Padlóburkolatok

Kinek a való a vinyl padló – ez jó választás mindenkinek?

Vinyl padló, vinyl, LVT – ha lakást kíván felújítani, akkor biztosan hallotta már ezeket a fogalmakat. Mindegyik a polimerekből készült padló egy típusára vonatkozik – vízálló, kemény és ütésálló. Úgy hangzik, mint a padlók Szent Grálja – a tökéletes anyag mindenki számára. De biztos ez? Van-e értelme a vinilpadlónak?

Mielőtt úgy döntünk, hogy egy adott anyagot vásárlunk a padló befejezéséhez, meg kell válaszolnunk néhány kérdést.

Ez a legjobb választás padlófűtéshez? Vinyl padló!

Ha van, vagy tervezünk padlófűtést beépíteni, akkor alaposan meg kell vizsgálnunk a padlópanel paramétereit. Egy jól megválasztott anyag évente akár több ezer forintot takaríthat meg. Válasszunk olyan anyagokat, amelyek jó hővezető képességgel rendelkeznek. Padlófűtéshez a gres vagy a vinyl padló a legjobb. A vinillemezek meleg érzetűek, még fűtés nélkül is. Egyedülálló módon egymásra rakhatók lebegő rendszerben (klikkel történő telepítés), amely gyorsabb és nem is koszol úgy, mint pl. a járólap.

Konyha padló, panelek konyhasarkos szobákhoz

A konyha padlójának nagy kihívásoknak kell megfelelnie. Intenzív használat, leeső tárgyak, víz, zsír és gyakori felmosás. A közönséges parketták nem fognak megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, általában néhány hónap elteltével látható sérülések vannak rajtuk, amelyek idővel piszokgyűjtő lyukakká és résekké válnak. A burkolólapok, amelyeket leggyakrabban a konyhához választunk, hidegek és kemények. Néha megrepednek egy-egy leeső edény súlya alatt. Nem mindenki akarja, hogy a nappaliban padólapok legyenek, és a lapok és a panelek kombinációja mindig vizuálisan megkérdőjelezhető az illesztések miatt. A vinillemezek kiváló megoldást nyújtanak a konyhához, vízállóak és rendkívül tartósak.

Ugyanaz a padló az egész házban

Ha van egy nagy hely a házban, ahol azt tervezzük, hogy egyenletes padlót készítünk, akkor a vinyl padló lesz a legjobb választás. Miért? Ez a piacon az egyetlen anyag, amely alkalmas a nappaliba, a konyhába vagy akár a fürdőszobába történő behelyezésre. Ugyanakkor ízléses és lebegő rendszerben helyezkedik el, amely nem igényli a ragasztást. Minél több négyzetméter van az egységes padlóból lerakva, annál ésszerűbbnek tűnik a vinilpadlót választani. Ha nem akarja, hogy küszöbök legyenek az ajtóban, válassza a vinilpadlót! Az ásványi maggal ellátott vinillemezek akár 200 m2-re is lerakhatók további tágulási hézagok nélkül, akár az ajtókban is (például. vinyl padló AFIRMAX).

A legjobb panelek otthonra, gyermekek mellé.

A vinilpadlónak az az előnye, hogy más anyagokkal szemben kiválóan alkalmas gyermekek, allergiások vagy terhes nők számára is. Jó hőérzetet biztosít, meleg, ugyanakkor nem jönnek létre sérülések és karcolások rajta. Nagyon biztonságos, mivel a jó minőségű vinilpanelek nem tartalmaznak káros anyagokat, például ftalátokat vagy káros lágyítókat. Nem kell néhány évente frissítenie lakkokkal és fafestékekkel. A vinilpanelek ellenálló anyagból készülnek, ezt bizonyítja, hogy egyes gyártók több mint 10 éves garanciát vállalnak termékükre.

Gyors felújítás anélkül, hogy a régi padlót fel kellene szednie – vessünk egy pillantást a vinilpanelekre

Ha van egy sztenderd új lakása, a helyzet egyszerű. Ha szükséges, szintezzük az aljzatot, ellenőrizzük a páratartalmat és két nap alatt új padlót rakunk le. Azonban gyakran van olyan hely, ahol már padló található, például csempe, ott már más a helyzet. A felszedés időigényes, elnyújtja a felújítást, és mindenekelőtt rendetlenséget okoz. Ha egyszerűbb és tisztább megoldást keres, válassza a vinilpaneleket. Ez a legjobb anyag, amelyet más felületre lehet használni. A vinilpanelek a piacon az egyik legvékonyabbak – csak 4 mm vastagok. Ennek köszönhetően a régi padlókon is használhatók, legyen az akár fa, akár kő. Általában még az ajtót sem kell megvágni. Ha a korábbi padlóra fektetik, a vinilpaneleknek nincs versenytársuk.

A panelek könnyen tisztíthatók?

Ha kertes az otthonunk, homokozóval a kertben, melyben esetleg egy kis totyogó is van, és egy vidám kisgyerek is huncutkodik, akkor csak egy választás jöhet szóba A vinyl padló olyan anyagúak, amelyet nagyon könnyű tisztítani. Ez két tulajdonságukból adódik. Először is, a panelek vízállóak. Nem félnek a kiömlött gyümölcslevektől, a mosógép meghibásodásától vagy a túl nedves rongytól. Másodszor, a vinilpadlók karcállóak. Tehát a kívülről behozott homok nem lesz probléma. Ha szereti a otthon a rendet  és a tiszta padlót, alapvetően kizárhatja a padlólapokat és a szőnyegeket. A természetes fa kihívást jelenthet a tisztaság fenntartása szempontjából is. A vinilpanel ebben az esetben a működik a legjobban.

Mennyibe kerülnek a vinilpanelek?

Az érték felismerése mindig egyéni igények kérdése, de a vinillemezek nem a legolcsóbb megoldások a piacon. Költségük a vastagságtól, felhasználhatósági osztálytól és a panelek méretétől függ. Ez az ár hasonló a jó minőségű laminált padlók árához. Ez azt jelenti, hogy valahol a közönséges panelek és a fa szendvicspanelek között helyezkednek el. Ebben az esetben a költségeket befolyásolja az anyag nagy sűrűsége és kiváló minősége, valamint az illesztések szokatlan pontossága.

Olcsó vinilpadlók is érhetők el a piacon. Olcsóbban azonban inkább csak vinilszerű terméket kapunk. Alacsony minőségű anyag, műanyag-szerű felület, vastagsága 4 mm alatt, a panelek gyenge illesztései (klikkei), amelyek réseket okoznak a padlón. Ha ezt az összeget tudja rászánni a padlóra, válassza inkább a laminált paneleket. Nem lesznek vízállóak, de valószínűleg jobban és időtállóbban helytállnak, mint az „olcsó vinil”.

A vinil mindenki számára megfelelő anyag?

Biztosan nem. A vinilpaneleknek azonban számos előnye van, amelyek szinte páratlanná teszik ezt az  anyagot. Emlékezni kell azonban arra, hogy az egyes vinilpadlók között is jelentős eltérések vannak. Tehát válasszunk tudatosan – ellenőrizzük a gyártó ígéreteit, és ne féljen részleteket kérni!