Gipszkarton

Milyen dűbelt válasszunk gipszkarton falhoz? [HASZNOS!]

A fából vagy fémből készült tartóvázat biztonságosan kell a falhoz vagy a mennyezethez erősíteni. A korszerű technika minden szerelési feltételnek megfelelő rögzítési rendszereket kínál. Minden dűbeles szerelésre az a gyakorlati szabály érvényes, hogy minél nehezebben fúrható meg az alapszerkezet, annál jobb és biztosabb a rögzítés.

A könnyen fúrható építő-anyagokhoz, mint pl. a porózus betonhoz vagy akár az üreges falazóblokkokhoz különleges alakzáró, pl. feszítő- és terpesztődűbelek kellenek. A dűbelek tartóereje azáltal növelhető, hogy hosszabb vagy vastagabb dűbeleket használunk. Két gipszkarton lapot (kétrétegű borítás esetén) terpesztődűbellel erősíthetünk össze.

3.táblázat Fémdűbelek betonfödémhez

Fémdűbelek betonfödémhez

Falburkolatok felrakásakor a barkácsoló a dűbelek közül szabadon választhat. Minden gond nélkül használhatók műanyag dűbelek, de a beütő csavaros dűbelek is kiválóan megfelelnek. Ezeket a felszerelendő tárgyon keresztül a fúrt lyukba dugjuk, és a csavarral együtt a fal szintjéig bekalapáljuk. Egy kereszthornyos csavarhúzóval vagy egy megfelelő bittel ellátott akkus csavarozóval a bekalapált kúpmenetes csavarok szükség esetén ismét kioldhatok. Ezáltal a lécezést ékek segítségével utólag is gond nélkül megigazíthatjuk.

Korszerű dűbel, tipli

Korszerű dűbel, tipli

A tartólécezés tökéletes beállításához az igazítódűbelek nyújtanak ideális segítséget. Ezek a lécezés felszerelése után lehetővé teszik, hogy a közöket a szerelőcsavar balra fogatásával fokozatok nélkül kiigazítsuk. Ezáltal az alap egyenetlenségei kiegyenlíthetők.

Falprofilok rögzítéséhez használhatunk műanyag beütő dűbelt is. Ezek azonban húzásra nem vehetők igénybe. Ha korszerű fémdűbeleket használunk, pl. betonfödémek esetében ún. beütő horgonyokat (más szóhasználattal acél beütődűbeleket), nem kell olyan mély lyukakat fúrnunk, ezért kevésbé kell tartanunk attól, hogy betonacélba ütközünk.

Üregdűbelek (üregtiplik) esetében azok nem a fúrt lyukba feszülnek be, hanem a becsavarással az üregben a dűbel olyan alakot vesz fel, amellyel a borítás (pl. gipszkarton lap) hátoldalának feszül.

Fém és műanyag üregdűbelek egyaránt kaphatók. Ez utóbbiak szétnyílnak, ill. csomósodnak a gipszkarton lap hátoldalán. A teher az álmennyezethez ún. billenő- (rugós billenő-) dűbellel is rögzíthető.

Alakváltozás a becsavarás mértékének (a, b és c) függvényében

Alakváltozás a becsavarás mértékének (a, b és c) függvényében

A billenődűbelt egyszerűen csak be kell dugni a helyére, alakváltozása az a, h és c ábrán látható

A billenődűbelt egyszerűen csak be kell dugni a helyére, alakváltozása az a, h és c ábrán látható

Terpesztődűbel kétrétegű borításhoz

Terpesztődűbel kétrétegű borításhoz

Így biztonságos

Mennyezetburkolatok szerelésére csak fémdűbeleket használjunk. A műanyag dűbelek ugyanis tűz esetén rövid időn belül meglágyulnak, és a mennyezetburkolat leszakadhat, veszélyeztetve a menekülést és a mentést.