Hasznos - Ártalmas

Veszélyek az otthoni medencék körül?

Nincs annál kellemesebb, mint forró nyári napon belecsobbanni az úszómedence hűs vizébe. Ráadásul az úszás test­mozgásnak sem utolsó. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a medence tisztaságát vegyszerekkel tartják fenn, és kisgyermekek esetén komoly veszélyt jelent a vízbe fúlás.

Kényes egyensúly

Az úszómedencék vizét többnyire klórral ke­zelik, hogy csíramentesek maradjanak. A klór a mikroorganizmusokhoz kötődve elpusztítja azokat. Ha a fertőtlenítőszer jól végzi a dol­gát, a víz tiszta és szinte szagtalan. Ha a klór­szag túl erős, az rossz pH-értékre utal. A víz pH-értékének 7,4 és 7,6 között kell lennie ahhoz, hogy a klór hatékonyan működhes­sen. Ha az érték magasabb, a klór veszít fer­tőtlenítő hatásából, ha alacsonyabb, a klór hamarabb elbomlik. A pH-érték eltolódását jelzi, ha a víz zöldes árnyalatú, ha a medence falán vízkőlerakódás látható, vagy ha a víz csípi a szemünket és irritálja a bőrünket.

Az úszómedencék tisztán tartásához hasz­nált vegyszereket és eszközöket az egészségügyi hatóságok szigorúan ellenőrzik. Ha saját medencénk van, a vegyszerek használatakor nagyon pontosan tartsuk be a használati útmutatóban leírtakat, de az alábbiakat is.

A szűrőt annyi ideig működtessük – általában 12 órán át -, hogy a medence teljes víztérfogatát kétszer átforgassa.

Egy csepp megelőzés

Előzzük meg!

A medencékkel kapcsolatos legnagyobb veszély a vízbe fú­lás. Ennek elkerüléseben se­gíthetnek az alábbi tanácsok:

 • Szereljünk a medence köré 1,2 m magas kerítést, önműködően záródó ajtóval. A legjobb a dróthálós kerítés: azon át látjuk, mi történik.
 • Soha ne hagyjunk gyermeket felügyelet nélkül a medencé­ben; a babamedencében sem.
 • Ha nem tudjuk a gyerekeket felügyelni, szedjük össze még a játékokat is a medence környékéről, nehogy azok odacsábítsak őket.
 • Tartsunk a medence közelé­ben életmentő eszközöket: egy mentőövet és egy hosszú rudat.
 • Soha ne engedjük, hogy bárki fejest ugorjon a sekély vízbe. Ellenőrizzük, hogy az ugró­deszka jól van-e rögzítve.
 • Figyeljünk, hogy a leeresztőnyíláson mindig legyen fedél.
 • Ha nem fürdünk, takarjuk le a medencét!

Figyeljünk a továbbiakra is:

 • Ha új a medence, naponta teszteljük a vi­zet, míg ki nem ismerjük a medence jel­lemzőit. Ezután a tesztelés gyakorisága attól függ, hányan használják a medencét, hol helyezkedik el (a falevelek megváltoz­tatják a pH-egyensúlyt), és milyen meleg van (hőségben a klór hamar elpárolog).
 • Havonta egyszer vegyünk vízmintát, és vigyük el pontos elemzésre.
 • A klórszintnek 1 és 3 ppm (milliomod­rész) között kell lennie. Ha ki akarjuk számítani, hány liter víz van egy téglalap alakú medencében, szorozzuk össze a cm-ben mért hosszát, szélességét és átlagos vízmélységét, és az így kapott értéket osszuk el 1000-rel. Kör alakú medence ese­tén először számítsuk ki annak felületét (a cm-ben számított sugarát emeljük négy­zetre, és szorozzuk meg 3,14-gyel), majd ezt szorozzuk meg az átlagos vízmélység­gel, és a kapott értéket osszuk el 1000-rel.
 • Klór helyett használhatunk brómot is, amely kíméletesebb, de ugyanolyan haté­kony. Ha szeretnénk jelentősen csökken­teni a vegyszerfelhasználást, szerezzünk be egy ózonizálóberendezést – de készüljünk fel rá, hogy ez nem olcsó mulatság.

A medence szabályai

A medence használata előtt zuhanyozzon le. A fertőtlenítőszer sokkal hatékonyabb, ha hatását nem gátolják a bőrre kent krémek, napozószerek és más szennyeződések. A zuhanyozás alapos, szappanos mosakodást jelentsen; egy gyors öblítés nem elég. A kis­gyerekekre, ha nem szobatiszták, adjunk víz­záró műanyagnadrágot. Fürdés előtt küldjük vécére a gyerekeket, és ezt a fürdőzés közben is tegyük meg rendszeres időközönként. Ne engedjünk fürödni olyan gyermeket, aki­nek az elmúlt két hétben hasmenése volt.