Penészmentesítés

Amit a penészről tudni kell [Infógrafikával!]

Mi a penész?

Olyan gombafajta, amely belső és külső térben is megtalálható. A penész spórák által szaporodik, terjed, melyek nagyon extrém környezetben is megélnek. A világon közel 300.000 penészfajta létezik amelynek penészmentesítési folyamata sokaknál szerencsére megegyező.

Hol található penész?

A penész meleg, nedves környezetben terjed.

Beltéri penész gyakran az alábbi helyeken található:

  • mosdókagylók, lefolyók;
  • gipszkarton;
  • zuhanyzók;
  • szőnyeg, kárpit;
  • pincehelyiségek.

Milyen jelei vannak a penészesedésnek?

Allergiás tünetek: Sok ember szenved az alábbi tünetektől otthonában: folyik az orra, könnyezik a szeme, köhög, vagy egyéb hasonló tünet jelentkezik naponta. Ha a tünetek javulnak akkor, amikor házon kívül tartózkodunk, egyértelműen a penészesedés okozza a tüneteket.

Szagok: Penészes házakban gyakran érzünk penészes, dohos szagot. Kifejezetten ügyeljünk azon helyiségekre, melyekben leghamarabb megjelenhet a penész, pl: a fürdőszoba és a pince.

Víz okozta károk: Lyukas tető, szivárgó, rosszul bekötött csövek is okozhatnak penészedést. Ha víz okozta károkat észlelünk, esély van a penész kialakulására is.

Hogyan lehet megelőzni a penész kialakulását? 

A belső tér páratartalmát igyekezzünk 50% alatt tartani. Használjunk légkondicionálót vagy páramentesítőt, amikor odakint túl nagy a páratartalom. Használjuk a páraelszívót zuhanyozáskor, főzésnél, mosogatógép használatakor.

Menjünk biztosra, hogy az alap sarkok messzebb esnek a ház alapzatától, így elkerülhetjük a vizesedést. Ügyeljünk, hogy időben észrevegyük a vízfolyásokat, nagyobb víztömeget, vízszivárgásokat. A penész 24-48 óra alatt kialakulhat.

További tanácsok penészmentesítéshez>>

Amit a penészről tudni kell


Forrás:
protektor-festek.hu/amit-a-peneszrol-tudni-kell-infografika/