Allergiamentes otthon

Takarítás – tippek allergiások számára

Húzzuk végig ujjunkat otthon egy poros felületen, és a szürke porréteg az ujjunk hegyén főképp elhalt bőrpikkelyekből fog állni. Ezek az emberi testről hullnak le, mert a bőr újra és újra megújítja ön­magát. A bőrpikkelyek mellett a porban vannak még rostok, szennyezőanyag ­részecskék, állati hámpikkelyek (bőr­pikkelyek és nyál) és mikroorganizmu­sok, mint a penészgomba spórák, bakté­riumok és persze a mindenütt jelenlévő házi poratka allergén ürüléke.

Mivel a por legnagyobb részt bőrpikkelyekből áll (a házi poratkák kedvenc eledeléből), leginkább a lakás leggyak­rabban használt területein hajlamos összegyűlni, különösen az ágyakon, szőnyegeken és a bútorok textil kárpitján. Ezeken a helyeken a nedvesség és a me­leg is meggyűlik, ezzel ideális szaporodá­si körülményeket teremtve ezeknek az aprócska lényeknek.

Por = allergia?

A por tehát jelentős forrása az allergéneknek, különösen az atkáknak, és ugyan kisebb mértékben, de a virágpor­nak, penésznek és állati allergéneknek is.

Atkaallergén környezet

Az atkaallergiában szenvedőknek a po­ros otthon, jelentős tényező lehet a tü­netek kiváltásában. Bár valószínű, hogy minél erősebb az atkaallergén által kiváltott érzékenység, annál jobb eredményt hozhat a por ke­rülése és az atkamegsemmisítés, nem csak az atkaallergének válthatnak ki aller­giás tüneteket. Nagyon fontos tehát, hogy előbb kikérjük orvosunk tanácsát, mielőtt kifejezetten az atkaallergén le­csökkentésére irányuló cikkeket bevásá­rolnánk.

Hogy milyen erőfeszítéseket kell tennünk a por-e távolítására otthonunk­ból, attól függ, hogy allergiás tüneteink mennyire súlyosak. Ha azonban őszinték akarunk lenni, be kell vallanunk, hogy leg­többünknek ugyancsak behatárolt az, az ideje, amit takarításra fordíthat, így a leg­helyesebb, ha erőfeszítéseinket azokra a szobákra összpontosítjuk, amelyeket az allergiában szenvedő leggyakrabban használ. Általában véve a hálószoba az a helyiség, amelyet por- és atka- és penészmentesen kell tartanunk.

Csökkentsük a zsúfoltságot!

Az egyik legfontosabb lépés az allergének csökkentésében, hogy megszabaduljunk a zsúfoltságtól. A valóság az, hogy a zsúfolt­ság gyűjti a port. Szakítsunk rá időt és menjünk végig a házon szobáról szobára. Az legyen a célunk, hogy a felületek ne le­gyenek tele mindenfélével, s így könnyen letörölhessük a leülepedő port.

Azokat a tárgyakat, amelyeket meg akarunk tartani, üvegszekrényekbe helyezhetjük – még a könyveket is tarthatjuk üvegajtós köny­vespolcokon. Szabaduljunk meg a nem kí­vánt nagyobb tárgyaktól is, például az olyan könnyű kis székektől, melyeket so­ha sem szerettünk, vagy az olyan párnák­tól a heverőn, melyeket úgyis mindig félre söprünk, mielőtt leülnénk.

Portörlés

Ne használjunk tollsöprűt. Ahelyett, hogy eltávolítaná a port, csak szétszórja a levegőben, ahonnan belélegezhetjük, vagy a szem, illetve az orr nyálkahártyá­ján lerakódva okoz gondot. A por akár még több óráig is ott lebeghet a leve­gőben, mielőtt újra leülepedik, s mindad­dig fenyegetést jelent a házi porallergénre érzékenyeknek. Jobb, ha inkább nedvesen törölgetünk egy enyhén ned­ves – nem vizes – ronggyal. Kaphatók elektrosztatikus (a port magukhoz von­zó) törlőkendők, de használhatjuk a por­szívót is a megfelelő kellékekkel a külön­féle felületek takarítására.

A szobák átrendezése

Ha azt fontolgatjuk, hogy átrende­zünk egy szobát, vagy új bútorokat és kiegészítőket vásárolunk otthonunk­ba, vegyük figyelembe az alábbi taná­csokat:

  • Könnyen lehet-e majd port törölni a szobában? Az egyszerű, nem agyonzsúfolt bútorokon nem gyű­lik úgy meg a por, és könnyebb őket tisztán tartani, mint a bonyo­lult, túldíszítetteket. Igaz ez az ágy fejlapjától és a függönytől a polco­kig, díszekig és világításig minden­re
  • A padlószőnyegek a poratkák és néha a penész legfőbb gyűjtői
  • Nem csak a vízszintes felületek gyűjtik a port – a falakon is lera­kódik. Ennek tükrében válasszunk inkább mosható festéket vagy nem strukturált tapétát
  • Kerüljük a díszített párkányokat, szegélyeket és lámpatesteket
  • A szekrények és polcok notórius porcsapdák, építsük ezért a szek­rényeket egészen a plafonig, és tegyünk ajtót a polcokra

Penészmentesítés? Igen nagyon fontos!

Nagyon fontos a hálószoba penészmentesítése. Ha lépésről lépésre szeretné a hálószoba penészmentesítését megismerni, akkor itt megismerheti a végleges penészmentesítés titkát: hálószoba penészmentesítés lépésről, lépésre >>