Télikertek

Szauna és pezsgőfürdő az üvegtető alatt (példa)

A családi ház pincéjében berendezett, bútorozott szobát a tu­lajdonosok igazából soha nem használták. Mivel azonban a lakók a szauna szerelmesei, látni lehetett a jövőbeni hasznosítás körvonalait. A pincei elhelyezéssel nem voltak azonban megelégedve, így üvegfalakkal kibővítették a teret. Ezzel a megoldással a családnak most már a pezsgőfürdőzéshez is van elég helye.

A szauna szenvedélyünk – mondja a házigazda. Ebből adódóan azt terveztük, hogy valamikor saját szaunát építünk. A kérdés csak az volt, hogy hogyan, és hova. Ezekre a kérdésekre egészen addig nem volt válasz, míg a házigazda el nem látogatott egy közeli kereskedő kiállítótermébe. Nemsokára elkészült a terv is, amely szerint a jövőbeni szauna tér tovább bővült. Így került a szauna mellé a családi fürdőzés örömeit még jobban kiemelő pezsgőfürdő. A tervezéssel a medencéket is építő kereskedőt bízták meg. Feladata a tér megnagyobbítása és barátságosabbá tétele volt.

Fürdő

E feladat teljesítéséhez az újonnan épült helyiségbe természetes fényt kellett engedni. Az elképzelések teljesítéséhez, egy télikertszerű építmény kínálkozott megfelelő építészeti megoldásként. Az enyhén lejtős területen elhelyezkedő ház azonban megnehezítette a kivitelezést. A szerkezetet teljesen hőszigetelt műanyag profilok tartják, amelyek a hőhidak kizárásával optimális szigetelést tesznek lehetővé. Az üvegtáblák k-értéke 1,1 W/m2K. A szauna és a pezsgőfürdő megfelelő szellőztető és párátlanító rendszert is igényelt, amelyet az ablakfront vonalán az üveg bepárásodását meggátló szellőzőnyílások formájában valósítottak meg.

Fürdőrész

A pincében kellemes, olaszos hangulatú fürdőrészt rendeztek be

A pezsgőfürdőben – amely például előre meghatározott időpontra adott hőmérsékletűre fűthető fel – a négy fős család kényelmesen elfér. A komfortérzésre különben is nagyon odafigyeltek az építtetők. Egy-egy hosszabb téli séta után így a pezsgőfürdő kellemes melege hosszabb felfűtési idő nélkül, hamar élvezhető. Egyébként a pezsgőfürdő két üzemmódban működik.

Szauna

Fürdő üzemmódban a víz 36 °C-os, készenléti üzemmódban pedig 26 °C hőmérsékletű. Mivel a szaunát és a pezsgőfürdőt rendszeresen használják, olcsóbb a rendszert készenléti üzemmódban tartani. Annak érdekében, hogy a lakók a szaunázás után le is tudjanak hűlni, természetesen a szabadba nyíló ajtóról sem feledkeztek meg. Az üvegépítményt tehát nyugodtan nevezhetjük teljes értékű lakótélikertnek, hiszen a szauna és a pezsgőfürdő mellett a többi szükséges szaniterrel is rendelkezik.