Építkezés

Teherbíró dűbelek fajtái, melyiket használjuk?

A belsőépítészeti munkák során nagyon sok csavarkötést alkal­mazunk. A sokféle építőanyag, amelyek között kemény és puha, porózus vagy üreges egyaránt előfordul, speciális dűbelek ki­fejlesztését tette szükségessé.

Dűbelek

A nyers falra falécet erősítünk. Erre a falécre rostkötésű gipsz­lapot csavarozunk, amely majd egy függesztett szekrényelemet fog tar­tani. A belsőépítészeti munkák első kérdése ezzel kapcsolatban: milyen dűbelek alkalmasak az adott falhoz?

Normál dűbel

Alkalmazási területe: mindenféle falanyag, a téglától a pórus­betonon át a mészhomok tégláig, „normális” terhelések (polcok, lám­pák). A nehéz szekrényekhez speciális dűbelek kaphatók.

Fém keretdűbel

Alkalmazási terü­lete: ajtó- és ablaktokok beépítése.

Nagy teherbírású dűbel.

Különösen nagy terhelésre alkalmas szerkezetek­hez (például előtetőkhöz). Alternatív lehetőség: átmenőszerelés (menetes orsó, amelyet a fal hátsó oldalán elhe­lyezett anyával rögzítünk).

Pórusbeton-dűbel

A pórusbeton-dűbel pórusbetonban háromszor olyan erősen terhelhető, mint a normál dűbel. Másképpen fogalmazva ez azt is jelenti, hogy pórus­beton falaknál a normál dűbel is elég nagy terhelést elbír. Ez azért előnyös, mert a normál dűbelek lényegesen ol­csóbbak és a falban is összehason­líthatatlanul könnyebben lehet elhe­lyezni őket. Különösen a P4 téglaszilárdsági osztályba tartozó pórusbetonba nehéz a pórusbeton-dűbeleket elhelyezni. Célszerű, ha ilyen anyagú falra például a mosdókat átmenőszereléssel erősítjük fel.

Kifejezetten barkácsolóknak való ötlet: a falfuratba nyomjunk egy kevés szilikont és utána használjunk normál dűbelt. Ez így még pórusbetonban is megbízhatóan tart.

Keretdűbel falécekből álló tartósz­erkezetekhez.

A munka különösen gyorsan megy, mert a falécet egysze­rűen hozzá kell szorítani a falhoz, a fát és a falat együtt kifúrni, majd a dűbelt mindkét anyagon átdugni. Üreges tég­lákhoz olyan keretdűbelt alkalmazzunk, amelynek terpesztőrésze (a dűbel pro­filos része) az átlagosnál hosszabb.

Üreges rögzítődűbel

Üreges rögzítődűbel gipsz építő­lapokkal burkolt könnyűszerkezetes falakhoz és hasonló szerkezetekhez. Az ilyen kötések terhelhetőségét az építőlapok szállítójának termékismer­tetőiből lehet megállapítani.

Billenőhorog és rugós billenőhorog

Elsősorban lámpák és függönysínek álmennyezetre való felerősítésére használjuk

Dűbelek kisebb terhekre

Univerzális és többcélú dűbelek kis terhek (polcok, lámpák, képkeretek és hasonlók) felszereléséhez tetszőleges alapra (fal, beton, gipszlapok).

Dűbel

Lépések:

 1. A normál dűbelek bármilyen anyagú falhoz alkalmasak, ha átlagos terhet kell tartaniuk
 2. A pórusbeton-dűbelek háromszor akkora terhelést bírnak el, mint az azonos átmérőjű normái dűbelek
 3. Takarékoskodjunk! Nyomjunk a furatba szilikont, így a normál dűbelek pórusbetonban is jól tartanak
 4. A fém keretdűbeleket ajtó- és ablaktokok beszereléséhez használjuk
 5. A nagy teherbírású dúbelek helyett átmenőszerelés alkalmazható (a menetes orsó a fal másik oldalán
 6. A hátsó oldalon elhelyezett anyát a falba süllyesztjük, a bemélyedési később beltéri vakolattal töltjük ki
 7. Fa tartószerkezetek rögzítésére a keretdűbel a legjobb megoldás
 8. Üreges téglákhoz hosszú terpesztőrésszel ellátott keretdűbelt használjunk
 9. Az üreges rögzítődűbelek könnyűszerkezetes is falakban is megbízhatóan tartanak van rögzítve
 10. Billenőhorog és rugós billenőhorog lámpák álmennyezetre való felszereléséhez
 11. Az univerzális és többcélú dűbelek tetszőleges alapon jól megtartják a könnyebb terheket
 12. Ha a fal anyaga kemény, a fúrógépet állítsuk ütvefúró állásba. A fúrót a faira merőlegesen tartsuk

Fontos tudnivalók!

Fontos, hogy minden esetben csak a dűbelhez való fúrót használjuk (ezt a gyártó a csomagoláson megadja). Általában a fúró átmérője megegyezik a dűbel átmérőjével. Pórusbeton esetén azonban célszerű, ha a furatot 1 mm-rel kisebb átmérőjűre készítjük. A fúrógépet a falra merőlegesen tart­suk. Ha a fal anyaga kemény (például beton vagy mészhomok tégla), akkor a fúrógépet állítsuk ütvefúró helyzetbe. Pórusbetonba és gipszkartonba viszont „ütés nélkül” fúrjunk.