Felületképzések

Műanyagfestés és kivitelezés, diszperziós falfesték

Meghatározás

Beltéri falfelületek nedves dörzsálló minőségű, fokozott mechanikai igény­bevételre tervezett bevonása, különféle műgyanta kötőanyagú, diszperziós beltéri falfestékek felhasználásával.

Felhasználásra kerülő anyagok

Építési fehér mészpép (oltott mész) MSZ 108.
Építési gipsz MSZ 57.
Bécsi fehér.
Műanyagdiszperzióval javított mészglett.
Műgyanta diszperziós kötésű simítótapasz.
Lenolajkence MSZ 998.
Oldószeres műgyanta mélyalapozó.
Vizes diszperziós műgyanta falfesték.
Színezőpaszták.

Kivitelezés

A munkavégzés feltételei:

 • műanyagfestés egyéb gyártói előírás hiányában csak +10 °C feletti szerkezet- és léghőmérsékleten végezhető, és ezt a festékrendszer szá­radásáig biztosítani kell,
 • a vizes diszperziós festékek tárolása, színezőpasztás kikeverése is tem­perált helyiségben történjen,
 • tűző nap vagy erős léghuzat a bevonat egyenetlen száradását okozza, ezért ezt kerülni kell,
 • magas páratartalmú vagy vizes helyiségekben a festés előtt szellőzte­téssel kell biztosítani a légtér, illetve alapfelület normál értékre kiszárítá­sát.

Az alapfelülettel szemben támasztott követelmények:

 • műanyagfestésre alkalmasak a beton-, a legalább Hvh 10 minőségű fes­tetlen új, vagy korábbi mészfestés, enyves festés rétegek eltávolítása utáni régi vakolat-, gipszperlit-, azbesztcement-, műgyanta kötésű fa­forgácslap anyagú felületek,
 • az alapfelület szilárd, tiszta és légszáraz legyen, a laza részeket kaparás­sal eltávolítják és a felületet nedves lemosással portalanítják,
 • műanyagfestés alá alapmeszelést és tiszta gipszes glettelést nem sza­bad készíteni, az alapfelület egyenetlenségeit műgyanta kötőanyagú simítóanyagokkal javítják ki,
 • beton alapfelületek esetében lényeges a zsaluolaj vagy viasz maradvá­nyainak vizes mosószeroldatos vagy benzines eltávolítása,
 • egyenetlen vagy erős szívóképességű, nedvességre érzékeny alapfelüle­teket minden esetben mélyalapozzák.

A kivitelezés szerszámai, gépei:

Acélspatulyák, kaparóvasak (rasketták). Csiszolóvászon (MSZ 4541) csiszolópapír (MSZ 4542). Korongecset, laposecset, festőkefe. Természetes, vagy műszőrme borítású festőhenger. Mintázó falfestő henger. Levegős porlasztású kis- és középnyomású, vagy airless nagynyomású fes­tékszóró gépek. Glett-, illetve tapaszszóró berendezések. Kétágú létra (MSZ 11363). Vedrek, keverőedények (MSZ 10754). Sziták, keverőfák.

A kivitelezés műveletei:

Anyagelőkészítés

A műanyagfestés anyagai többségükben felhasználásra kész kereskedelmi termékek. Az alapozót a gyártó által előírt oldószerrel, a festéket tiszta csap­vízzel csak a felhordási konzisztenciához szükséges mértékben hígítják. A fehér műanyagfestékek színezéséhez 0,5-3,0 tömeg% színezőpasztát ke­vernek. Ügyelni kell arra, hogy a színezőpasztával kevert bevonat színe szá­radáskor mélyül! Szórásos felhordási technológiánál – ha szükséges – a fes­tékeket átszűrik.

Alapozás

A régi festéktől letisztított, olaj mentesített, spatulyázással vagy szórással si­mított alapfelület szívóképességének kiegyenlítésére, illetve csökkentésére, egyben vakolatfelületek szilárdítására és a festés számára tapadóhíd képzé­se érdekében beszívódó alapozás szükséges. E célra legjobban a festék erő­sen hígított (1: 0,3-0,4) vizes keveréke felel meg. Ezt festőkefével vagy ecset­tel jól bedörzsölik.

Festés

Az alapozás száradása után a diszperziós festékeket ecseteléssel, hengerezéssel vagy szórógéppel hordják fel. Ecseteléssel és szórással teljesen sima, hengerezéssel enyhén mintázott felület készíthető. A még nedves záróréteg poliuretán habszivacs hengerrel sajátos struktúrájúvá tehető. A festéket ál­talában 2-3 rétegben hordják föl, az első réteg 15-20% vizes hígítású, a má­sodik és harmadik réteg anyagát már csak a feldolgozási konzisztencia beál­lítására, legfeljebb 5-10%-ig hígítják.

A rétegszám és felhordási ütem szem­pontjából a gyártó által előírt száradási időt, kiadósságot és fedőképességet kell figyelembe venni. A festést mindig a mennyezeten kell kezdeni és az ol­dalfalakon folytatni. A felhordott bevonati rendszer anyagától függően 12-48 óra után teljesértékűen igénybevehető.

Munkavédelmi előírások

A műanyagfestés kivitelezésénél kiemelt fontosságú előírások:

 • zárttérben a falfelületek lekaparásánál, csiszolásánál, porolásánál hatá­sos szellőzést kell biztosítani,
 • épületben végzett festékszórásnál a szórási munkaterületet el keJJ hatá­rolni, a szórófejkezelőt védőszemüveggel és védőkesztyűvel, a közel­ben dolgozókat szintén védőszemüveggel kell ellátni,
 • oldószeres mélyalapozásnál és hígításnál a robbanás- és mérgezésve­szély elhárítására megfelelő intézkedéseket az egész munkaterületre ki kell terjeszteni.

Minőségi követelmények

A műanyagfestés minőségi követelményei:

 • a bevonat egyenletes vastagságú, fedőképességű és színárnyalatú le­gyen,
 • a kész felületen leveles felválás, lepergés, porlás, hólyagosodás nem megengedett,
 • mintázott felületen kihagyás, hengerezési hiba nem megengedett,
 • a bevonat teljes száradása után a fal nedves dörzsállóságú legyen, por- és vízoldható szennyeződései vizes szivaccsal vagy ronggyal károsodás nélkül lemoshatok legyenek,
 • a műanyagfesték rétegvastagságát úgy kell méretezni és kivitelezni, hogy a bevonat – különösen vizes helyiséggel vagy kültérrel határos fa­lak esetében – ne zárja le a páradiffúzió útját.

Kivitelezési hibák, javítás

Laza, nem előírt módon előkészített, illetve alapozott felületre felhordott; száradás közben megfagyott; vagy folytonossági hiánnyal felfestett rétegek levelesen leválnak. Túl vastag, az alap mozgásait rugalmasan követni nem tudó, alacsony hőmérsékleten felfestett rétegek megrepedeznek. 20% ned­vességtartalom fölötti alapfelületre felvitt és (vagy) túl nagy páradiffúziós el­lenállású rétegek felhólyagosodnak, majd leválnak.

A bevonat sávos, foltos, inhomogén megjelenésű, ha erős szívóképességű; sókivirágzással, korom­mal, régi festékfolttal, zsaluolajjal, rozsdafolttal szennyezett alapfelületre festik fel; vagy a munkát sok megszakítással, erős napsütésben végzik. Krétásodás és porlódás rosszul kikevert, túlzott pigment- és töltőanyagtartalmú festékek felhasználásakor fordul elő. Rosszul szellőztetett, nedves-meleg klímájú helyiségekben, vagy eleve gombával fertőzött alapfelületeken egyes műanyagbevonatok penészesedésre hajlamosak.

A műanyagfestés részleges javítása, illetve teljes felújítása a felület vizes lemosásával, a laza és porló részek eltávolításával, majd a sérülések tapaszolásos kijavításával kezdődik. Teljesen ép és szilárd diszperziós festésre az új réteg lemosás után azonnal felhordható. A javítási foltokat az egyenletes szívóképesség érdekében mélyalapozzák, azután átfestik lehetőség szerint azonos típusú, illetve kötőanyagbázisú festékkel – az alapfelület teherbíró­ képességét figyelembe vevő rétegszámban. A műanyaggal festett falak erős szennyezés esetén MAVEBIT P35 tisztítószerrel készült oldattal dörzsölve, majd tiszta vizes lemosással tisztíthatók.