Fürdő

Természetes, rusztikus faburkolat készítése

Egy egyszerű falat elegáns, finom színűre festett csaphoronyos lambériával alakíthatunk át.

Rusztikus faburkolat készítése

Elkészítési idő: 1 nap + száradás.

Kellékek:

 • mérőszalag, ceruza, vonalzó, fűrész,
 • csaphoronyos faburkolat,
 • újságpapír, matt emulziós festék vagy fa pác,
 • ecset, 2,5 cm vastag puhafa, párnafák, vízszintező
 • fúró, 5 centiméteres csavarok, csavarhúzó, tiplik,
 • 2,5 centiméteres fa csap­szegek,
 • kalapács, kis fadarab, szegecselőkalapács,
 • faglett, dörzspapír, párkány vagy polc.

Lépések:

 1. Mérjük le a falat, és szá­mítsuk ki, mekkora terüle­tet akarunk belambériázni, aztán vágassuk a burkola­tot méretre, vagy vágjuk le magunk a deszkákat.
 2. Borítsunk be egy lapos felületet újságpapírral, és tegyük rá a deszkákat. Matt emulziós festékkel vagy páccal kenjük le őket, attól függően, milyen hatást akarunk elérni. A fapác nem fed teljesen, áttetszik rajta a felület. Ezt a hatást úgy is elérhetjük, ha vízzel felhígítjuk az emulziós fes­téket. Hagyjuk megszárad­ni az első réteget, mielőtt másodszor is átfestjük, ha szükséges. Hagyjuk megszáradni.
 3. A párnafákat erősítsük vízszintesen a falra: ezek fogják tartani a burkolatot. Akár háromsornyi lécre is szüksé­günk lehet. Jelöljük ki a helyüket körülbelül 40 centimé­terenként, és ellenőrizzük vízszintezővel. 30 centiméte­renként fúrjunk lyukakat a lécekbe, tartsuk őket a falhoz, és jelöljük meg, hol kell lyukat fúrnunk a falba. Fúrjuk ki a falat a megjelölt helyeken, és tegyük be a tipliket. A párnafákat csavarozzuk a falra.
 4. Mérjük meg és jelöljük ki, hová kerülnek majd a csaphoronyos deszkák. Az elsőt helyezzük a falhoz, úgy, hogy a csap abba az irányba álljon, amerre dolgozni fogunk. Ellenőrizzük vízszintezővel. A csapszegekkel szögezzük a deszkát a párnafákhoz. Csúsztassuk a következő deszkát az elsőhöz, és egy kalapáccsal óvatosan ütögessük a helyére, egy darab fát használjunk, hogy ne sérüljön meg a léc széle. Szögezzük a helyére.
 5. Verjük be a szögek fejét a fa felszíne alá. A lyukakat töltsük ki glettel, és csiszoljuk simára. Fessük le. Végeze­tül a tetejére szögeljünk egy párkányt vagy polcot.