Hasznos - Ártalmas

Jacuzzik, forró vizes medencék veszélyei

Egy nehéz nap végén a jacuzziban vagy más pezsgőfürdőben való üldögélés szinte biztosan elűzi a tagfájdalmakat és a stresszt. De vajon van-e ennek bármilyen veszélye? Igen, de nem az, amire gondolnánk.

Egy csepp megelőzés

Az egészséges fürdőzés

  • A fürdő idejét korlátozzuk 15 percre. Ha szívdobogást, szédülést, hány­ingert érzünk, nagyon izzadunk, jöjjünk ki előbb a fürdőből.
  • Mindig viseljünk fürdőruhát, és hasz­náljunk száraz, tiszta törülközőt. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a nemi szervek herpeszét okozó vírus több óráig életben marad a műanyag pado­kon és nedves törülköződön a jacuzzik, forró vizes medencék közelében.
  • A fürdőben ne italozzunk. Az alkohol kitágítja az ereket, és súlyos vérnyo­másesést okozhat.
  • Testedzés után közvetlenül ne ve­gyünk forró fürdőt. Ha fel vagyunk he­vülve és izzadunk, a fürdő hője további megterhelést okozhat a szívnek. Vár­junk min. 30 percet, hogy lehűljünk.

Be a forró vízbe

Egy időben az emberek attól tartottak, hogy a közösen használt forró vizes medencékben olyan betegségeket lehet elkapni, mint a her­pesz vagy a nemi szerveken kialakuló sze­mölcs. Ezek a vírusok azonban elpusztulnak a forró vízben és a klórozás következtében. Az AIDS vírusa sem terjed ilyen módon. A forró fürdőkben azonban vígan megélnek a baktériumok, pl. a szőrtüszőgyulladás (visz­kető piros, olykor gennyes kiütések) kóroko­zói.

Egyeseknél hörghurutot, ill. influenza­szerű tüneteket okozhat a vízben tenyésző baktériumokkal szennyezett levegő belélegzé­se. Az is előfordult, hogy a „legionáriusbetegség” (a tüdőgyulladás egyik potenciálisan halálos formája) terjedt tovább ilyen módon.

A baktériumok szaporodásának korláto­zására tartsuk a klór szintet 1-5 ppm között, a pH-szintet pedig 7,5 körül. A fürdő után azonnal vetkőzzünk és zuhanyozzunk le.

Legyünk elővigyázatosak:

Gyermekeket ne engedjünk felügyelet nél­kül a jacuzziba, és a használaton kívüli me­dencére tegyünk zárható tetőt. Még felnőttek is megfulladhatnak a forró fürdőben!

A hosszú hajat tűzzük fel, nehogy a hajunkat be­szívja a lefolyó, és a fejünket a víz alá húzza. A medence lefolyóját ráccsal/fedővel védjük, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy az a he­lyén van-e. A régebbi medencék esetén elő­fordult, hogy ha a fürdőző egyik testrészével elzárta a lefolyót, annyira megnövekedett a szívóerő, hogy az illető nem tudott kiszállni.

Az újabb berendezéseknél ez a veszély kisebb, mert minden szivattyúhoz két nyílás tartozik. Mégis tudnunk kell, hol lehet kikapcsolni a szivattyúkat. Végül, tartsuk a víz hőmérsék­letét 40 °C-on vagy az alatt. A túl forró víz­ben elalhatunk és hőgutát kaphatunk.

Ki ne használja?

  • A férfiak legyenek tisztá­ban vele, hogy a forró víz ideiglenesen csökkentheti a spermaszámot. Ezért aki gyermeket szeretne nem­zeni, az kerülje a forró fürdőt.
  • Terhesség alatt beszéljük meg az orvossal, ha forró ülőfürdőt kívánunk venni. A hő, különösen a terhes­ség első harmadában, ve­szélyes lehet a magzatra.
  • Túlsúlyosság, gyógyszeres kezelés, magas vérnyo­más, szív- és érrendszeri betegség, ill. cukorbeteg­ség esetén beszéljünk az orvossal, hogy ajánlja-e a forró fürdő használatát.
  • A forró fürdőben kitisztul­nak a bőr pórusai, viszont a bőrt védő faggyúréteg is leázik. Emiatt kiszáradhat a bőr, ami viszketést okoz.