Felületképzések

Belső falfestés por alakú készítményből (PRAKTICOLOR falfesték)

Meghatározás

A belső falfestés egyszerűsítésére olyan készítmény kerül forgalomba, amelyből csupán víz hozzáadásával kész falfesték állítható elő. Ezzel az elő­készítő műveletek száma csökken és a festési munka is meggyorsítható.

Felhasználásra kerülő anyagok

PRAKTICOLOR falfesték

Cellulózszármazék alapú falfesték. Fehér, szürke, sárga, zöld, kék és piros színben gyártják. Vízben szuszpenzálható. Semleges kémhatású. Nem pára­záró, szagtalan, penészálló. Az alapszínek egymással keverhetők, sőt EMFIX SZÍNEZŐPASZTA felhasználásával a kívánt színárnyalat is beállítható.

Sűrűsége 2,5-2,8 g/cm3. A festék felfestve 15-20 °C körülmények között 3 órán belül megszárad és ezután át is festhető. Száraz raktárban 12 hónapig tárolható.

Kivitelezés

A korábbi festékrétegeket a szilárd felületig eltávolítják. A hibákat kijavítják. (Használható pl. 25-30% hegyikréta- vagy mészkőliszttel kevert gipszes simítóanyag is.) Az így előkészített falat szappanoldattal lemossák. Három óra száradás után a festési művelet elkezdhető.

A PRAKTICOLOR por alakú készítményhez azonos mennyiségű kb. 20 °C hőmérsékletű vizet adnak. A víz mennyisége valamivel több is lehet, de nem haladhatja meg az 1:1,5 arányt.

A keverés után 3-4 órát a festéket pihentetik, majd szitán átszűrik. A fes­téket kefével felhordják. Két réteg is felhordható, sötétebb árnyalatoknál er­re szükség is van. Minta hengerezést is elbír a felület.

Munkavédelmi előírások

Nem tűzveszélyes, mérgező anyagot nem tartalmaz és az egészségre nem káros. A festésnél előírt óvórendszabályokat kell betartani.

Minőségi követelmények:

  • A festék csomós, a felület csíkos, foltos nem lehet. Kivitelezési hibák, javítás
  • Különösen az alapelőkészítésnél fordulnak elő hibák.
  • A festés helyileg, vagy a teljes oldal átfestésével javítható.
  • Felújításnál a PRAKTICOLOR falfestést eltávolítják majd újrafestik.

Műszaki-gazdasági adatok

A por alakú készítmény 1 kg-jából 8-10 m2 festés készíthető.