Festés, tapétázás

A csempék felragasztása

A csúsztatás buktatói

A lapokat pontosan tegye a helyükre. Ha csúsztatva igazítja be őket, a ragasztó kinyomódhat a csempe széle mentén, és kitüremkedik az illesztéseknél. Törölje le a csempe felületéről a ragasztót, mielőtt megköt.

Alaposan megkenve

A ragasztót általában nem a csempére, hanem az aljzatra kell kenni.

Alaposan megkenveKeskeny darabok vagy szegélyek ragasztásakor azonban jobb a lap hátulját beragasztózni, és így a helyére nyomni a lapot.

Hengerelje át a mozaikot!

A csempemozaik legjobban festő­hengerrel ágyazható a ragasztóba. A henger mindenütt egyenletes nyo­mást gyakorol a mozaikdarabkákra, így nem válik hepehupássá a fal vagy a munkapult felülete. Ha nincs kéznél festékhenger, egy nyújtófa is megteszi.

Világosban dolgozzon!

Mielőtt még megköt a ragasztó, fektessen egy egyenes lécet vagy vízmértéket a csempézett felületre – így ellenőrizheti, hogy síkban van-e. A hibás lapokat emelje ki, s tegyen alájuk vagy távolítson el alóluk némi ragasztót.

Vízálló munkapult

A házilag készített forgácslap munkapultot különleges sarok­csempékkel teheti vízállóvá.

SarokcsempeBurkolja végig a pult szélét vágott csempékkel, majd a sarokcsem­péket ezek fölé ragassza. A munkalapot a szélétől a fal felé haladva csempézze, a fal mellé vágott lapok kerüljenek.

Lyukfúrás csempébe

Nem csúszik meg a fúróhegy

Csempézett falon úgy helyezze el a szerelvényeket, hogy a furatok fugákba kerüljenek. Ha mégis át kell fúrni egy-egy csempét, akkor vídiafúrót használjon.

Csempe fúrásaGátolja meg a fúró elcsúszását: ragasszon egy darabka szigetelő-szalagot a csempére, hogy legyen mibe „belekapaszkodnia” a fúró hegyének. Vigyázzon, nehogy ütvefúrásra legyen beállítva a gép, és ha lehet, kis fordulatszámon kezdje a fúrást.

Nedvesség ellen szigetelve

Azoknál a csempézett falaknál, amelyeket víz érhet, kenjen némi vízálló szilikonos tömítőanyagot a csavarvégekre. Amint a csavar behatol a tiplibe, a tömítőanyag kipréselődik a menetben, s meggátolja a víz bejutását a csempék alá.

Süllyesztett aljzatok

A csempefalra kerülő konnektor számára annak mélységénél legalább 3 mm-rel mélyebb lyukat fúrjon, így az aljzat a lapok szintje alá szerelhető. Máskülönben a csavar oldalirányú feszítése megrepesztheti a csempét.

Takaros lyukat a cső köré!

Csempe fúrásaA vízvezeték- és fűtéscsövek helyét a csempevágóra szerelhető lyukfúró tartozékkal lehet kivágni. A fúrást a csempe hátlapján kezdje – de ne vágja ki teljesen -, majd a mázas oldal felől üsse ki a lyukat.