Hasznos - Ártalmas

Fénymásoló gépek: a jó készülék nem szennyez?

Fénymásoló nélkül már elképzelhetetlen a modern irodák működése. A megfele­lően elhelyezett és karbantartott fénymásolók nem veszélyeztetik az irodai dolgozók egész­ségét, sem azokét, akik rendszeresen használ­nak ilyen berendezéseket. Ha azonban a gé­pet rosszul szellőző helyen állítják fel, vagy nem tartják karban, az gondokat okozhat.

Mi van a levegőben?

Egyes nagy sebességű fénymásolók működés közben szennyező anyagot, ózont bocsátanak ki. Az ózon gyengíti az immunrendszert, súlyosbíthatja az asztmát, és torokfájást, lég­szomjat, köhögést, tüsszögést, orrmelléküreg-gyulladást, ill. fejfájást okozhat. (A lég­kör magasabb rétegeiben, ahol a helye van, az ózon nagyon hasznos, mert véd a Nap ibolyántúli sugarainak káros hatásától.)

Kiszivárgó ózon

A kiszivárgó ózon miatt a fénymásoló gé­pet a munkaterülettől minél távolabb kell fel­állítani, jól szellőző helyen, lehetőleg külön helyiségben. Ezzel kapcsolatban olvassuk el a használati útmutatóban a szellőzési követelményekre vonatkozó utasításokat. A beren­dezést ideális esetben résnyire nyitható ablak mellé kell állítani. Sok fénymásolóban ma már a gyártó által beépített aktív szenes szűrők segítenek az ózon kiszűrésében, de a szűrők csak akkor hatásosak, ha azokat rendszeresen cserélik.

Elektromágneses mezők

Mint minden elektromos berendezés, a fénymásoló gépek is elekt­romágneses mezőt gerjesztenek. Felmerült a gyanú, hogy össze­függés lehet az elektromágneses sugárzás és a rák között. Noha a veszély valószínűleg minimális, jelentősen csökkent­hetjük, ha nagyobb mennyi­ségű anyag másolása közben távolabb állunk a készüléktől, a mező intenzitása ugyanis a távolsággal igen gyorsan csökken.

A jó készülék nem szennyez

A hibás fénymásoló sok bosszú­ságot okozhat – és az egészségün­ket is veszélyeztetheti. Kimutatták, hogy rendszeres karbantartással a fénymásolók ózonkibocsátása a jelentősről az észlelhetetlenre csökkenthető. Ha csípős szagot érzünk a fénymásoló gép körül, az azt jelzi, hogy túl sok ózont bocsát ki.

Egy másik, az egészségre veszélyes szennyező a toner, vagyis a festékpor, amely a másolat képét a papírra viszi. Ha a készüléket nem tartják megfelelően karban, a festékpor a másolatokra vagy a készülék közelében lévő felületekre rakódik. Belélegezve e porszem­csék ártalmasak lehetnek. A tonerben lévő vegyszerek emellett irritálhatják a szemet – különösen a kontaktlencsét viselőkét. Ha a fénymásoló gépen vagy környékén festékport látunk, ideje kikapcsolni a készü­léket, és kihívni a karbantartókat.

Végül pedig fontos, hogy soha ne érintsük meg a fénymásoló dobját, sem a tonerrel érintkezésbe kerülő alkatrészeit. Ha ragasz­kodunk ahhoz, hogy mi töltsük fel tonerrel a készüléket, használjunk gumikesztyűt, és munka közben ne nyúljunk a szemünkhöz, a szánkhoz vagy az orrunkhoz. Amint végez­tünk, szappannal és vízzel alaposan mossunk kezet.

Vigyázat! A lézernyomtatók és a nor­mál papíros faxkészülékek is termelhetnek ózont. Ha ilyen készüléket telepítünk a munkahelyünkön, kövessük a gyártó útmuta­tását a gép elhelyezésével és karbantartásával, vala­mint a helyiség szellőz­tetésével kapcsolatosan.