Fürdő

Lazítás a fürdőszobában

Ki ne ismerné azokat a stresszben eltöltött időszakokat, amikor az előttünk álló feladatok teljesítése érdekében kell lemondanunk igényeinkről. Ezt hosszú távon nehéz elviselni. Egy kiadós pezsgőfürdő, masszázs és szaunázás valóban csodákat tehet. Hagyjuk magunkat elcsábítani, és kényeztessük magunkat egy kicsit!

Szauna a fürdőben

Igazán kikap­csolódni csak akkor tudunk (kép fent), ha lelkileg is felkészülünk rá, és elég időt hagyunk szervezetünknek az ellazulásra. Erre nem lesz nehéz rávenni magunkat, ha a hívogató melegre és a kellemes buborékokra gondolunk. Egy jó fürdő a legkisebb energiaráfordí­tást igénylő mód arra, hogy a napi stresszt feloldjuk. További kedvező hatása, hogy oldja a szerveze­tünkben lévő feszültséget és a görcsöket.

Vasárnap reggel, egye­dül — ez ám az igazi szabadság! Egyedül vagyok a néma falak között, nem csörög a vekker, nem zajonganak a gyerekek, és senki sem kérdezi meg tő­lem, hogy miért nincsenek kivasalva az ingek, vagy szétválogatva a zoknik. A teret és az időt ez egyszer önmagamnak szentelhetem. Általában elégedett vagyok a helyzetemmel, mostaná­ban azonban mintha túl sok stresszhatás ért volna. Ami­kor azt vettem észre maga­mon, hogy egyre gyakrab­ban álmodozom, tudtam, hogy eljött az én időm. Be­húztam a vészféket, amely eddig mindig megóvott a bajtól; és ezt immár a családom is elfogadja.

Masszázskád

A nyolcszögletű modell szaniter-akrilból és biz­tonsági üvegből készül, amit szigetelőhabbal vesznek körül. A tartókeret összeszerelhető. A körben futó ülőpad öt személy részére nyújt ké­nyelmes helyet, a bejárat­nál található két lépcső­fok felülete pedig profilí­rozott. A plafonba és az aljzatba épített 70 légfúvóka üríthető, amit a csatlakozó lejtése is megkönnyít.

Néhány kiadós ásítás, majd a meglehetősen ügyet­lenül végrehajtott nyújtó­gyakorlatok után a kávéfő­zőgéphez megyek: iszom egy kiadós kávét az ágyban, átlapozom az újságokat, és a reggel megkoronázásaként elmajszolok egy lekvárral vastagon megkent zsemlét. (És még az sem baj, ha köz­ben a lepedőre hullik né­hány morzsa.)

Az utolsó falatokat ízlelgetve, majszolva bevonulok csodálatos fürdőszobánkba, ahol elvégzem a következő adag nyújtógyakorlatot és arctornát a tükör előtt, majd átadom magam a víz­sugarak jótékony hatásának. Kellemes vízcsobogás mel­lett locsolom magamra a vizet. Hol is telepedhetnénk le máshol manapság, hogy élvezzük az egyedüllétet?

A kellemesen meleg víz­sugarak körbevesznek, mé­lyeket lélegzem, behunyom a szemem, és hagyom, hogy a vízsugarak körben masszí­rozzanak. Lassan fordulok körbe, míg sikerül megtaIálni a legkellemesebb testhelyzetet. Ülve kinyúj­tom a lábamat, majd ke­resztbe fekszem, ahogy a fókák pihennek a tenger­parton; kinyújtom, majd ismét felhúzom a lábamat.

Igazi élvezet, hogy ez a nap csak az enyém! Miközben jóízűen nyújtózkodom, eszembe jut, hogy milyen jól esne egy italt lazán, fesz­telenül elfogyasztani, ahogy azt a magazinok fotóin is láthatjuk. Ez egyszerűen hozzátartozik a mai nap­hoz. Az italt céltudatos moz­dulattal kiveszem a hűtő­szekrényből, majd elegán­san elhelyezkedem a kád sarkában, és belekortyolok a pohárba. Fenséges a víz bugyborékolása és a jéghi­deg ital pezsgése…

Szaunázás

Akut kimerültség esetén a szervezet ellenálló-képessége is gyengül. A szaunázás nem csak ellazítja a szervezet mélyrétegeit, hanem az immunrendszert is erősíti.

Az ital kifejti jótékony, zsibbasztó hatását, így nagy lendülettel máris újra az ágyban találom magam, miközben felkapok néhány kekszet, hogy a reggeli nas­solást tovább folytathassam. Ezután rendszerint rövid szunyókálás következik, aminek csak a friss gyü­mölcs iránti vágyam vet véget. Gyümölcshámozás és -tisztítás közben átfutom a tévéműsort, s néhány pillantást vetek az újságok divatrovatára is. Nagyjából, egy órát töltök ezzel az édes semmittevéssel, lustálko­dással, lazítással.

Szauna

Fent a képen látható modell külmérete 2,34×2,34 m, ülve 5, fekve 2 személy számára nyújt kényelmes helyet. A modell jól illeszkedik a helyiség adottságaihoz, legyen szó akár ferde plafonról vagy kiugró falszakaszról. A szauna kabinja masszív, finn fenyőből készül, a kályha páratartalom-növelő készüléke pedig szabadalmaztatott. A padok alaposan megmunkált fenyőből készülnek, és elegendő helyet kínálnak. A lépcsők és az alsó fekvőpadok eltolhatók, és felhajthatók, így a fa részek kefével és vízzel könnyen tisztíthatók.

Egy kiadós, szaunázással egybekötött fürdő feltölt energiával

A napsugarak előbújnak a felhők mögül, és bearanyozzák a sivár előkertet. Ez a látvány engem is az ab­lakhoz vonz. Jólesne kényel­mes séta közben mélyeket lélegezni a friss levegőből, vagy egyedül megtenni egy erdei sétát a hideg télben. Akárhogy is döntök, a végén a szaunakabinba megyek, ahol az izzadással testemből eltávozik a stressz és a feszültség utolsó maradéka is. A verejtéket energikus mozdulatokkal, hideg vízsugár alatt dörzsölöm le magamról.

Ezután célszerű rövid pi­henőt tartani: betakarózom a pihenőpadon, majd jöhet a következő adag. Ezúttal magasabbra ülhetek, mert a szervezetem már hozzászo­kott a meleghez. Élvezem a kellemesen meleg levegőt, és érdeklődve figyelem, hogy hogyan gördülnek a bőrö­mön lefelé a verejtékcsep­pek. Amikor kilépek a szau­nából, érzem, hogy tele vagyok energiával. Fantasz­tikus érzés, ahogy a testem lehűl a zuhany alatt; úgy érzem, mintha újjászülettem volna, és érzem, hogy visszatért az életkedvem.

Ezután intenzív szépség­ápolás következik: megtö­rölközöm, hajat szárítok, testápolóval pótolom a bőr víztartalmát, majd manikű­rözöm és pedikűrözöm a körmeimet. Csupa olyan dolog, amit csak akkor tu­dok elvégezni, ha van elég időm. Ezután felkapom a fürdőköpenyt, és kényelme­sen elhelyezkedem a kana­pén. A háttérben kellemes zene szól, mialatt bekapok néhány gyümölcsdarabot.

Ez a teljes kikapcsolódás ideje; a kanapé és a párna lágy fészekként ölel körül. Kellemes zene szól, a fantáziám pedig szabadon szárnyalhat. Lassan kezdem érezni a szauna étvágyger­jesztő hatását, ami újabb receptek kipróbálására ösztönöz. Ezek mind olyan élmények, amelyekről csak halvány emlékeim voltak. Ennek a tartalmas napnak nem csak én fogom az előnyeit élvezni, hanem a családom is.