Penészmentesítés

Mit tegyünk, ha penészes a ház? [Infógrafikával!]

Ha otthonunkban gyakori vendég a nedvesség és a dohosság, mindez nagyon könnyen penészedéshez vezethet, amely veszélyezteti a házban élők egészségét.  Keressük meg, hol alakul ki leginkább a penész és az alábbi infók segítségével nézzük meg, mit tehetünk az elkerülése érdekében illetve ha már a probléma kialakult hogyan végezzük hatékonyan a penészmentesítést.

Hogyan alakul ki a penész?

A penész ott alakul ki, ahol nedvesség, meleg és élelmiszer található. Legtöbbször a fürdőszobában, a konyhában és a pincében fordul elő, de tulajdonképpen bármely helyiségben előfordulhat bizonyos állapotok között.

A penész nagyon gyorsan elterjed a nedves és dohos részein a lakásnak, pl: a vizes részek közelében, a tetőn lévő lyukak miatt, vízcsövek és falak mentén, illetve a házhoz közel eső növényzet miatt.

Milyen felületek vonzzák leginkább a penészt?

 • szőnyegek;
 • függönyök;
 • kárpitozott bútorok;
 • bőr;
 • fa;
 • csempe;
 • farostlemez;
 • tapéta;
 • ruhák;
 • festék.

Hol bújhat meg penész?

 1. Hungarocell, tapéta és falborítás mögött;
 2. Fali csempe tetején;
 3. A mennyezet feletti tetőfedő anyagoknál;
 4. Kárpit mögött;
 5. Háztartási eszközök alatt, mögött;
 6. A falban lévő vízcsövek körül;
 7. Bútorok mögötti falfelületeken;
 8. Csőrendszereken belül.

A penész miatt kialakuló egészségügyi problémák

A penész allergiás tüneteket, kiütéseket okozhat, akár még mérgező anyagok is előfordulhatnak. A penész spórákat belélegezve, vagy megérintve allergiás tünetek jelentkezhetnek: tüsszögés, orrfolyás, kipirosodott szemek, bőrkiütés, asztma.

Súlyosabb egészségügyi problémákhoz is vezethet: gyomor és bélproblémákhoz, immungyengeséghez, agyvérzéshez. A penész elterjedése irritációt okozhat az orrban, a szemekben, a torokban, a bőrön, a tüdőben, akkor is, ha addig nem voltunk rá allergiásak.

Honnan tudjuk, hogy a penészedést megszüntettük?

 1. Minden vízzel és nedvességgel kapcsolatos problémát megoldottunk.
 2. A helyiségekben tartózkodva nincsenek allergiás tüneteink.
 3. Nincs dohos szag és nincs látható jele a penésznek.
 4. A penész eltávolítása után napokkal, hetekkel később sem tapasztalunk penészesedést.

A nedvesség megelőzése

A legtöbbször a penészedés megelőzésének titka abban rejlik, hogy ellenőrizzük a nedvesség mértékét a lakásban.

Íme néhány tipp, hogyan tudjuk elkerülni a nedvesség kialakulást otthonunkban.

 1. Minden vízzel kapcsolatos problémát szüntessünk meg, és gondoskodjunk a vizes részek kiszáradásáról. Amennyiben 1-2 napon belül kiszáradnak a vizes felületek, elkerülhető a penészesedés.
 2. Tisztítsuk rendszeresen az ereszcsatornákat.
 3. Ne engedjük, hogy víz gyűljön össze a ház alapja körül, különben beszivárog a ház alapozásába.
 4. Ügyeljünk rá, hogy a légkondicionáló kivezető csöve tiszta legyen, akadálytalanul távozhasson a víz.
 5. A házon belüli páratartalmat próbáljuk 35-55% között tartani, mely egy egyszerű, olcsó páratartalom mérővel figyelhető.
 6. Ha az ablakoknál bármilyen kondenzációt vagy nedvességet tapasztalunk, azonnal tegyünk ellene, hogy a vizes, nedves felület mielőbb kiszáradhasson.
 7. Szellőztessük ki a nedvesség kialakulásához hozzájáruló háztartási készülékeket, pl: a szárítógépet, tűzhelyet stb.
 8. Növeljük a szellőztetés mértékét és gyakoriságát az ajtók, ablakok kitárásával, amennyire csak lehetséges.
 9. Szigeteljük le a hideg felületeket, pl.: a hidegvíz csöveket.

Tippek a penész eltávolítására

 1. Hárítsunk el minden vízzel kapcsolatos problémát azonnal és törekedjünk arra, hogy a vizes felületek mielőbb kiszáradjanak.
 2. Ha penészt találunk valamely keményebb felületen, azonnal kezeljük le vegyszerrel és vízzel mossuk le, majd bizonyosodjunk meg arról, hogy a felület teljesen kiszáradt.
 3. Távolítsunk el, dobjunk ki minden olyan anyagot, amelyet elért a penész és nem tudunk teljesen a penész ellen tisztán tartani, pl.: kárpitot vagy fali csempét.
 4. Soha ne fessünk vagy vakoljunk le penészes felületeket. A festék hajlamos leperegni penészes felületről. Festés előtt mindenképp szüntessük meg a penészesedést.
 5. Ha nem tudjuk, hogyan tisztítsunk meg egy felületet a penésztől, vagy túl drága az anyag, ami penészes, kérjünk segítséget szakembertől. Ilyen esetben bízzuk szakemberre a tisztítást.
 6. Szerezzünk be védőfelszerelést mielőtt nekikezdünk a penész eltávolításának. Tehát védőmaszkot, kesztyűt, védőszemüveget.

Szakértők tanácsai

Az egyik legnagyobb probléma a penésszel, hogy nem mindig látható. Sokszor a nedvesség a külső felületeken keresztül szivárog be, penészedést okozva a falakon, amelyet legtöbbször észre sem veszünk. Néha kiütközik a felületeken, de sokszor észre sem vesszük a problémát.

Mielőtt elkezdjük kezelni a penészes felületet, meg kell találnunk a nedvesedés forrását. Ezt okozhatja egy lyukas cső, egy lyukas WC-csésze vagy esetleg párás, nedves körülmények miatt is kialakulhat. Nagyon párás helyiségben feltétlenül szerezzünk be páramentesítő készüléket, hogy elkerüljük a penész, rozsda kialakulását.

Mit tegyünk, ha penészes a ház?


Forrás:
protektor-festek.hu/mit-tegyunk-ha-peneszes-a-haz-infografika/