Festés, tapétázás

Hogyan és mennyi tapétát vásároljunk?

Gondolja át a lehetőségeket!

A kiválasztásnál vegye figyelembe, milyen igénybevételnek lesz kitéve a tapéta. A bevonat nélküli papírtapéták hálószobába és nappaliba valók, a lemosható vagy viniltapéták viszont sokkal jobban bírják a gőzt és a piszkolódást a konyhában, fürdőszobában és gyermekszobában.

Egyenetlen falak tapétázása

A habosított vagy dombornyomású tapéták elrejtik a fal kisebb hibáit. A sima tapéta rendszerint kiemeli a felszíni egyenetlenségeket.

Jó tanács kezdőknek

Az első próbálkozáshoz olyan tapétát válasszon, ahol nem kell illeszteni a mintát – legalább ezzel ne legyen gondja a csíkok felragasztásánál.

Könnyebben ragasztható tapéták

Minél nehezebb egy tapéta, annál könnyebb felrakni. A vékony, olcsó tapéta könnyen szakad és gyűrődik, ami megnehezíti a munkát. A viniltapéták a legerősebbek.

Tapéták

A papír­hordozóra felvitt, nyomott mintázatú, erős műanyag fóliát ugyanúgy kell felrakni, mint a közönséges papírtapétát.

Gyors változtatás

A festett falra éppúgy lehet bordűrt vagy szegélyt ragasztani, mint a tapétázottra. Lemosható vagy viniltapétához öntapadós fajtát válasszon. A sima tapéta­ragasztó nem tartja meg.

Hány tekercset kell vásárolni?

Mérjen a tekerccsel!

Fogjon egy tapétatekercset, és mérőrúdként használva mérje föl, hány csík kell a szoba tapétázásához. Az ajtókat és átlagos méretű ablakokat is tekintse falnak (ne aggódjon, a fölös tapétát elviszi a vágás és a minta illesztése), ugyanakkor a nagyméretű ablakokat és teraszajtókat ne vegye számításba. Szorozza meg a belmagasságot a csíkok számával, és így meg­kapja a tapéta hosszát. Ossza el ezt a számot a tekercsek szabványhosszával (ami rendszerint 10 m), s máris kiderül, hány tekercset kell vásárolni.

Eggyel többet vegyen!

Ügyeljen arra, hogy azonos sorozatszámú tekercseket vásároljon, mert az egyes sorozatok közt színeltérés lehet. Mindig eggyel több tekercset vegyen – arra az esetre, ha netán rosszul mérte volna föl a mennyiséget, vagy elhibázna valamit. Utólag már aligha talál azonos sorozatszámú vagy árnyalatú tekercset.

Böngéssze át az útmutatót!

Ha 2,5 m belmagasságú szobát akar tapétázni, s nem kell illeszteni a mintát, akkor négy csík jön ki egy 10 m-es tekercsből. Olyan tapétánál, ahol nagy a minták ismétlődési távolsága, előfordulhat, hogy csak három csík telik ki egy tekercsből, s rengeteg hulladék marad. Nézze meg a csomagoláson az ismétlődési távolságot.