Festés, tapétázás

Hibák és festékfoltok eltüntetése

Kerülje a túladagolást!

A lecsöppent, megfolyt festéket nehéz eltávolítani. Az ilyen hibákat néha egészen a puszta fáig le kell csiszolni. Próbálja megelőzni a galibát – ne vegyen fel túl sok festéket az ecsetre. Ha mégis bekövetkezett a baj, ne próbálja meg a hibát eltüntetni, amíg ragad a festék.

Itassa fel, ha kiömlött!

Ha kiömlik a festék, gyorsan kell cselekedni. Valami lapos pengéjű szerszámmal szedjen föl belőle amennyit lehet, majd száraz, nedvszívó ronggyal és papírral itassa fel, ami még ott maradt. Az utolsó nyomok eltüntetése előtt mártsa a rongyot tiszta hideg vízbe (ha a festék vízben oldódik) vagy lakkbenzinbe. Textíliákból mosogatószerrel lehet eltüntetni a lakkbenzin nyomait.

Vizes tisztítás

A szőnyegre rászáradt vizes festéket többször megnedvesítve, a festék­szemcséket egy régi fogkefével a szálak közül kikefélgetve tüntetheti el.

Festék - szőnyegA víz bázisú festékmaró szer az oldószeres festéket is könnyen eltüntetheti a szőnyegből vagy a padlóról. Először próbálja ki a szert egy rejtett zugban. Tisztítás után azonnal semlegesítse tiszta vízzel a festékmaró szer maradványait.

Sebészi beavatkozás

Ecsetszőr eltávolításHa nem vette észre a kihullott ecsetszőrt, mielőtt beleragadt volna a festékbe, várjon, amíg a festék teljesen megszárad, s csak utána szedje ki. A frissen festett felületről hegyes késsel kaparja fel a szőrszálat.

Rovarok eltávolítása

A fényes zománcfestékbe pottyant apró rovart se próbálja kiszedni, amíg ragad a festék. Várja ki, míg megszárad, majd lakkbenzines ronggyal dörzsölje le.

Üvegkaparók

A festék legjobban egy műanyag nyelű kaparókéssel szedhető le az ablakról. Ennek pengéje csak kissé álljon ki, nehogy megsértse az ablakkeretet.