Hőszigetelés

A tető és a tetőtér helyes hőszigetelése

A rosszul hőszigetelt ház magasabb fűtési és hűtési számlákat jelent, csökken a lakók hőkomfortérzete és romlik a helyiségek akusztikája. A megfelelő hőszigetelés kiválasztása és helyes beépítése tehát lényegesen befolyásolja az épület energiatakarékosságát és az otthon tartózkodás komfortját.

1 – A jó hőszigetelés kiválasztása

A szigetelés egyik feladata a hőkomfortérzet és az egészséges mikroklíma biztosítása a helyiségekben. Az kőzetgyapot megfelel a legmagasabb követelményeknek is, mivel hatékonyan benntartja az épületben a hőt, illetve nyáron a hűvöset. A kőzetgyapotból készült termékek megőrzik jellemzőiket a használat teljes időtartama során, élettartamukat általában 55 évet meghaladó időtartamban határozzák meg.

Ha azt szeretnénk, hogy házunk ne csak meleg, de csendes is legyen, válasszunk külső és belső zajoktól védő beltéri hangszigetelést, amely elnyeli a visszhangot és a rezgést. A ROCKWOOL kőzetgyapot-szigetelés nagyon hatékony: a helyiség feletti helyiségből jövő zajokat akár nyolcszoros mértékben képes csökkenteni.

Hőszigetelés kőzetgyapottal

2 – Tűzbiztonság

Ez az egyik legfontosabb szempont a szigetelőanyag kiválasztásakor. A kőzetgyapot ebből a szempontból is kiválóan vizsgázik. Ez a termék döntő részben kőzetanyagból készül (bazaltból, mészkőből, gabbróból, kokszból), kötő- és impregnáló anyag hozzáadásával. Ennek köszönhetően a kőzetgyapot nem éghető, a legmagasabb, A1-es tűzvédelmi osztályba tartozik.

A ROCKWOOL kőzetgyapotból készült szigetelés 1000°C-ig hőálló. Ez azt jelenti, hogy a ROCKWOOL kőzetgyapot nem ég, sőt, véd a tűztől, és megakadályozza annak terjedését. Ezenfelül nem bocsát ki mérgező füstöt és nem keletkeznek rajta lángoló olvadékcseppek.

3 – A szigetelés páraáteresztő jellemzői

Csak a páraáteresztő szigetelőanyag biztosít egészséges mikroklímát a helyiségekben. Ilyen szigetelőanyag a kőzetgyapot. Páraáteresztő tulajdonságának köszönhetően a ház lélegzik, a nedvesség természetes úton távozik a falakon és a tetőn keresztül. Megakadályozza a házban penészedést és gombásodást, így kellemes benti mikroklímát teremt. Ezenfelül, a kőzetgyapottal szigetelt új falak akár háromszor olyan gyorsan száradnak, mint a nedvességet nem elvezető hőszigeteléssel szigetelt falak.

Padlástér hőszigetelése kőzetgyapottal, húszigetelés előtt

4 – A hőszigetelés vastagsága

A hőszigetelés vastagságát kötelezően betartandó Műszaki Követelmények szabják meg, amelyek előírják, hogy a tetők hőszigetelésének minimális értéke U<0,18 W/m2K. A tető szigetelésének vastagságát azonban érdemes növelni, hiszen ne feledjük, hogy 2021-től új szabályozás lép életbe, amely szerint az U együttható értéke nem lehet magasabb mint 0,15 W/m2K. Kőzetgyapottal történő szigetelés során tehát legalább 30 cm-es, energiatakarékos házak esetében pedig 35 cm-es réteget fektessünk le.

5 – Mikor végezzük el a hőszigetelési munkálatokat?

A tető és tetőtér hőszigetelésére a szerkezeti munkák, a tetőhéjazat és a szélszívás elleni védelem befejezése után kerül sor. Ez tehát az a fázis, amikor minden nedves munkálatot már elvégeztek.

A tető hőszigetelési munkájához a többi helyiség befejező munkálataival egyidőben lehet hozzálátni, vagy ennél későbbre is halasztható. A felület ugyanis hosszabb időn keresztül is nélkülözheti a szigetelést, ha az utolsó lakószint födémét megfelelően vastag hőszigeteléssel borítják be.
A tetőteret az összes nedves munkálat befejezése után érdemes hőszigetelni. A kőzetgyapottal egész évben dolgozhatunk, a külső hőmérséklettől vagy páratartalomtól függetlenül. A kőzetgyapot ugyanis méreteiben stabil marad 70°C-ra emelkedett hőmérséklet, vagy 90%-os páratartalom mellett is.