet dobni
 4. Festés előtt ragasszuk le az ajtókat, ablakokat és az esetleges lábazatoz
 5. Először a sarkokat és széleket fessük be ecsettel
 6. A hengert mártsuk a festékbe, majd húzzuk át a csepegtetőrácson
 7. Ezután egyenletesen felhordjuk a festéket a fűrészporos tapéta felületére. A munka különösen kényelmes, ha teleszkópos nyelű festőhengert használunk

A frissen felrakott tapétákban elő­forduló kisebb ráncok száradás közben maguktól kisimulnak. Ezért ne ijed­jünk meg, ha munkánk először még nem túl egyenletes. Ha viszont a sávo­kat nem hagytuk elég sokáig puhulni, akkor megmaradnak a ráncok. Ilyen­kor már csak egy megoldás marad: a tapétát le kell tépni, és ki kell cserélni. Amikor a tapéta megszáradt, fűrészpo­ros tapéták esetén a festés következik (jó minőségű falfestéket használjunk). A tapétázás utáni utolsó tennivaló a kapcsoló- és dugaljfedelek visszarakása.

A tapéták választéka kimeríthetetlen

A fűrészporos tapétával borított fehér fal legélesebb ellentétét minden bi­zonnyal a nagyméretű óriásposzterek jelentik. Hogy azután a meleg őszi erdő vagy a déltengeri homokos strand látványát milyen sokáig lehet a lakó­szobában elviselni, az kizárólag a ház lakóinak tűrőképességétől függ.

A fűrészporos tapéta visszafogott fehérsége és a színekben tobzódó ter­mészeti látképek között azonban egész sereg további változat is található. Ha viszont dombornyomású, textil-, fű-vagy habtapéta mellett döntünk, jó, ha már szereztünk némi tapasztalatot a tapétázás terén, mert ezeknek a fal­burkolatoknak a feldolgozása nem egyszerű feladat.