Hasznos - Ártalmas

Festék- és lakkoldó szerek veszélyei

A festékeket és lakkokat viszonylag könnyű felvinni – ám annál nehezebb eltávolítani. Ezért aztán a festék- és lakkoldó szerek és a hígítók gyakran számos igen hatékony – és veszélyes – vegyszert tartalmaznak. A gyártók egy része azzal reklámozza termékét, hogy az pillanatok alatt eltávolítja a festékeket. Csakhogy azok az oldószerek, amelyek valamivel lassabban hatnak, sok esetben kevésbé károsak az egészségünkre.

Vásárlási útmutató

A festék- és lakkoldó szerekben használt vegyi anyagok jó része bizonyítot­tan mérgező és rákkeltő hatású. Olvassuk el gondo­san a termék címkéjét, és ha csak lehet, kerüljük azokat, amelyek a következő vegyületeket tartalmazzák: benzol, toluol, etil-benzol, xilol, klór-benzol, metilén-klorid, metil-etil-keton, metanol (metil-alkohol), aceton.

Veszélyes üzem?

A festék- és lakkoldó szerek általában olyan oldószereket tartalmaznak, amelyek lebont­ják a színanyagot a festett felülethez rögzítő kötőanyagokat. Általában minél gyorsabban hat egy oldószer, annál gyúlékonyabb és mérgezőbb.

Ha a festékoldó szert véletlenül lenyeljük, vagy a szemünkbe kerül, azonnal forduljunk orvoshoz! A munka megkezdése előtt olvas­suk el a használati utasítást; ha ugyanis vala­mi baleset történik, akkor már nem lesz rá időnk. Munka közben viseljünk védőruhát, aminek része a vízhatlan kesztyű is. A bőrre kerülő oldószerek égési sérülést okozhatnak.

Belélegzés és tünetek

Nagyobb mennyiségű oldószergőz belégzése álmosságot, émelygést okozhat, károsíthatja a központi idegrend­szert, és hosszú távon növelheti a rákos megbete­gedés kockázatát.

Jegyezzük meg! Még nagyobb veszélynek vannak kitéve azok, akik légúti panaszokban vagy magas vérnyo­másban szenvednek. Tartsuk távol a munka­területtől a gyerekeket és a háziállatokat.

Csak lassan!

Óvakodjunk a metilén-klorid-tartalmú sze­rektől! Bár gyorsak és hatékonyak, a legmér­gezőbb oldószerek közé tartoznak.

Ma már több vizes alapú festékoldó szer kapható. Ezek jóval kevésbé ártalmasak, de lassabban fejtik ki hatásukat. Míg a metilén-kloridos festékoldó szerek 15-20 perc alatt eltávolítják a régi festék- vagy lakkréteget, a biztonságosabb vizes alapú szerek esetében ez több óráig tart. Utóbbiak emellett egyenet­lenné teszik a fa felületét, így használatuk után még csiszolásra is szükség lehet.

Sok esetben azonban nincs is szükség ol­dószerekre, hiszen a régi festék gépi vagy kézi csiszolással eltávolítható vagy leégethető. Az újbóli festés előtt csiszolópapírral tegyük si­mává a fafelületet. (Ha a régebbi festék ólmot tartalmaz, eltávolítását bízzuk szakemberre!)

Biztonságos módszer

Mindig tartsuk be az alábbi óvintézkedéseket:

  • Viseljünk védőszemüveget, hosszúnad­rágot, hosszú ujjú inget és oldószerálló, vastag gumikesztyűt.
  • Viseljünk maszkot. Erősen mérgező oldó­szerek használatakor aktívszén-szűrős maszkot vegyünk fel: ez a részecskéket és a mérgező gőzöket is kiszűri.
  • Nyissuk ki az ajtókat, ablakokat. Használ­junk ventilátort a gőzök eltávolításához. Ennél is jobb, ha a szabadban dolgozunk.
  • A felületet, amelyen dolgozunk, vastag új­ságrétegekkel, ne rongyokkal takarjuk le.
  • Munka közben ne dohányozzunk!
  • Legyen kéznél egy vödör víz, hogy a ránk fröccsenő oldószert le tudjuk mosni!
  • Munka után az ecseteket és szerszámokat oldószerbenzinben mossuk ki, a bőrünket pedig a szaküzletekben kapható vegyszer­oldó szappannal mossuk le. A lekapart festék veszélyes hulladék, ne tegyük a ház­tartási szemétbe!