Hasznos - Ártalmas

Ólom: halálos, rejtett méreg a lakásban!

Az 1970-es években kezdődött meg az ólomtartalmú benzinek fokozatos kivo­nása a forgalomból. Európában 1999 óta nincs a benzinben ólom.

Jegyezzük meg! Ma már a beltéri festékek ólomtartalmát is korlátozzák. E szabályozások célja, hogy csökkentsék a környezetünkben lévő ólom mennyiségét.

Veszélyes ólom!

Az ólom mérgező hatású fém, amely lenyelve és belélegezve is ártalmas. A szervezetben ugyanazokba a szervekbe rakódik le, mint a kalcium, gátolja az agyi ingerületátvitelt és károsítja a vérsejteket.

Gyermekeknél – fejlődő szervezetük miatt – különösen veszedelmes az ólommal való érintkezés. Már kis mennyiségű ólom is tanulási és viselkedési zavarokat okozhat, ha hosszú ideig vannak kitéve hatásának. Szakemberek becslései szerint a vér dl-enkénti ólomtartalmának 10 µg-os növekedése gyermekeknél 3 pontos IQ-csökkenést okoz­hat.

Nagyobb mennyiségű ólommal való érintkezés még komolyabb veszélyekkel jár: hatására vese- és idegrendszeri károsodás, sőt akár halál is bekövetkezhet.

Ólommentesítés

A veszélyeztetettség csökkentése érdekében ellenőrizzük az alábbi veszélyforrásokat.

  • Régi beltéri festékek. A régi, ólomtartal­mú olajfestékkel lefestett felületeket mos­suk le hetente, de soha ne súroljuk vagy kapargassuk, és a festék eltávolításához ne használjunk hőlégfúvót. Ha lehetséges, fedjük be ezeket a festett felületeket tapé­tával, falburkoló lemezekkel vagy különle­ges szigetelőanyagokkal. A festék ólomtar­talmának ellenőrzését, eltávolítását bízzuk szakemberre. Soha ne próbáljuk a festéket magunk lekaparni.
  • Ólomcsövek. Régen a vízvezetékrend­szerekben ólomcsöveket, ill. ólomtartal­mú forrasztóanyagot használtak. Ez ólommal szennyezheti a csapvizet, külö­nösen akkor, ha a víz egész éjjel áll a veze­tékben. Ha ilyen csöveink vannak, iváshoz és főzéshez mindig hideg vizet engedjünk, és előbb folyassuk egy percig a csapot.
  • Kerámiaedények. A kézművesek által készítettek ólomtartalmú mázzal lehetnek bevonva, így ólom kerülhet az ételbe. Ne tároljunk gyümölcsle­vet, ecetet vagy savas ételeket mázas kerá­miaedényekben. Gye­rekek és a terhes nők ne igyanak ólomkris­tály pohárból, és forró italt csak nagyüzemileg előállított bögréből fogyasszanak. Ne tá­roljunk italokat ólom­kristály üvegekben.
  • Minireluxák. Egyes távol-keleti országok­ból, Kínából, Tajvan­ról, Indonéziából, Hongkongból és Me­xikóból importált reluxák ólmot tartal­mazhatnak.
  • Talaj. Ne engedjük, hogy gyermekünk autóút közelében a földön játsszon. Ha mégis így tesz, mosson kezet – a talaj ugyanis ólmozott benzinből származó ólomvegyületeket tartalmazhat. A házba való belépés előtt mindig használjuk a lábtörlőt.

Tünetrendező

Az ólommérgezés tünetei:

  • Gyerekek. Az enyhe mérgezés fejfájással, hasfájással, inger­lékenységgel jár, de sokszor semmilyen tünet nincs. A sú­lyos mérgezés vérszegénységet okozhat. Ha gyermekünk (külö­nösen, ha egy évnél fiatalabb) ólommal kerülhetett érintke­zésbe, forduljunk orvoshoz!
  • Felnőttek. Ha úgy gondoljuk, hogy ólom kerülhetett a szer­vezetünkbe, azonnal vizsgál­tassuk ki magunkat. Mire meg­jelennek az olyan tünetek, mint a letargia, a magas vérnyomás, a hasfájás, a hányás, az ivar­szervek károsodása, az ólom már lerakódott a szervezetbe, így sokkal nehezebb a kezelés.