Kellemes otthon, építés és felújítás

Az egészséges ágy! Hogyan válasszunk?

Ha ágyunk túl kemény, túl puha, vagy nem igazodik kellőképpen testünk vonalához, akkor a reggeli ébredéskor fizikai és lelki­állapotunk nem lesz tökéletes. A legtöbben nem rendelkezünk úgymond alvási kultú­rával. Sokan nem is sejtik, hogy az egész­ség megóvása szempontjából mennyire fontos egy jó konstrukciójú ágy. Lénye­ges, hogy az ágy tegye lehetővé a fej, a nyak és a láb egy vonalban való megtá­masztását, ami a szív, a vérkeringés és az érrendszer működése szempontjából meg­határozó.

A korszerű ágyban található ál­lítható merevségű lécek gondoskodnak a test megfelelő alátámasztásáról, és a mat­rac feszessége is szabályozható. Aki egy ilyen ágyat nem engedhet meg magának, vagy erre nem akar költeni, az legalább a matrac minőségére figyeljen oda. A jó minő­ségű matrac minden ponton rugalmasan tá­masztja alá a testet, így a gerincoszlop ter­mészetes helyzetben pihenhet. Ha a matrac eléggé rugalmas, akkor hamar kialakul raj­ta a sokunk számára jól ismert mélyedés.

A kényelmetlen ágy nem csak a nyug­talan alvásért felelős, hanem testtartásunk és egészségi állapotunk romlásáért is. A test megfelelő alátámasztása a tökéletes vérkeringés miatt is fontos.

Az ágy kiszellőzése

Az ember éjszaka akár egy liter folya­dékot is elpárologtathat, aminek egy részét a matrac magába szívja, ezért fontos, hogy annak kiszellőztetése biztosítva legyen. Ezt a matrac cellás szerkezete, ezek kive­zető nyílásai illetve a felület struktúrája garantálja. A tiszta gyapjú saját súlyának egyharmadát képes folyadék formájában magába szívni, egyben jó hőszigetelő is.

Amennyiben a matrac huzata levehe­tő, úgy könnyebben betarthatjuk a higiéniai követelményeket is. Ebben az esetben általában zippzárat varrnak a huzatra. Kü­lön jellel arra is felhívják a figyelmet, hogy az ágy keresztléceinek merevsége ál­lítható.

Még egy utolsó jó tanács: csak ott vá­sároljunk bútort, ahol biztosak lehetünk abban, hogy a termékek megfelelő és jó minőségű alapanyagokból készültek.

Rekamié

A spanyol formatervezés jegyeit magán viselő rekamié, amelyhez egy fotel és két különböző szélességű kétüléses kanapé tartozik. Az ilyen jellegű bútor sokféle stílusirányzatba illeszthető, és a környezetet is feldobja.

Az alvás minősége teljesítőképességün­ket és egészségi állapotunkat is befolyá­solja

Az alvás minősége teljesítőképességün­ket és egészségi állapotunkat is befolyá­solja. 1: a matrac szellőzik, így az éjsza­ka kicsapódó testnedv távozni tud; 2: alvás közben gyakran változtatunk a testhelyzetünkön. A matracon kialakuló mélyedés korlátozza mozgásszabadsá­gunkat, így nem tudjuk magunkat elég­gé kipihenni; 3: a nyugodt, pihentető alvás előfeltétele az egyenletes rugózat.

A porózus latexhuzat lehetővé teszi

A porózus latexhuzat lehetővé teszi, hogy a test párája távozni tudjon. A matrac a testet minden ponton alátámasztja. A húzózáras megoldás megkönnyíti a matrac huzatának leszedését és tisztítását. Ez különösen allergia esetén lehet fontos.

A matrac szakaszolása

A matrac szakaszolása: 1: fej; 2: süppedő vállzóna, 3: alátámasztott ágyékcsigolya; 4: süppedő lábzóna.