Hasznos - Ártalmas

Penészgombák az otthonunkban? Hogyan szabaduljunk meg tőle?

A penészgombák nyirkos körülmények között szinte bármilyen felületen meg­élnek, szabadban és zárt térben egyaránt. Ha a hűtőszekrényben tárolt ételeken kezdenek növekedni, elrontják azok ízét, s akár mérgező mikotoxinokat is termelhetnek, melyeket a hő, a főzés sem pusztít el.

Ha arra érzékeny személyek lélegzik be bi­zonyos penészgombák spóráit, azok allergiás reakciókat – orrdugulást, légzési nehézsége­ket vagy a szem viszketését, könnyezését – váltanak ki. A spórákkal való érintkezés rit­kán hiperszenzitív pneumonitist (allergiás tüdőbetegséget) okozhat, ami súlyos szív­es tüdőelváltozáshoz vezethet, illetve csecse­mőknél igen veszélyes tüdővérzést (pulmonáris haemosiderost) idézhet elő. Ilyen esetekben elmulaszthatatlan az alapos és hatékony penészmentesítés azonnali megkezdése.

Penészgombák az otthonunkban

Mérjük meg otthonunk levegőjének páratar­talmát. Az ehhez szükséges higrométer olcsó, sok szaküzletben kapható. Ha a páratartalom meghaladja a 40%-ot, penészgombák jelen­hetnek meg a bútorokon, a szőnyegeken és az ágyneműn. Ilyenkor légkondicionálással, páramentesítő berendezésekkel csökkent­hetjük a levegő nedvességét.

Még ha a lakás levegője száraz is, ellen­őrizzük a nyirkos, rosszul szellőző helyeket: a pincét, a hűtőszekrényt, a beázott falbur­koló lapokat, a fürdőszobát, a szűk szellőző­járatokat, a tetőteret, a gardróbszekrényt, a szivárgó csöveket, a tetőt és a szeméttárolót.

Ha penészgombákat találunk:

 • Dobjunk ki minden penészes ételt és élel­miszert. Egyes ételek, pl. a kemény sajtok megmenthetők, ha a kisebb penészfolto­kat legalább 2,5 cm-nyi sugarú körben körbevágjuk, de tudni kell, hogy a penész­ből láthatatlan méreganyagok szivároghat­nak az ételek belsejébe is.
 • A penészfoltokat hypóval, ételecettel vagy klóros tisztítószerekkel távolítsuk el. Munka közben viseljünk védőmaszkot és gumikesztyűt. (Ha allergiásak vagyunk a spórákra, bízzuk másra a munkát!)
 • A penészes ruhákat és ágyneműt klór­mentes fehérítőszerben és meleg vízben mossuk ki.
 • A nedves fürdőszobaszőnyegeket gyakran szellőztessük – de akár meg is szabadulha­tunk tőlük.
Vigyázat! Ha allergiásak vagyunk a penészgombákra, lehetőleg ne gereblyézzünk levele­ket; ha pedig ez elkerülhe­tetlen, akkor közvetlenül a lehullásuk után gereb­lyézzük őket össze, még mielőtt elszaporodhatna rajtuk a penész.

Egy csepp megelőzés

A penészesedés elkerülhető

A konyhát és a fürdőszobát ablaknyitással és a szabad­ba vezetett ventilátorok se­gítségével szellőztessük.

 • A nyirkos pincét szárítsuk ki páramentesítő berendezéssel. Tartsuk tisztán a beren­dezést és annak szűrőjét.
 • Rendszeresen tisztítsuk meg az ablakba szerelt lég­kondicionálót ás annak szű­rőjét. A belső részek kiszá­rításához kapcsoljuk ki a hűtést, és így járassuk a ventilátort min. fél órán át.
 • A ruhaszárító berendezés ki vezetőcsövét a szabadba vezessük.
 • A tusolók falát rendszere­sen törüljük szárazra. Hasz­náljunk penésznek ellenálló zuhanyozófüggönyt, illetve olyan típust, amely gépben is mosható és szárítható.
 • A hűtőszekrényt állítsuk 4 °C alatti hőmérsékletre, és tartsuk tisztán a belsejét.
 • A penészes ételeket kidobás előtt gondosan csomagoljuk be, hogy a spórák ne kerülje­nek a levegőbe.
 • A párnákat, matracokat pe­nészálló huzattal vonjuk be.