Lakberendezés

Fényképek a házban, elrendezés, felerősítés

Csoportba rendezve

A kis képek csoportokba rendezve mutatnak igazán jól a falon. Együvé teheti például az azonos témájú vagy hasonló keretű képeket.

Képek a falonRakja ki őket előbb a padlóra, hogy körbejárva, különféle elosztásban vehesse szemügyre a képeket. Felszerelés előtt jelölje meg a képek helyét a falon.

A legjobb kampó

A képeket mindig a hozzájuk illő képszöggel rögzítse. Egyszerű szögre legfeljebb 90×60 cm-es üvegezett keretet akasszon, a dupla képszögre másfélszer ekkorát.

Képakasztó szögNagyobb képekhez vagy tükrökhöz használjon inkább két képszöget. Nagyobb méretű kép feltevésekor kérjen segítséget.

Maradjon hely a szögeknek…

A hagyományos keretbe előbb az üveg, majd a kép és paszpartuja, végül a hátsó fedkarton kerül. Mindezek után még 2-3 mm-nek kell maradnia a keret belső szélén, hogy be lehessen ütni a képkeretező szögeket. Ha kevés a hely, természetesen vékonyabb alátétet és kartont használjon. A képkeretező szögek éles acél háromszögeitől ritkábban hasad el a keret. Kalapáccsal vagy cél­szerszámmal lehet beverni ezeket.

A leggyengébb láncszem

Mindig az akasztó leggyengébb elemén múlik, hogy a kép milyen erősen tart a falon. Ez általában a keretbe csavarozott kis tartókarika, amely alig mélyed bele a fába. Célszerű egy jóval szilárdabb, rászögelhető akasztófülre cserélni, még a legkönnyebb képkeretnél is.

Ragasztószalaggal

A képeket – képkeretezőknél kapható – speciális vászon­szalaggal ragassza a keretükre. Ne használjon háztartási ragasztó­szalagot: ennek anyaga ugyanis idővel beszívódik a papírba, és tönkreteszi a képet.

Ha elenged a drót…

A képakasztáshoz való sodrott sárgaréz drótot úgy rögzítik a képkarikához, hogy önmaga köré tekerik. A drót azonban idővel kibomolhat – sokkal tartósabb lesz a rögzítés, ha fogóval egy kisméretű rézhüvelyt szorít a dróthurokra.

Súlyelosztás

SúlyelosztásEgy nehéz keret akár a saját súlyától is szétnyílhat. Ezt megelőzendő úgy helyezze el a drótot, hogy a keret alsó részét is megtartsa – fűzze át két másik, a keret aljára jól odaerősített réz akasztókarikán.

Képakasztó sín

A dekorációt – S alakú képhorgok segítségével – a szoba falára szerelt képlécre akassza. így nem kell réz képszögekkel átlyuggatni a falat. A műanyag damil kevésbé zavaró, mint a drót. Ha úgy tetszik, használhat míves kidolgozású díszes láncot is.

Dolgozza el a zsinór végeit!

Sok képkerethez fonott nejlonzsinórt használnak, amely garantáltan nem szakad. Mielőtt felakasztja a képet, ellenőrizze, hogy kellően szoros-e a csomó. A zsinórvég kibomlását, a csomó kilazulását úgy akadályozhatja meg, hogy egy pillanatra erős lángba tartva megperzseli a műanyag zsinór végét.