Ház

Szauna és télikert otthonunkban, tervezési ötletek

Szauna

A szauna használata az északi államokban a legelterjedtebb. Legősibb a finn szauna, de már hazánkban is van százéves múltja, igaz, csak nagyon kevés számban található meg. A szaunát a lakás kondicionálójához vagy fürdőszobájához célszerű kapcsolni. Helyigénye a használati létszámtól függően 3,00-6,00 m2, belmagassága 1,90-2,10 m.

A szauna egészségi és testkultúra vonatkozásban is különleges lehetőségeket nyújt. Egy szauna az egész család életét megváltoztathatja, közelítheti őket a naturista életmódhoz. (Szaunázni ugyanis a megfelelő egészségi követelmények betartásával, megfelelő időtartamban és sűrűségben, de minden esetben ruházat nélkül kell.)

Szauna célja

A szaunázás lényegét a magas hőmérsékletű és nagy páratartalmú levegőn való tartózkodás jelenti. A bentlét időtartamát, és a hőmérsékleti zónák használhatóságát a különböző hőmérsékleti és páratartalmi viszonyok határozzák meg. A szauna fekvőhelyei eltérő magasságuk miatt eltérő hőmérsékleti és légcserezónákba esnek. Ennek következtében a fölső fekvőhely jelenti a nagyobb, az alsó pedig az alacsonyabb szervezeti terhelést, ill. igénybevételt.

A szauna sohasem „épített helyiség”, hanem egy helyiségben külön elhelyezett, faanyagú, speciális térelem-szekrény! Hagyományos falazatú épületben a szerkezeteket utólagosan hőszigetelve és burkolva megépíteni tilos! Csak készen kapható, előre gyártott (vagy egyedileg, önállóan elkészített) szaunaszekrény helyezhető el, pl. a fürdőszobában.

Egy jó szauna fűtőkészüléke az áramlási körben helyezkedik el

A jól szigetelt fülke megfelelő szellőztetőnyílással van ellátva. A fűtéshez elektromos szaunakályha vagy hagyományos fűtésű kályha szükséges. A levegő a kályha fölső kosarában elhelyezett és átforrósodott porózus kövek locsolásával párásítható. A szauna összes belső burkolata és pihenőpadjai puha, göcsmentes fenyőből készüljön. Gyantajáratos fenyő a gyanta kiolvadasával, a göcs pedig égési sérülésekkel bosszulhatja meg magát. A csupasz test érintkezési területén a szeghelyeket is süllyeszteni kell. Ajtaja kifelé nyitható legyen, és azon – biztonsági okok miatt – semmiféle zárszerkezet nem lehet.

A szauna tartozéka a mártózókád vagy a többpontos zuhanyozófülke, a szaunázás utáni hideg vizes mártózáshoz vagy zuhanyozáshoz.

Télikert

A télikert nem más, mint egy növényház vagy üvegház, amely kapcsolódik a lakóépülethez, vagy szervesen beleépítették abba. A kapcsolt megoldás toldalékjellegű, az egybeépítés a tervszerű együttlétet, ill. annak hangulatát kelti a külső szemlélőben is. A télikert üvegezett fal-, ill. tetőfelülete egy-vagy kétrétegű, a mindenkori igények szerint. Közvetlen lakáskapcsolat esetén természetesen a kétrétegű, hőszigetelt változatot kell készíteni. Az egyrétegű változat csak időszakosan használható, ahonnan hideg, téli napokban a növényzetet át kell telepíteni, vagy erős – hőpocsékoló – fűtéssel kell védekezni a kifagyás ellen.

A télikertek épületre vagy a lakásra gyakorolt hőhatásai télen kedvezőek, nyáron viszont kedvezőtlenek. A télikert tudatosan hasznosítható a téli előnyök kihasználásában, nyáron pedig a szakszerű hővédelemben. A télikertet tehát az épület napos homlokzata elé úgy kell telepíteni, hogy a téli, alacsony napállásnál árnyékmentes legyen. A nyári hővédelem a télikert üvegfelülete elé és fölé épített rácsozaton futtatott lombhullató növényzettel vagy épített árnyékolókkal oldható meg. A szellőztethetőséget és a feltárulkozást nyitható ablakokkal és ajtókkal mindenképpen meg kell oldani, az árnyékolóktól függetlenül.

Télikertek gyakran épülnek minden lakáskapcsolat nélkül, épülethez vagy lakásbejárathoz, szélfogóként, de minden esetben betöltik védelmi alapfunkciójukat, ami ez esetben a lakás gyors lehűlése elleni védelmet jelenti. Nyáron ezek is teljesen nyitottak, föltárulkozóak.