Felületképzések

Homlokzati felületképzés vastagrétegű, műgyanta kötőanyagú festékekkel

Meghatározás

A vastagrétegű felületképzések átmenetet képeznek a homlokzatfestések és műanyag vakolatok között.

Ezen festék-féleségekre jellemző, hogy néhány tized milliméteres töltő­anyagot tartalmaznak, megfelelően tixotropok, így vastag rétegben is fel­hordhatok. Felhordhatok kefével, emellett szórhatók is. A felületképzés poliuretánhab hengerrel vagy más eszközzel változatosan mintázható. A felü­letképzés száraz-vastagsága legalább 300 mikron.

Az eljárásnak jelentős műszaki-gazdasági előnyei vannak, mégpedig a következők:

  • általában 1-2 művelettel kialakítható, ezáltal termelékeny homlokzat­képzési eljárás,
  • a vastag réteg műszaki jellemzői kedvezőek; élettartam, fényállóság, és páradiffúziós értékei jelentősen kedvezőbbek mint a sima filmszerű homIokzat-festéseké
  • megfelelő mintázással, érdesítéssel változatos, az igényeknek megfelelő megjelenési formák alakíthatók ki.

E termékek általában olyan plasztikus tulajdonságúak és pépszerűek, hogy függőleges felületen akár több száz mikron vastagságban sem folynak meg. Megfelelően alakíthatók, mintázhatok a filmképzés, illetve a bevonat száradása előtt.

Felhasználásra kerülő anyagok

A vastag-felületképzés műveleteiben a homlokzatfestéssel közel azonos.

Kivitelezés

A felhordás eszközei változatosak: legcélszerűbb korongkefével, vagy ecsettel egyenletes rétegvastagságban a festékanyagot felhordani. A felhor­dás végezhető hengerrel, és szórópisztollyal is. A felhordott vastagbevonat igény szerint poliuretán habszivacs anyagú hengerrel mintázható. Mintázás nélkül a felület a felhordó eszköznek meg­felelően sima, illetve enyhén érdes.

Minőségi követelmény

A festéknek jól kell tapadnia, mintázás, érdesítés esetén a kialakított formá­nak egyenletesnek kell lennie.

Kivitelezési hibák, javítás

Az egyenletes rétegvastagság betartása nem sikerül minden esetben. Az egyes felületek csatlakozásánál fordulhat elő hiba. Mintázott felület mecha­nikai sérülése helyileg javítható a megfelel mintázó eszköz alkalmazásával.