Építkezés

Pince és padlózat hőszigetelése

A Fraunhofer Épületfizikai Intézet stuttgarti kutatásai alapján egy családi ház esetében a pince miatti hőveszteség az épület teljes hőveszteségének mintegy 20%-át is elérheti. Ezen okból kifolyólag a kül- beltéri hőszigetelés napjainkban elengedhetetlenné vált.

Ebből a következő alapvető szabályok vezethetők le:

  • fűtetlen pince esetében érdemes a pincefödémet szigetelni, hogy megakadályozzuk a fűtött lakótérből a hő átjutását a pincébe;
  • fűtött pince vagy alápincézetlen fűtött épületek esetében szükséges, hogy a szükségtelen hőveszteségek és túlzottan hideg tapintású padlózat elkerülése érdekében szigeteljük az aljzatot;
  • fűtött pince esetében a pincét a talajtól elválasztó falat, valamint a pince fűtött és fűtetlen helyiségei közötti belső falakat kell szigetelni.

Természetesen itt is több konstrukciós lehetőség közül választhatunk, így pl. a szigetelést megvalósíthatjuk a pincefödém alatt, illetve fölötte.

Jó tudni! A szakmában mindenesetre az az elképzelés az elismertebb, amely szerint a szigetelést lehetőleg alulra (tehát a hideg oldalra) kell rögzíteni.

Így elkerülhetők a hőhidak, a tartószerkezetet képző falak és födém a meleg területen helyezkednek el, valamint hőtároló funkciót is betöltenek.

A külső szigetelés ezen típusa melletti fő érvek:

  • a megoldás egyszerűsége,
  • a viszonylag nagy lehetséges szigetelésvastagság (legalább 10 cm)

Így a pincefödém alá felhelyezett szigetelőlemez egyszerűen felragasztható a pincefödémhez. Erre számos lemezes formában gyártott szigetelőanyag alkalmas lehet.

A pincefödém szigetelése

A padló szigetelésénél az elegyengetett talajra először egy tisztasági szint kerül, erre hőszigetelés gyanánt falcokkal összeillesztett üveghabot vagy XPS-lemezeket fektetnek, majd a felületet lebetonozzák.

A pincefal szigetelése

A talajjal érintkező pincefal szigetelésénél a szigetelőanyagot egyszerűen csak a gödör falához állítják, lazán rögzítik, majd a rést talajjal töltik fel. Erre a víznek ellenálló anyagok alkalmasak, mint pl. az üveghab. Ezt a fajta szigetelést periméter-szigetelésnek is nevezik.