Falfesték

10 dolog amelyeket nagy ívben kerülj el, ha falfestésre adod a fejed!

10 dolog. Amelyeket nagy ívben kerülj el, ha falfestésre adod a fejed!

lepusztult-haz-feljavitasa-festekkelSzóval sok pénz ment el a nyaralásra, de cserébe még mindig hajlamos vagy rózsaszín ködben látni a világot. Tudod jól, hogy hamarosan itt az ősz, de a tengerparti vakító fény, a kerti neon-zöldnek tűnő gyep, a kék ég végtelen nyugalma és a bárányfelhők játékossága valahogy beivódtak a gondolkodásodba. Nem véletlen, hogy ebben a vágyott mennybéli idillben élesen kitűnnek azok a dolgok, amelyek negatív érzéseket keltenek bennünk, a valós környezetünkben.

A Te hátad és vállaid csokibarnák, de a házad falai halványak, kopottak. Csupán foltok és szennyeződések tarkítják a felületét. Sok helyütt repedezett a felülete és még a faltól is lepattogzott helyenként. Lehet, hogy ő is nyaralni volt, és az ő bőre is leégett, netán megöregedett?

Ugye nem is olyan mókás a nyár vége, ha egy soha véget nem érőnek ígérkező kültéri falfestés teendői tornyosulnak hirtelen előtted? Persze, semmi ok a pánikra, itt vagyunk, és segítünk Neked a nyár hátra lévő részének megmentésében!

Játsszunk egy játékot! Képzeld el, hogy az összes létező bakit elköveted a ház felújításakor! Mi pedig ezennel megjósoljuk Neked a nem várt következményeket…

10. Csak nem sietős?

abrahap-lincoln-takaritasaAzok, akik nyomás alatt dolgoznak, s hamarabb túl akarnak lenni az egész festési mizérián, hajlamosak elsiklani a tény felett, hogy a falak tisztítása elkerülhetetlen a festés előtt. Következésképpen, bármilyen piszkot és mocskot hajlamosak egy-két réteg festékkel eltakarni, s felháborodva tapasztalni a „meglepő” problémákat… „Tavaly festettünk, és már megint penészes a fal!” vagy „Egy évet sem bírt ki omladozás nélkül ez a festék” Ismerős?

Mint ahogy a ketchupos szósszal összekent inget is illik kimosni, a falakon felgyülemlett szennyeződések eltávolítása is indokolt. Elég csupán arra gondolnunk, hogy az alapozó és fedőfesték tapadását jelentősen gyengítheti, hogy szennyezett felületen kerülnek alkalmazásra. Nagynyomású faltisztítással azonban eltávolíthatók a látható penészfoltok és a láthatatlan gombás fertőzések is. Hogy megelőzzük a szennyeződések korai kialakulását, súroljuk le a falakat a festés előtt! Ezzel a lépéssel a falfesték színe sem fog meglepetéseket okozni, s sokáig érvényesül majd a ház falain!

 9. Még mindig nyomás alatt…

Örülök, hogy meggyőztelek a fal tisztításának szükségességéről. Egy dolgot azonban szeretnék kiemelni. Az egészséged (és családod, környezeted állapotának) megóvása érdekében, nézz utána, milyen fallal is kezdesz!

Az Egyesült Államokban összegyűjtött statisztikai adatok alapján ugyanis, az 1978 előtt festett otthonok három negyedénél ólomtartalmú festékeket azonosítottak. A megfelelő minisztériumi szervek állítják, hogy az ólomtartalmú termékek fejlődési és egyéb rendellenességeket okoznak a gyermekeknél, ráadásul a felnőttek egészségét is közvetlenül veszélyeztetik. Amennyiben fennáll a veszélye, hogy a Te otthonod falain is a régebbi korok vezető termékeit alkalmazták, keress fel egy olyan tapasztalt szakembert, aki felelős döntést hoz a megfelelő módszer kiválasztásáról. (Az efféle festéket csiszolással, vegyszerekkel, vagy hő alkalmazásával távolíthatják el.) A biztonságos tisztításnak elengedhetetlen feltétele a szakértő jártassága, a biztonsági előírások ismerete, valamint a keletkezett hulladékok eltávolításának szakszerű módja.

Az egészség mindennél fontosabb. Óvd meg Te is a családod és környezeted a további káros hatásoktól.

8. Mázolás, de ízibe’!

Senki sem tudja egy hétvége alatt kifesteni a házát, ezeket a srácokat kivéve.
Senki sem tudja egy hétvége alatt kifesteni a házát, ezeket a srácokat kivéve.

Amennyiben úgy gondoltad, hogy az egész macera elintézhető egy hosszú hétvége alatt, engedd meg, hogy felvilágosítsalak róla: kicsit túlbecsülöd a 24 órában foglalt percek számát!

Gondolj bele, megbíznál egy festőben, aki azt állítja, két nap alatt újjá varázsolja a házadat? Nyugtass meg, hogy legfeljebb abban az esetben, ha legalább hat kollégája is elkísérte… Az előbbi pontokban beszéltünk a fal megfelelő tisztításáról, amely a festés kivitelezésének legelső feltétele. A különböző javítási munkálatok, a csiszolás, alapozás folyamatai szintén előfeltételei a festékek (több réteg festék) megfelelő felvitelének. Törődj bele: ez nem egy „másfél napos cucc”. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy átlagos mérető családi ház kültéri festését – ideális esetben – három fő tudja végrehajtani a leghatékonyabban, s ehhez minimum 3-4 nap szükségeltetik.

Természetesen ennél kevesebb vagy több fővel is nekieshetsz, egy a lényeg: végezzetek profi munkát! A megfelelő lépések precíz végrehajtása elengedhetetlen a kiváló eredmény eléréséhez! Tehát, ha csak a legjobb haverod jön segíteni, adj magatoknak legalább egy hetet, és ne ess kétségbe, ha a második hét napot is végigmelózzátok… A türelem – mint mondják – rózsát terem. (A rózsacsokor pedig a nyűgös feleségek szívét is megpuhítja – akiknek jövőre nem kell elviselniük még egy festési /takarítási/főzési mizériát.)

 7. Épp időben! Jó időben?

Ezen tengerparti kunyhók festésekor nagy figyelmet fordítottak a sós víz káros hatásainak való kitettségre.
Ezen tengerparti kunyhók festésekor nagy figyelmet fordítottak a sós víz káros hatásainak való kitettségre.

Reméljük, hasznosnak véled a tanácsainkat. Számunkra az a legfontosabb, hogy Téged is időben figyelmeztessünk a veszélyekről! Noha a mindennapos közbeszédből is remek praktikákat sajátíthatunk el („csak a hülye fest esőben”), bizonyára hallottál már olyan megszívlelendő tanácsokat, amelyek később butaságnak, alaptalannak bizonyultak.

Ha lelki szemeid előtt egy Százholdas Pagony-béli Fülesnek látszó falfestő állna talpig sárban (színes sárban)…, és netalán el lennél keseredve, hogy elszalasztottad a remek 30 fokos napokat…,

megnyugtatlak: tűző napon lefesteni a házat legalább olyan rossz ötlet, mint zuhogó esőben tenni ugyanezt. A perzselő meleg – akárcsak a heves szél – a festék gyors száradása miatt nem teszi lehetővé annak megfelelő tapadását – nem véletlen, hogy a nyári melegben történő munkavégzés hátráltatja a megfelelő „hámosítást”. Ergó: a festő hátán a bőr fog hámlani, a házad falain pedig a vakolat!

Az extrém körülmények elkerüléséhez hozzátartozik a túlságosan párás, (ne adj’ Isten) ködös időjárás elkerülése is. Amíg tűző napon festve a festő fog izzadni, a magas légnyomás a falakat nem engedi megfelelően száradni. Következésképpen a nedves légtérben kifestett falak egész évben izzadnak majd: sebezhetőbbek lesznek a gombás szennyeződésekkel és az egyéb környezeti hatásokkal szemben egyaránt.

6. Fel az ecsettel!

Senki se becsülje túl képességeit ha létrán akar festeni!
Senki se becsülje túl képességeit ha létrán akar festeni!

A legnagyobb őrültségek egyike (jelen esetben a listánk hatodik helyezettje) az az érzelmektől ugyan túlfűtött, de a megvilágosodástól rendkívül messze eső lelkiállapot, amikor a Lelkes Barkácsmester profinak érzi magát. Sokszor többet vállal annál, mint amire képes (az izgatott rohamtempóról már tudod, hogy többet árt, mint használ…), sokszor pedig több szerszámot szerez be, mint amennyit egyáltalán kezelni bír.

Ez a pont kiemelten foglalkozik a festékfúvó spraykkel. Neked van már? Ha igen, akkor nyilvánvalóan tanúja voltál annak, amikor a szomszédban a festő szaki könnyedén változtatta a snassz bézs színű falat

mennyei égkékre, és nyilván leszűrted a tanulságot: Te is pillanatok alatt csodát teszel majd egy hasonló festékpermetező masinával…

Igaz, hogy a kezdők szerencséje melletted áll, mi azonban nem! Noha úgy tűnhet, hogy a festékszóró spray egy rettentően hatékony, (mi több) bombabiztos technika, ez távolról sem bizonyos. Amennyiben nem tudod, hogyan kell használni egy ilyen eszközt, könnyen pórul járhatsz. Még a szakképzett festőknek is gyakran meggyűlik a baja az egyenlőtlenül eloszló párával, s az olykor kiszámíthatatlanul ömlő festékkel. A falak elszíneződő árnyalatain és az egyenetlenül eloszló fedőfestéken túl (értsd: a FOLTOS falakon túl) számolj a környezeted nem tervezett lefestésével is. (Bár egy hyperkék színű kutya és egy kellemes szürke árnyalattal bíró díszcserje is szolgálhat a kerted ékességeként., mi ragaszkodnánk a körültekintő óvatossághoz.)

Hacsak nem vagy tehát gyakorlott graffitis, nyugodtan hagyatkozz a romantikus filmekből is jól ismert ecsetekre és hengerekre. (Nem tudunk eleget utalni az asszonyra / az úrra!) Ne dőlj be a látszatnak!

 5. A méret nem, de a mennyiség számít!

festesnel-szamit-a-minosegNe gondold, hogy bármit Rád akarunk sózni, de festékvásárláskor aztán tényleg nincs helye a zsugoriskodásnak! Tisztában vagyunk vele, hogy lakásfelújításokkor, kültéri festésekkor úgy tűnhet számodra, hogy a festékipar a legnyereségesebb gazdasági ágazat a világon, és hogy ennek mind te iszod meg a levét. Valószínűleg sokan torkig vagyunk a mai piaci árak legtöbbjével. Azt azonban mindenképp tartsd észben, hogy az átveréseknek pontosan az ilyen gondolkodásmód ad táptalajt! Légy résen, és ne higgy azoknak a kereskedőknek, értékesítőknek, akik egyetlen (szuper olcsó) termékkel helyettesítenék a szükséges alapozó- és több rétegű fedőfestékeket; és ne akard a lehető legkevesebb festékkel kifesteni a házadat! Kimondani is rossz, de „vékonyan kenve” sem biztos, hogy elég lesz a festék, ha spórolsz rajta, ráadásul rettentően macerás az újra beszerzés.

Ha elfogy a festék, nem csak a festésre szánt idő nő meg kelletlenül – de a munka hatékonysága és minősége is romlani fog. Gondolj csak bele: mi történik, ha elfogy a festék? Egy – nyilvánvalóan pánikban lévő – ember elrohan a (legközelebbi) boltba, hogy minél előbb pótolja a hiányt. Természetesen ahány márka, annyi fantázianév, és még több árnyalat, és annál is több szín. Törvényszerű, hogy rossz színárnyalattal tér haza az illető a gyorsvásárlás után, és törvényszerű az is, hogy ordítasz (mint a sakál). A jelenlevők sírnak, a falak egyenlőtlenül száradnak, majd a kínos végeredmény az, hogy a déli és keleti oldalak a „Nyári Falevelek” zöld színében pompáznak, míg az északi fal „Harmatos Örökzöldben” ragyog.

Ha valamilyen oknál fogva (csodák pedig vannak) mind a márka, mind a szín, mind az árnyalat, mind a fantázianév megegyeznek az eredetileg vásárolt termékével, akkor sem garantált az egyenletes árnyalatok elérése.

Alapvetően tanácsos a megvásárolt festékek együttes felhasználása („dobozolás”). Köznapi nyelven szólva, azt javasoljuk, hogy az összes festékes kanna tartalmát vegyítsd össze (öntsd egy nagy vödörbe, és

keverd jól össze). Így elkerülheted a különböző csomagok véletlenszerű eltéréseit, és a környezeti változásoknak való kitettségből fakadó eltéréseket.

 4. Olcsó húsnak…

olcso-festek-rafizetesesFolytatva az előző gondolatmenetet, segítünk a számolásban is: bármilyen szín mellett is döntesz, soha ne köss kompromisszumot a minőség rovására! Mi imádunk festeni, de ez nem jelenti azt, hogy praktikus az otthonodat minden nyár végén újrafesteni! Száz szónak is egy a vége: nem éri meg spórolni a lakásfelújításon!

Olcsó húsnak híg a leve – tartja a mondás: ez az élet minden területére joggal vonatkozhat. A festékekkel kapcsolatban azonban vizsgálatok is kimutatták, hogy például a kiváló minőségű akrilfestékek kétszer olyan sokáig tartanak, mint az olcsóbb kültéri festék -társaik. (AKRIL FESTÉKEK!)

A legtöbb független szakértő is kétségtelenül kiáll amellett, hogy igenis megéri a magasabb árkategóriás (és magasabb minőségi szintet képviselő) festékek preferálása. Lehet, hogy most csábító a hatezer forintos dobozt megvásárolni a 12 ezres helyett, de a megtakarításod biztosan nem fogja fedezni azokat a néhány éven belül felmerülő költségeket, amelyeket az idei fukarságod okozott… Tekintsd befektetésnek a festékválasztást!

3. A „szentesített” eszköz…

fa-festeseHa folytatjuk azon gondolatmenetünket, hogy az előző évek filléresedése forgácsolódó, lepattogzó, pelyhedző és fakó felületeket eredményez a soron következő években … , még mindig van olyan sarkalatos pontja a kivitelezésnek, amelynek hiánya tönkreteheti a több hetes fáradozásodat, és feleslegessé teheti a sok részletre kiterjedő tervezésedet.

Fontos, hogy a megfelelő méretű, felépítésű és minőségű ecsetekkel, hengerekkel dolgozzál. Az Államok festőket és lakberendezőket összefogó kereskedelmi szövetsége is hangsúlyozza, hogy akármilyen mellékes kis eszköznek tűnik a festék felhordására szolgáló applikáció, megéri jó minőségű terméket választani. A magasabb szintű, profi tervezéssel megalkotott hengerekkel egyszerűbb a festék egyenletes felvitele, az ecsetek pedig sokkal több festéket tudnak megtartani, anélkül, hogy csepegnének. Az egyedi tervezésű (kúp alakú) sörték kevésbé hullanak ki, így garantáltan nyugodt és zökkenőmentes lesz a munkavégzés!

 2. A ponyva szükséges a kinti fal festésekor (is)!

kulteri-festesnel-is-fontos-a-takarasMár nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy joggal álmodozzunk az elkészült falak csodálatos színéről és a megfiatalodott otthonunkról… Tudom, hogy már régóta álmodozol. Felhívnám azonban a figyelmed arra, hogy a festékek tartós színváltoztató hatásának nem kívánt eredményei is lehetnek. A szutykos,

kidobásra ítéltetett farmer, a pöttyössé lett baseball sapka azonban nem a legnagyobb bosszúságot okozó áldozatok közé tartoznak. Nagyon fontos minden részletre kiterjedően gondolni a felkészülésre: a folyamat közben ugyanis elkerülhetetlen a környezet szennyeződése. A bokrok, díszfák, gyep és virágok védelme érdekében érdemes nagy méretű ponyvákat és megannyi törlőrongyot beszerezned, valamint ügyelj arra, hogy a berendezési tárgyakat és nyílászárókat is védd a megfelelő szalagokkal. Ezzel nem kevés takarítási időt is megspórolhatsz!

 1. Csináld magad!

Tényleg megéri a gyakorlott festő munkáját saját kezűleg elvégezni?
Tényleg megéri a gyakorlott festő munkáját saját kezűleg elvégezni?

És elérkeztünk a listavezető bakihoz, ami nyilvánvalóan elkerülhető, mégis gyakran okoz problémát a házfelújítók körében: a tulajdonos nem szerződik le szakemberrel, hanem maga festi ki a házat!

Persze, a sportszerűség megkívánja, hogy kiemeljük: az otthon a boldog családi élet színtere, nem kell, hogy mindent a tökéletes külcsín jellemezzen. Mindannyiunknak vannak olyan rokonai, ismerősei, hozzátartozói, akik viszonylag tűrhető eredményt produkáltak, s olyanok is, akiket évről évre a kudarc motivál az újrafestésben…

Nem hiába vannak szakemberek, akik elkötelezett és tapasztalt hozzáállással és precíz hatékony munkavégzéssel garantálni tudják, hogy olyan eredményt kapj, amelyre oly régóta vágytál. A legtöbb -laikus – ember nem erre a munkára specializálódott: ez nem vasalás, nem kertásás vagy fűnyírás, ez kőkemény építési vállalkozói tevékenység.

Gondolj csak bele, mennyi feladat vár elvégzésre, s ezekhez mennyi ismeret, milyen komplex szervezés és mennyi nyersanyag szükséges… Ígérj meg valamit: amennyiben nem vagy szuperbiztos a készségeidben és a rendelkezésedre álló tudásban, vagy nincs elég tapasztalatod, esetleg még komolyabb: ólomtartalmú festékekkel állsz szemben: bízd magad a szakértőkre! Mert ők nem csak ezt a 10 lépést fogják szem előtt tartani, hanem sokkal, de sokkal többet…

Egy extra ötlet:

Ha a beltéri festéssel kapcsolatban hasznos tippeket keres amivel ön is rengeteg időt és pénzt takarít meg, itt megtudhatja:megismerem a festési ötleteket >>