Festés, tapétázás

Csempézett felületek szakszerű ápolása

Csempefugák tisztítása

A fugák tisztán tartásának kiváló eszköze a fogkefe. A piszkot és a zsírt meleg vízben oldott folyékony tisztító­szerrel vagy szemcsementes súrolópasztával távolítsa el.

Fuga tisztításaA csempét se tisztítsa súrolószerrel, mert lekoptatja a mázat, és „kieszi” a hézagokból a fugázóanyagot.

Penészirtó oldat

A fugákban megtelepedett veszélyes penészgombát 1 rész fehérítőszer és 6 rész tiszta víz oldatával kezelje. A munkához vegyen föl védőszemüve­get, nehogy a szemébe fröccsenjen az oldat. Gombásodásgátló hatású fugatisztító szer is kapható a szaküzletekben.

Kifehéredik a fekete…

Az elszíneződött fugát fugafehérítő szerrel újítsa meg, amelyet finom művészecsettel kell rákenni a fugákra. Jó, ha előre tudja: hosszadalmas és fáradságos munkának néz elébe.

Ragyogjon az a csempe!

A forró vízben oldott bórax vagy háztartási ammónia ragyogóvá varázsolja a portól és zsírtól erősen elszíneződött csempéket. Öblítse le a falat tiszta hideg vízzel, majd szarvasbőrrel törölje szárazra. A szappanfoltokat 1 rész ecet és 4 rész víz oldatával lehet eltávolítani. Mossa le a felületet tiszta hideg vízzel, majd törölje szárazra.

Papírral fényesítve

Miután már megkötött a fugázóanyag, gombóccá gyűrt újságpapírral dörzsölje le a csempéről a száraz foltokat, majd törölje fényesre a felületét. Nincs az a szer, amelytől szebben ragyogna!

Mennyi fugázóanyag kell?

1 kg fugázóanyag körülbelül 3,5 m2 csempefelületre elegendő. Apró moza­ikcsempénél ennek a mennyiségnek legalább a duplájával kell számolnia.

A hézagok kikaparása

A keskeny hézagokból sniccerrel könnyen kikaparhatja a régi fugázóanyagot. A fal tetejénél kezdje a munkát, de vigyázzon, nehogy lepattintsa a csempe széleit.

Régi fuga eltávolításaÚjrafugázás előtt erős szálú kiskefével vagy keskeny fejű porszívófeltéttel távolítsa el a fugamaradványokat a hézagokból.

Elrejteni vagy kiemelni?

Csempe-fugaHa azt szeretné, hogy diszkrét legyen a fugázás, a csempével lehetőleg azo­nos színű fugázóanyagot válasszon. De egy elütő színnel ki is emelheti a hézagokat: fehér csempénél példá­ul fekete anyaggal. Ez utóbbi esetben győződjön meg arról, hogy a felület sík­ban van-e, különben nagyon feltűnőek lesznek majd az egyenetlenségek.

Így vakarja le…

Csempe kaparásaA rászáradt fugázóanyagot üvegkaparóval könnyen leszedheti a csempéről. Nem sérül meg a máz, ha egy kevés mosogatószert ken a penge élére.

Sérült csempék pótlása – Lépesről lépésre

Csempe javításaLépések:

  1. Vídiahegyű villanyfúróval fúrja át a csempe közepét, majd a lyukba illesztett falvésővel törje szét a csempelapot.
  2. A megsérült csempék levéséséhez viseljen mindig védőszemüveget. Kenjen ragasztót az új csempére, és préselje helyére a lapot.
  3. A javított részre fektetett egyenes léccel ellenőrizze a szintet, szükség szerint több vagy kevesebb ragasztót téve a csempe hátoldalára.